FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU: Irányelvek a természetközeli erdőgazdálkodáshoz

A 2030-ig szóló biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégia és az EU 2030-ig szóló erdészeti stratégiája alapján dolgozta ki a Bizottság az iránymutatásokat a természetközeli erdőgazdálkodásra.

Az európai zöld megállapodás keretében az EU 2030-ig szóló biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiája meghatározza az európai biológiai sokféleség, köztük az erdei biológiai sokféleség helyreállításának útját. A 2030-ig szóló biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégia kiemeli az erdőkkel való fenntartható gazdálkodás fontosságát, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelemben természetalapú megoldást jelent, és a biológiai sokféleséget támogató erdőgazdálkodási gyakorlatok folytatására és továbbfejlesztésére szólít fel. Ennek érdekében felkéri a Bizottságot, hogy dolgozzon ki iránymutatásokat a természetközeli erdőgazdálkodásra vonatkozóan. Az EU 2030-ig szóló erdészeti stratégiája is ezt a kötelezettségvállalást tükrözi, és a természetközeli erdőgazdálkodást olyan gyakorlatok összességeként határozza meg, amelyek a biológiai sokféleséggel kapcsolatos célok, a szén-dioxid-készlet megőrzése és a faanyagból származó bevételek ötvözésével biztosítják a többfunkciós erdők működését. Ezen iránymutatások célja tehát a természetközeli erdőgazdálkodás közös keretének részeként a biológiai sokféleséget támogató és alkalmazkodó erdőgazdálkodás előmozdítása. Bemutatják a vonatkozó gyakorlatokat, és bemutatják e gyakorlatok előnyeit az erdők multifunkcionalitása és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség szempontjából, a társadalmi-gazdasági előnyök elhanyagolása nélkül. Az iránymutatások segítséget nyújtanak az illetékes hatóságoknak és a legfontosabb érdekelt feleknek a biodiverzitás-barát és alkalmazkodó erdőgazdálkodási gyakorlatok kidolgozásában és előmozdításában a különböző léptékű erdőgazdálkodásban, megvitatva a kihívásokat és lehetőségeket.

Forrás: Az EU Kiadóhivatala

FATÁJ: A 100 oldalas Természetközeli erdőgazdálkodás önkéntes irányelv 2023. július 27-én jelent meg, egyelőre angolul. A “letöltés és nyelvek” (Download and languages) gombra kattintva lehet kiválasztani a magyar nyelvet, majd így letölteni az írást. Ugyanakkor dolgoznak rajta, hogy az EU összes hivatalos nyelvén, így magyarul is elérhető legyen majd. Hasonlóan, mint az:

Figyelemre méltó szócska jelenik meg, ha letöltjük a 100 oldalas PDF-et. Tehát a letöltött pdf böngészőlap-fülön a szöveg úgy kezdődik: Voluntary Guidelines on … Tehát önkéntes! Azaz nem kötelező. Ugyanakkor e szócska nem jelenik meg az irat címlapján és más feltűnő helyén sem, illetve nem találtam. Szóval aki végigolvassa, érdemes e jellegre, ennek tálalására odafigyelnie. (MM)

Előző cikk

HDH: Kezdeményezés a fokozott fahasználatért

Következő cikk

Magánerdészt kérdeztek a tűzifapiacról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések