FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német fapiac zsugorodik

A fakereskedelem értékesítése 2023 első hét hónapjában 14 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Erről a Német Fakereskedelmi Szövetség (GD Holz) számolt be. A szövetség szerint a fakereskedelem “egyértelműen érzi a nagyon visszafogott keresletet és a gyenge építőipart”. A csökkenő eladások nemcsak a gyenge keresletnek, hanem a csökkenő áraknak is köszönhetőek.

A GD Holz szerint a tervezett épületenergetikai törvény körüli bizonytalanság jelentős beruházási vonakodást okoz, mind az építőiparban, mind a felújításban. A nehéz gazdasági környezet miatt a fakereskedők a következő hónapokra továbbra is nagyon visszafogott üzletmenetre számítanak – amit a lakásépítési engedélyek meredeken csökkenő számai is megerősítenek. A havi vállalati összehasonlításban a megkérdezett cégeknek mindössze egyötöde számít arra, hogy a forgalom az előző évi szinten lesz. A számadatok és az értékelések a GD Holz havi vállalati összehasonlításából származnak, amelyben minden hónapban 50 (mértékadó) fakereskedelmi vállalat vesz részt.

“A GD Holz ezért sürgősen lendületet, vagyis konkrét támogatást kér a lakásépítéshez; az építésügyi minisztérium javaslatai a csökkenő mérleg szerinti értékcsökkenésről és az új építkezéseknél az EH40-KFW szabvány elhalasztásáról jó megközelítés” – mondja Thomas Goebel, a GD Holz ügyvezető igazgatója.

Továbbá sürgősen szükség van arra, hogy a politikusok nagyobb egyértelműséget teremtsenek, különösen az épületenergetikai törvényt illetően, és így megszűnjön a bizonytalanság a fogyasztók körében – írja a szövetség. Az építőipart nem szabad még több rendelettel és szabályozással bonyolultabbá és ezáltal drágábbá tenni. A lakáspolitikában – különösen az agglomerációkban – a több lakótér elérése van napirenden, és a berlini politikai döntéshozóknak ezt végre világos impulzusokkal és támogatásokkal kell figyelembe venniük.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum

Előző cikk

Veszprémi Géza Ösztöndíj

Következő cikk

Tűzifa piac Németországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések