FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Oktatást támogató fatermék-gyűjtés

A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának Faipari és Műszaki Intézete arra kéri korábbi hallgatóit, illetve faiparban tevékenykedőket, hogy segítsék, támogassák az egyetemen folyó gyakorlati képzést különböző faipari termékek hozzájuk való eljuttatásával.

A Soproni Egyetem, Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának Faipari Mérnök BSc. képzésére, a 2023/2024-es tanévben nappali tagozatra 52, míg levelezőre 24 fő nyert felvételt. Leendő mérnökeink a tanulmányaik során megismerkednek a különböző fafajok olyan egyedi jellemzőivel, amelyek alapján az adott fafajt meg tudják határozni. A mintegy 35 különböző fafaj többek között színe, rajzolata, sűrűsége közötti különbségeit szeretnénk továbbra is minél változatosabb formában bemutatni hallgatóinknak. A felismerések gyakorlását ezért az úgynevezett fakockák mellett, a különböző fatermékek is színesítik. Ezen termékek számát szeretnénk tovább bővíteni oktatásunk színesebbé és gyakorlatiasabbá tétele miatt.

Jelen felhívásunkban éppen ezért arra szeretnénk kérni minden korábbi hallgatónkat, illetve faiparban dolgozót, hogy segítse gyakorlati képzésünket különböző faipari termékek hozzánk való eljuttatásával. Legyen az hordódonga, farugó, konyhai eszköz, dísztárgy, parketta, korlátelem, egy karó, oszlop vagy éppen egy hangszer darabja, mind még inkább közelebb hozza a hallgatókhoz a faipart. A fahibás (göcsös, fülledt, rovar- vagy gombakárosított) minták éppúgy megfelelnek a makroszkópos jellemzők bemutatására, mint a faanyag feldolgozásakor keletkezett hibás mintadarabok.

Felajánlásaikat köszönettel az alábbi címen fogadjuk:

Dr. Komán Szabolcs – egyetemi docens, +36 99 518 187
Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar, Faipari és Műszaki Intézet


Előző cikk

Mennyi fára számíthatunk az európai erdőkből?

Következő cikk

Erdőmánia - 10. rész



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések