FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Fűrészáru külforgalom 2015-2022.

Fenyő, trópusi és mérsékelt égövi lombos a fűrészáru export-import főbb bontásai a vámstatisztika szerint. Lássuk a részleteket: 28 grafikon következik.

Az adatforrás szokás szerint a KSH Tájékoztatási adatbázisa, amely bárkinek, bármikor szabadon hozzáférhető. A mennyiségi adatok természetes mértékegységben (m3 és hasonlók) a 8 jegyű vámtarifaszámokig kinyitáskor jelennek meg. Ezekhez összegző adatokat a KSH nem ad, hiszen a sorokban az egyes termékeknél lehet m3, m2, kg, stb, amiket nem lehet összeadni. A fűrészáru féléknél a kg mértékegységű termék sorokban szerencsére egyikben sem volt adat. A m2 pedig egyedül a tölgy parkettfríznél (A HS-ben a teljes neve nagyon hosszú) fordul elő, azt a nettó súlyból kiindulva számoltam át m3-re. Meg néhány helyen a m3-nél előfordultak lehetetlennek tűnő (akár 10-szeres) adatok, melyek se a nettó súlyhoz, se az érték adathoz nem passzoltak. Összesen 8 ilyen esetet találtam. Ezeket becsléssel javítottam ehhez az elemzéshez. Ha valakit érdekel, keressen ezen részletekért.

Fenyő fűrészáruból az ország adottságai alapján alapvetően importőrök vagyunk. A behozatal értéke 2020-ig is gyorsabban nőtt, mint a mennyisége, de utána látványos a további emelkedés, ami jelentős árnövekedést jelent. Sőt, a 2022-ben csökkenő import mennyiséghez is növekvő érték tartozik!

Trópusi fűrészáruból néhány ezer m3 az import és az export. Érdekes az export, mivel nálunk ilyen fafajok nem teremnek, nyilván ennek az importált tételek a forrásai. Rengeteg féle fafajból áll össze ez a csekély forgalom.

Lombos fűrészáru esetén hagyományosan több a kivitelünk, mint a behozatal. Míg utóbbi mennyisége m3-ben tendenciájában inkább csökkenő, a kivitelé pedig enyhén növekvő.

Nos, hogy a nettó tonna és a m3 adatok mozgása miért nem esik egybe, ez számomra talány.

Az árak 2020. utáni megugrása a lombos fűrészáru esetén is jól érzékelhető.

A Ft és Euró grafikon eltérő mozgása pedig az árfolyam változás következménye.

A továbbiakban pedig nézzük a fenyő és a lombos fűrészáru import, illetve export fafajonkénti bontását. A Trópusira ezen grafikonokat nem készítettem el a rengeteg fafaj és az összesen kis mennyiség miatt, illetve arra az érdeklődés is nyilván csekély lenne.

Fenyő esetén 2015-2016-ban még nem volt fafaj bontás, így a halmozott grafikon kékje a fenyő összesent mutatja. Az egyéb fenyőfélék csekély mennyiségben szerepelnek, az erdei növekvő, majd stagnál, a luc-jegenyénél ugyanakkor az utóbbi években csökkenés volt.

Az érték 2021-2022-re látványosan megugrott, a jelentős áremelkedés hatására.

Lombos fűrészáru behozatalunk vezér tétele a tölgy. Ez és ezzel összmennyiség is a vizsgált 8 évben jelentősen lecsökkent, bár 2022. kis növekedést mutat.

A 201-2022. évi határozott áremelkedés hatása a Ft és Euró grafikonokon is látható.

Nos, fenyő exportban igencsak kis játékosok vagyunk Európa piacán. (Sőt, ennek egy részéhez is lehet hogy az import volt a forrás.)

Lombos fűrészáru kivitelünk 2022-re elérte a 200 ezer m3-t. A tölgy, a bükk, a nyár és az egyéb lombos fafajok a fő tételek.

A 2021-2022. évek áremelkedése a lombos fűrészáru exportunkban is tetten érhető. Értékben a tölgy a meghatározó tétel.

Ha bárki (különösen a FAGOSZ tagjai) érdeklődnének valamely részletek iránt, keressenek meg vele.

Adatforrás: KSH
Adatokat leszedte, feldolgozta és
az elemzést közzétette: Mőcsényi Miklós

Előző cikk

Faépítészeti Nyílt Napok - meghívó

Következő cikk

800. FATÁJ hírlevél




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version