FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Rétegeltlemez külker 2015-2022.

Rétegeltlemez importunk mintegy duplája az exportnak. Az export 35 ezer tonna körül ingadozik, 2020. után ’21-ben és ’22-ben is nőtt. Az import 2015-2022. között 50-ről 62 ezer tonnára nőtt. A rétegeltlemez a vámtarifa szerinti pontosabb megnevezése: “4412 Rétegelt lemez, furnérozott panel és hasonló réteges faáru”. Tehát benne van a lécbetétes bútorlap is.

A mennyiségi adatok terén a hivatalos statisztikában előfordulnak “furcsaságok”, nyilvánvalóan nem reális adatok. Ezeket jeleztem az export és az import esetén is. Ha rengeteg munkával mélyebbre ásna az ember (4 helyett 8 decimális szintig kibontva, valamint nem csak az éves, de a havi adatokat is relációnként vizsgálva) esetleg erősebb hibajavítást lehetne készíteni, de nem biztos, hogy megérné a fáradtságot. A néhány durva hibát becsléssel javítottam. Ha bárkinek lenne ehhez jobb javaslata, azt örömmel fogadom.

Azt remélem, hogy a szakterület termelői és kereskedői érdeklődését felkelthetik ezen adatok.

Ugyanakkor az érték adatokat tekinthetjük jónak. Minden esetre ezek a hivatalos adatok, jobb nincs.

Export mennyiségben Olaszország, Franciaország, Németország és Ausztria a legfőbb országok. Figyelemre méltó az utolsó egy-két évben Bosznia-Hercegovina, Románia és Portugália jelentőségének növekedése.

Az import mennyiség esetén 3 jelentősebb adatfurcsaság is feltűnik.

Ezek becsléses korrekciója után a kép az alábbi.

A fehérorosz és az orosz behozatal erősen visszaesett 2022-ben. Ugyanakkor az ukrán import már 2017. óta dinamikusan emelkedik.

A jelentősebb relációk: Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Oroszország, Ukrajna, Csehország, Lengyelország, Olaszország és Szlovákia. A lengyel és olasz behozatal csinos növekedést, a cseh import ugyanakkor csökkenést mutatott 2022-ben.

Ha valakit érdekelnek a részletek, szóljon bátran, különösen a FAGOSZ tagjainak szívesen segítek.

Adatforrás: KSH Tájékoztatási adatbázis,
Termékszintű adatok KN szerint (2015. évtől)
Feldolgozta, közzétette: Mőcsényi Miklós

A hasonló korábbi elemzés: Rétegeltlemez import, export (FATÁJ 2022. 03. 22.)

Előző cikk

Égigérő Fűzfa ültetése

Következő cikk

Rejtőzködő óriások erdőn-mezőn




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version