FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új épületenergetikai szabályok

Szeptember 8-án a német Bundestag elfogadta az új fűtési törvényt, hivatalosan az épületenergetikai törvény (GEG) módosítását. Az eddigi szövetségi reakciók többnyire pozitívak voltak.

Ez jó jel, mert a fával való fűtés több, mint a saját lakásban fatüzelésű központi fűtéssel vagy egyszobás kályhákkal való fűtés. Magában foglalja a biomasszából származó, nagy hatékonyságú táv- és helyi fűtést, sőt, az ipari folyamatok hőjét is. Újra és újra ki kell emelni, hogy a fából előállított energia része a megfizethető, független és környezetbarát hőtermelésre való átállásnak.

A GEG tartalma röviden
  • Az új építésű területeken 2024. január 1-jétől minden újonnan telepített fűtési rendszernek legalább 65%-ban megújuló energiát (RE) kell használnia. Az erdészet és a faipar ezen a ponton mozgósított, mivel a fából előállított energia eredetileg nem számított megújuló energiaforrásnak az új építésű létesítményekben. Ezt azóta megváltoztatták.
  • A meglévő épületekre és az épületek közötti résekben épülő új épületekre ez a követelmény 2026.06.30., illetve 2028.06.30. után érvényes, a település méretétől függően. Ezek a határidők a hőtervezési törvényben a hőtervek elkészítésére előírt határidőkön alapulnak. Ezen időpontoktól kezdődően a meglévő épületekben és az új fejlesztési területeken kívüli újonnan telepített fűtési rendszereknek meg kell felelniük a törvény követelményeinek. Annak érdekében, hogy a tulajdonosok megtalálhassák a számukra legmegfelelőbb megoldást, a 65%-os RE-követelménynek nem megfelelő fűtési rendszer egy ötéves átmeneti időszak alatt még telepíthető.
  • A meglévő fűtési rendszereket nem érinti a szabályozás, és továbbra is használhatók. Még akkor sem kell a fűtési rendszert kicserélni, ha esedékes a javítás.
  • Annak érdekében, hogy a 2024.1.1-jén vagy azt követően telepített olaj- és gázfűtési rendszerek a klímabarát fűtés irányába mozduljanak el, 2029-től kezdve fokozatosan növekvő arányban zöld gázokat vagy olajokat is kell használniuk: 15% 2029.1.1-től, 30% 2035.1.1-től és 60% 2040.1.1-től.

A támogatási keretrendszer kialakítása érdekében most kerül sor a hatékony épületek szövetségi támogatásáról szóló törvény (BEG) módosítására, amely a GEG-vel együtt 2024. január 1-jén lép hatályba.

A fűtési törvény fontos lépés a hőátállás és a tervezési biztonság szempontjából

A Német Bioenergetikai Szövetség (BBE) megjegyzi: “Végre ma megteremtődik a fogyasztók, az ipar és a kereskedelem számára a tervezési biztonság a hőátállásban. A döntés a fűtési törvény elleni ellentmondásos viták és kampányok után már régóta esedékes volt. A megújuló fűtési technológiák felfuttatását most kell megkezdeni, hogy ne kerüljenek többé fosszilis kazánok telepítésre, amelyek tartósan drágák, ellentétesek a klímacélokkal és károsítják a klímabarát technológiák helyét” – mondja Dr. Simone Peter elnök. Világossá teszi: “Csak megújuló fűtési megoldásokkal – a hőszivattyúktól a nap- és geotermikus energián át a fáig, a pelletig és a biogázig – lehet sikeres a hőátállás”. A szakmában értetlenséget vált ki annak a követelménynek a halasztása, hogy a fűtési rendszer cseréje esetén a hőtermelés 65%-ának megújuló energiákból kell származnia.

Peter felszólítja a szövetségi kormányt, hogy vállaljon felelősséget a támogatásokért: “Ahhoz, hogy a fűtési rendszerek cseréjének trendfordulója elinduljon, megfelelően kialakított támogatási programokra van szükség. A támogatások azonban most az időközben bejelentettnél alacsonyabbak lesznek. A támogatás tervezett felére csökkentése miatt csak kevesen fogják megkapni a széles körben kommunikált 70 %-os költségtérítést. Ez félrevezető.” A BBE az üzemenkénti támogatható költségek további, 45 000 euróra történő kiigazítását követeli. A nagyobb üzemek esetében továbbra is a 60 000 €-os mértéket kell alkalmazni.

Nincs több diszkrimináció a fával szemben

A Német Fűrész- és Faipari Szövetség (DeSH) közleményében üdvözli, hogy hosszas huzavona után megszűnt a fából előállított energiával szembeni kezdeti diszkrimináció.
Julia Möbus, a DeSH ügyvezető igazgatója a következőket nyilatkozta: “A fából előállított energia jövőjével kapcsolatos hosszú bizonytalansági időszak után nagyon örülünk, hogy a megújuló energiaforrásokról szóló törvény elfogadásával ismét lehetőség nyílt a fenntartható fahőtermelésre. A fainergiát támogató szövetségek közös szövetségének hónapokig tartó kemény küzdelme után sikerült elkerülni a fa és a fapellet tényleges kizárását, így az elfogadott tervezet nem tartalmaz sem tiltó, sem diszkriminatív szabályozást a fából nyert energiára vonatkozóan. “Ez kulcsfontosságú lépés afelé, hogy 2030-ra 50%-ra növeljük a megújuló hő részarányát”.

A fa a legfontosabb megújuló energiaforrás

A DeSH már a konzultációk kezdete óta élesen bírálta a GEG-ben a fából előállított energiára tervezett szabályozást: A biomassza nem számítható be a 65%-os cél elérésébe az új épületekben, a meglévő épületekben pedig szigorú előírások és kombinációs kötelezettségek biztosították a legfontosabb megújuló energiaforrás aránytalan hátrányos megkülönböztetését.

“Jelenleg a megújuló hő mintegy kétharmadát a fa adja. Különösen a fűrész- és faipari maradék- és hulladékanyagokból előállított pellet bizonyult hatékony és éghajlatbarát megoldásnak az épületek fűtésére, és különösen az olaj- és gázfűtési rendszerek kiváltására” – mondta. “Az elmúlt hónapok vitái azonban jelentős bizonytalanságot okoztak, és a fűtési piac visszaeséséhez vezettek. Fontos, hogy a BEG-támogatási program közelgő kialakításával ellensúlyozzuk ezt”.”

A támogatási programban meg kell szüntetni a fából előállított energia hátrányos megkülönböztetését.
A Möbus ugyanakkor óva int attól, hogy a fafűtési rendszerekre vonatkozó diszkriminatív előírásokat folytassák a támogatásban, például a támogatható költségek csökkentésével vagy a támogatható személyek korlátozásával, ahogyan azt az első tervezetek tartalmazzák.

“Sajnos fennáll a veszélye annak, hogy a múlt hibái megismétlődnek. A fával történő fűtést ma már teljes értékű teljesítési lehetőségként ismerik el a GEG 65%-os megújuló hőcéljának eléréséhez, ezért a technológiai nyitottság jegyében a BEG-ben is egyenrangúvá kell tenni és támogatni kell a többi hőtermelővel. A kombinált kötelezettség mint finanszírozási követelmény a sürgősen szükséges ösztönző hatásokat az ellenkezőjére fordítaná.” A hőátállás csak akkor lesz sikeres, ha egyrészt jogbiztonság uralkodik, másrészt vonzó finanszírozási feltételeket teremtenek. A politikusok feladata, hogy gyorsan meggyőző megoldásokat találjanak.

szerk/ford: Tóth János, forrás: BMWK, BBE, DeSH / ForstPraxis

Előző cikk

Fakitermelés és fatüzelés a jobb klímáért

Következő cikk

Településfásítás - Dad



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések