FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöld megállapodás: Új iránymutatás a fenntartható erdőgazdálkodásra

Zöld megállapodás: Új iránymutatások a fenntartható erdőgazdálkodásra és az erdei ökoszisztéma-szolgáltatásokra vonatkozó kifizetési rendszerekre vonatkozóan. A Bizottság közzétette a „természethez közelebb álló” iránymutatásokat és az erdei ökoszisztéma-szolgáltatásokra vonatkozó kifizetési rendszerekre vonatkozó iránymutatást.

A Bizottság a mai napon (július 27.) két új iránymutatást tett közzé a fenntartható erdészeti gyakorlatok ösztönzésére és jutalmazására. A „természethez közelebb álló” iránymutatás célja, hogy megerősítse az erdők multifunkcionalitását és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét, ugyanakkor előmozdítsa a hosszú távú gazdasági és egyéb társadalmi előnyöket. Az erdei ökoszisztéma-szolgáltatásokra vonatkozó kifizetési rendszerekre vonatkozó iránymutatás számos módot kínál arra, hogy a gazdálkodók, köztük az erdőgazdálkodók a különböző ökoszisztéma-szolgáltatások nyújtásából pénzbeli előnyökhöz jussanak. A két iránymutatás az EU erdészeti stratégiájának kulcsfontosságú eredményei.

A sokféleség hiánya miatt veszélyeztetett uniós erdők

Az európai erdőket évszázadok óta emberi beavatkozások alakítják. Ennek következtében a strukturális összetettség és a fajok sokfélesége természetellenesen alacsony Európa számos részén: Az erdők 75%-a egyenletesen öregszik, és az erdők 1/3-a csak egy fajból áll, a másik 50%-a 2 vagy 3 fajra korlátozódik. A sokféleség hiánya csökkenti erdőink ellenálló képességét. Az európai erdők biomasszájának több mint 60%-a olyan kockázatoknak van kitéve, mint a tűzvészek, kártevők kitörése vagy széllökések, amelyek hatással vannak az erdők faellátási kapacitására, szénmegkötésre vagy egyéb szolgáltatásokra.

A „közelebb a természethez” az erdőgazdálkodás ökoszisztéma-alapú formája, amely heterogénebb és változatosabb erdőket támogat, és kevésbé támaszkodik az emberi beavatkozásra. A természetes dinamika és a szerkezeti összetettség meghatározó tényezői az erdők ellenálló képességének és az alkalmazkodóképességnek. A több fafajból, korosztályból és életciklus-szakaszból álló erdők ellenállóbbak és alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz és a zavarokhoz, mint az egykorú monokultúrák, és előnyösek az erdők funkciói, szolgáltatásai és hosszú távú termelékenysége szempontjából.

A természethez közelebb álló erdőgazdálkodás lehetőséget nyújt arra is, hogy a fakitermelésen túl is kiaknázzák az erdőkben rejlő szélesebb körű gazdasági lehetőségeket. A fa- és nem faanyagok és -termékek mellett az erdők értékes ökoszisztéma-szolgáltatásokat is nyújtanak, például a biológiai sokféleséget, a víztisztítást, az árvizeket és az éghajlat-szabályozást szolgáló élőhelyeket. A szénmegkötés és a nem fából készült erdészeti termékek, például a méz, a gomba vagy a vadon élő hús piacképes bevételi forrást jelentenek.

A 2030-ig tartó időszakra vonatkozó uniós biodiverzitási stratégiából és a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós erdőgazdálkodási stratégiából következik, hogy a természetvédelmi iránymutatásokat a tagállamokkal és az érintett erdészeti szereplőkkel szoros együttműködésben dolgozták ki. Az iránymutatásokat önkéntes alapon alkalmazhatják a nemzeti és regionális erdészeti hatóságok, valamint közvetlenül az olyan erdőgazdálkodók, akik a „természethez közelebb álló” erdőgazdálkodás elemeit be kívánják vezetni a gazdálkodási gyakorlatba. Ezek az EU valamennyi nyelvén elérhetők lesznek, hogy megkönnyítsék széles körű elterjedésüket az egész EU-ban.

Az erdei ökoszisztéma-szolgáltatásokra vonatkozó támogatási rendszerek – alternatív lehetőség a fenntartható és multifunkcionális erdőgazdálkodás révén történő jövedelem biztosítására

Az erdők nemcsak faanyagokat és nem faanyagokat és termékeket kínálnak, hanem számos más szolgáltatást is, például a biológiai sokféleséget, a víztisztítást, valamint az árvizek és az éghajlat szabályozását szolgáló élőhelyeket. Szénmegkötési és hűtési kapacitással rendelkeznek, és szerepet játszanak a megújuló nyersanyagok, élelmiszerek és gyógyszerek biztosításában. Ezek a szolgáltatások nélkülözhetetlenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, a körforgásos biogazdaságra való átálláshoz és az egészséges társadalom fenntartásához.

Az erdei ökoszisztéma-szolgáltatások széles skálájának tényleges értéke és növekvő kereslete ellenére a fatermelés továbbra is a fő – ha nem az egyetlen – bevételi forrás az erdőtulajdonosok és -gazdálkodók számára. Az egyéb ökoszisztéma-szolgáltatásokból származó pénzügyi jutalmak vagy nyereségek nagyon korlátozottak.

Ennek az önkéntes útmutatónak az a célja, hogy olyan információkat és tanácsokat nyújtson, amelyek segítik az állami és magánszervezeteket, valamint az erdőtulajdonosokat és -gazdálkodókat az erdei ökoszisztéma-szolgáltatásokra vonatkozó kifizetési rendszerek kidolgozásában és végrehajtásában.  

További információért

Az EU honlapján közzétéve: 2023. július 27. Szerző: Környezetvédelmi Főigazgatóság

Forrás: EU

(A fenti gépi fordítás az EU honlapjába beépített fordítóprogram által.)

Előző cikk

Soproni Egyetem Alumni megújul

Következő cikk

EU-konzultáció - ETS árverés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések