FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

TRIQBRIQ – a korszerű fatégla

A többszörösen díjnyertes TRIQBRIQ faépítési rendszerünk mikromoduláris faépítőelemekből – az úgynevezett BRIQ-ekből – áll. Ezeket nagy pontossággal, robottechnológiával gyártjuk.

Az egyes BRIQ-okat az építkezés helyszínén egymásra helyezik és bükkfa dübelekkel rögzítik egymáshoz. Szabadalmaztatott vázrendszerünk teljesen nélkülözni tudja a mesterséges kötőelemeket. Így a teherhordó külső falak költséghatékonyan, rugalmasan és rövid idő alatt építhetők fel.

Az épület élettartamának végén a BRIQ-ek típusonként visszabonthatók és teljes mértékben újra felhasználhatók. A BRIQ-ek gyártásához még újrahasznosított faanyagot is felhasználunk. A TRIQBRIQ így holisztikusan fenntartható és újrahasznosítható alternatívát kínál a hagyományos építőanyagokkal szemben.

-> 100 %-ban fenntartható
-> Rövid építési idő
-> 100%-ban újrafelhasználható

2022. november 30-án jelentettük be a fenntartható faépítési rendszerünk gyártásának kezdetét. Ezen a napon nagyszabású rendezvénnyel nyitottuk meg tübingeni gyártóüzemünket, és az építőipar és a politika számos képviselője előtt bemutattuk BRIQ-rendszerünk úttörő robotgyártását.

“Más tömörfa modulokkal ellentétben a TRIQBRIQ-ok gyenge és sérült fából készülnek – olyan fából, amely jelenleg nagyrészt erdeinkben korhad. Ez azt jelenti, hogy a TRIQBRIQ már a szállítás során megköti a CO2-t, amely a korhadás során keletkezne. A fenntartható építőanyag a szürke energia megtakarítására összpontosít a regionális beszerzés, a környezetbarát gyártás és a rövid szállítási útvonalak révén. Az eredmény egy erőforrás-hatékony, 100%-ban természetes építőanyag, amelynek a teljes termék életciklusa során alacsony a CO2-lábnyoma.”
(FATÁJ szerkesztői megjegyzés: a második mondatot a magam részéről erősnek tartom, bár a logikája jó.)

A jelenlegi TRIQBRIQ rendszerek korábbi változatával 2020-ban 50 négyzetméteres bővítést valósítottunk meg. A mikromoduláris falakat négy óra alatt felhúztuk. A teljes építkezés mostanra befejeződött. A további falépítéshez többek között agyagot és Kiri fát használtunk. (FATÁJ szerk: ez valószínűleg egy Paulownia fajtát jelent.)

szerk/ford: Tóth János, forrás: TRIQBRIQ

Előző cikk

JG-MAX Nyílt Napok - meghívó

Következő cikk

EUDR rendszer anomáliái



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések