FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faipari cég ültetett mezővédő erdősávot

Új utakon jár egy magyar cég! Vallják, hogy van kiút a klímaváltozás megfékezésére! Szabadné Kázmér Orsolya gyárigazgató hiszi, hogy a környezeti nevelés segítése a megoldás! A Vásárosnamény-i telephelyű, 36 éve Magyarországon jelen lévő SWISS KRONO Kft. (jogelőd Interspan Kft.) kiemelt céljának tekinti a klímaváltozás megfékezését. Éppen ezért november 24-én összefogásban a SWISS KRONO Kft. dolgozói szemléletalakító faültetést szerveztek a Pusztadobos-i és a Nyírmada-i általános iskolásokkal közösen. A cél egy minta mezővédő erdősáv létrehozása volt, mely példa lehet minden gazdálkodónak.

Merő Nándor Fabeszerzési vezető az erdőgazdasági, Lemák Zoltán Faipari projektmérnök a fa feldolgozási és vadgazdálkodási jelentőségre tanították a diákokat.

A tanulók megismerhették a mezővédő erdősávok jelentőségét, így például;
– a szél megfogó funkciójukat, így megvédve a szántóföldeket a termőréteg elkopásától
– a talaj közeli hőmérséklet temperálását,
– a növény és állatvilágnak otthont adó élőhely és élelemforrás
– termésátlag növelő és
– a faanyag termelő, így szénmegkötő funkciókat is.

Első lépésben két méter mély gödrökbe ültették a gyökér nélküli nemesnyár négy-öt méter magas karódugványokat, melyek a mezővédő erdősáv legmagasabb pontját adják. Utána kijelölték mészporral a hazainyár kétéves gyökeres magágyi csemetéknek a sorait, majd elültették azokat, melyek az erdősáv belső stabilizálására szolgálnak.

Végül elültették a szélére a vadalma és vadkörtefákat, melyek az állatoknak adnak táplálékot, így megvédve a mezőgazdasági területeket az étvágyát csillapító vadvilágtól. Összesen ötszáz fát ültettek el egy délelőtt alatt.

A faültetők étvágyát pedig egy közös ebéd csillapította és baráti beszélgetéssel zárták az eseményt a következő faültetést tervezgetve.

Ezúton is köszönet illeti a Pusztadobos-i és a Nyírmada-i Általános Iskolások és kísérő tanáraik, továbbá a SWISS KRONO Kft. munkavállalói szorgos és kitartó munkásságát, valamint a Nyírmadai Egyetértés Vadásztársaság ellátmány biztosítását!

Tudta-e?

A KSH adatai szerint Magyarországon az erdőkön kívül 5 millió hektár mezőgazdasági terület van.
Amennyiben ezen területek 3%át a gazdálkodók beültetnék mezővédő erdősávokkal, ez 150.000 hektár új fával borított területet jelentene. A SWISS KRONO Kft. minden évben megkéri a SOPRONI EGYETEMET, hogy készítse el a szénlábnyom széndioxid mérlegét. Évente 315.000 tonna üvegházhatású gáz széndioxid egyenértéket kötnek meg a gyártott OSB termékeikben.

(x) Swiss Krono Kft.

Előző cikk

Fókuszban Közép- és Délkelet-Európa

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 205., 2023/47.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések