FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A német bútoripar jobb tervezhetőséget követel


A németországi gazdasági környezet romlása miatt a bútoripar, a bútorszakma és a bútorellátó ipar több tervezési biztonságot követel a fogyasztók számára Robert Habeck szövetségi gazdasági minisztertől, például a fűtéskorszerűsítés témájában, valamint egy azonnali lakásépítési programot szeretnének.

Robert Habeck

“Az emberek mélyen el vannak bizonytalanodva az emelkedő kamatok és az infláció, valamint a bizonytalan gazdasági kilátások miatt. Az épületenergetikai törvény módosításával kapcsolatos tisztázatlan helyzet miatt is jelenleg elhalasztják a beruházásokat. Az épületenergetikai törvényhez elengedhetetlenek a megbízható átmeneti időszakok és egy összehangolt finanszírozási keret. Az emberek bizalmát vissza kell szerezni” – jelentette ki Markus Meyer, a Német Bútor- és Konyhakereskedelmi Szövetség (BVDM) elnöke, Elmar Duffner, a Német Bútoripari Szövetség (VDM) elnöke és Jan Bergmann, a Német Falemezipari Szövetség (VHI) elnöke a Robert Habecknek írt nyílt levelük közzététele kapcsán.

Elmar Duffner

A három szövetség azt írta Habecknek, hogy jelenleg nagy a bizonytalanság a fogyasztók körében, ami az alsó és középső bútorárszegmensben erős vásárlási vonakodásban nyilvánul meg.

A bútorkereskedelemben 2023 májusa óta jelentős vásárlói frekvenciacsökkenés tapasztalható. Nagy az aggodalom, hogy a jogszabálytervezetek áradata és a bizonytalan hírhelyzet miatt további eladásokat veszíthetnek. A bútoriparban és a beszállítói iparban a beérkező megrendelések jelentősen visszaestek. A német bútorgyártók jó negyede jelenleg rövidtávú munkavégzésre jelentkezett, vagy tervezi, hogy az év második felében élni fog ezzel az eszközzel.

A fogyasztók esetében nem lehet megbecsülni, hogy az adott lakóhelyen mikorra készül el az önkormányzati hőtervezés, és így mikor lép életbe az épületenergetikai törvény. “A szövetségek a szövetségi gazdasági és technológiai miniszterhez fordulnak: “Itt egy konkrétabb meghatározásra van szükség, hogy a lakosságnak megbízható tervezési horizontja legyen. “Németországnak és az itt élő embereknek egyértelmű keretfeltételekre és tervezési biztonságra van szüksége.”

Az ipar képviselői továbbá azonnali lakásépítési programot szeretnének. A politikailag megcélzott és sürgősen szükséges évi 400.000 elkészült lakásszám nagyon-nagyon távlati céllá vált. Az Ifo Intézet becslései szerint idén csak 245 ezer lakás készül el, jövőre pedig várhatóan csak 210 ezer lesz. Meyer, Duffner és Bergmann nyilatkozatukban megjegyzik, hogy az új építkezések megtorpanásának komoly hatásai vannak a bútoriparra. “Összességében nagyobb politikai gyorsaságra van szükség a lakásépítés újbóli kiegyensúlyozásához, beleértve a gazdaság ehhez az ágazathoz kapcsolódó valamennyi elemét, valamint a beruházási bizalom és a fogyasztás helyreállításához”.

szerk/ford: Tóth János, forrás: MöbelKultur.de; VDM

Előző cikk

BECK to wood - a belőhető faszeg

Következő cikk

Faipari üzemek - bemutató videók



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Mesterember leszek – kárpitos

Felvételről megtekinthető Mesterember leszek 2024.04.20-i adása! A kollégáink és tanulónk bemutatja a kárpitos szakmai szépségét, hasznosságát, szerteágazó jelenlétét…