FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Forgácslap import-export 2015-2023.

2023-ra a HS 4410 Forgácslemez importja és exportja is lecsökkent. E visszaesés importban jelentős, exportban enyhe.

A “4410 Forgácslemez és hasonló fából vagy fatartalmú anyagból, szerves kötőanyaggal összeállítva” négy tételből áll, melyek megnevezését így rövidítettem a grafikonokhoz:
– 441011 Forgácslemez fából = Forgácslemez fából,
– 441012 Irányított forgácselrendezésű lemez (OSB) fából = OSB,
– 441019 Ostyalemez és hasonló tábla fából = Ostya és
– 441090 Forgácslemez, ostyalemez, pozdorjalap fatartalmú anyagból /mesterséges fából/ = pozdorja.

Ezeken belül a HS 8 számjegy szintre lehet még bontani, ahol megjelenik a mennyiség természetes mértékegységben is, ami jelen esetben a m3. A forgácslapon belül a nyers, laminátos, kasírozott és egyéb, az OSB-n belül pedig a megmunkálatlan és a megmunkált bontás található. Az ostyalemez és a pozdorjalemez esetén nincs további bontás. E részletezést azonban itt nem jelenítem meg.

Érdemes tudni, hogy a HS 6 számjegyű szinteken megjelenő adatok egy-egy áruosztályon belüli összeadásával azt tapasztalhatjuk: ezen összeg eltér (mindig elmarad) a HS 4 számjegyű szinten megjelenő KSH statisztikai adattól. Régebben erről hosszasan konzultáltam a KSH-val, ahol annyit árultak el: a megfelelő szakrészlegeik külforgalmunk összes áruosztályai esetén szakmai becsléseik és egyéb információik alapján határozzák meg a HS 6 jegyűek összesített adataihoz képesti HS 4 jegyű szinten megjelenő többletet. E többletérték becslés indokát és módszertanát annak idején nem sikerült tőlük megtudnom.

A természetes mértékegység adatokat HS 6 számjegyű szintre a KSH sosem összesíti, ezen és magasabb szinten sosem jelenít meg természetes mértékegység adatot, hiszen előfordul, hogy az alatta szinten a részletezésben eltérő mértékegységben nyilvántartott termékek szerepelnek, melyek ezért nem adhatóak össze. A jelen elemzéshez – látva, hogy a 4410 Forgácslemezen belül minden tétel m3-ben [MTQ] szerepel – én azért elvégeztem ezen összeadást.

Forgácslemez import

A 4410 Forgácslemez HS 6 számjegyű termékbontása KSH adatai összeadásával kapott = számított tonna, Ft és Euró adatai, valamint a KSH által a HS 4 számjegyű szinten megjelenő adatai eltérése látható az alábbi 3 grafikonban.

A továbbiakban pedig a “4410 Forgácslemez számított” import részletezését mutatom be.

Az ostyalemez 2018. évi jelentős mennyiségi import megugrásának ellentmond, hogy ugyanez a jelenség értékben nem látható. Meg eleve közel 100 e m3, avagy mintegy 60 e t ostyalemez import hirtelen megjelenése elég meglepő jelenség lenne. Tulajdonképpen a vámtarifa szerinti megnevezésből nem tudom, hogy műszaki tartalom szerint e termék pontosan mi is lehet. E mennyiségi adata valamiféle adatszolgáltatási “tévedés” lehetett.

Forgácslemez export

Forgácslemez export esetében a HS 6 jegyű szintről 4 jegyűre (általam) összesített számított adatok és a 4 jegyű szinten a becslési többlettel a KSH által megemelt adatok közötti eltérés egészen minimális.

A tonnában mért mennyiség növekedését 2018-ban és most 2023-ban törte meg némi visszaesés.

Értékben a kisebb visszaesés 2019-re csúszott, 2023-ban viszont jelentősebb volt a csökkenés az export értékben.

A “4410 Forgácslemez számított” export részletezése az alábbi.

A forgácslemez kivitel 300 e m3, illetve 200 e tonna körül ingadozott e 9 évben. Az OSB export pedig a gyakorlatilag 0-ról emelkedett e technológia hazai termelésben megjelenését követően közel ugyanerre a szintre.

Értékben 2021-22. jelentős áremelkedést és így értéknövekedést hozott, amit sajnos 2023-ban visszaesés követett.

Forrás: A KSH Tájékoztatási adatbázis külker
fejezetéből
az adatokat leszedte, feldolgozta,
grafikonokban megjelenítette, s
értékelte: Mőcsényi Miklós

Előző cikk

Nxylon - fából készülő szuperanyag

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 241., 2024/31.




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version