FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Rétegeltlemez gyár épül Vásárosnaményban

A Swiss Krono Kft. a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. október 3-án tartott sajtótájékoztatóján jelentette be új fafeldolgozó beruházást. Eszerint a svájci tulajdonú faipari cég új, rétegeltlemez gyártására szolgáló egységet épít kilencmilliárd forint értékben, amelyhez az állam egymilliárd forint támogatást nyújt, így segítve kilencven új munkahely létrehozását.

Továbbra is reálisak a kormány azon tervei, amelyek értelmében az infláció idei leépítését követően a jövő évben újraépítik a gazdasági növekedést, és mindennek alapját a beruházások jelentik – emelte ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Martin Brettenthaler, a Swiss Krono csoport vezérigazgatója beszédet mond a Swiss Krono Kft. beruházásának bejelentésén

A tárcavezető a Swiss Krono Kft. beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a svájci tulajdonú faipari cég új, rétegeltlemez gyártására szolgáló egységet épít kilencmilliárd forint értékben, amelyhez az állam egymilliárd forint támogatást nyújt, így segítve kilencven új munkahely létrehozását.

Üdvözölte, hogy a vállalat új terméket vezet be, s ebből rögtön 17 ezer köbméternyit fognak előállítani, amelynek 80 százalékát a külpiacokon értékesítik.

(illusztráció – rétegeltlemez rakatok) Fotó: Tóth János

Beszédében ezután érintette az utóbbi évek gazdasági nehézségeit, az addigi status quo megbomlását. “A magyar gazdaság azonban nem csak túlélte ezt az elmúlt három és fél esztendőt, hanem még jól is tudott teljesíteni a világgazdasági turbulenciák kellős közepén” – fogalmazott.

“Ennek egyik oka, hogy még a rendkívüli nehézségek sem tudtak letéríteni arról a gazdaságstratégiáról, amelyet 2010-ben határoztunk el, hogy itt, Magyarországon munkaalapú gazdaságot működtessünk, olyan gazdaságot, ahol megéri többet dolgozni és megéri többet beruházni” – hangsúlyozta.

Emlékeztetett rá, hogy nagy volt a kísértés a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború nyomán előállt válságok közepette, hogy inkább szociális kiadásokra fordítsák az erőforrásokat, viszont a kormányzati álláspont világos volt: nem adták fel a beruházások ösztönzésére irányuló stratégiát.

Kiemelte, hogy a korábbi növekedési modell gyakorlatilag véget ért, mert a fejlett nyugati technológiák és a könnyen elérhető keleti energiahordozók kombinációjára épülő gazdasági stratégia összeomlott, és még nem is világos, hogy mi lesz helyette. A  tervünk, hogy az idei évben leépítjük az inflációt, jövőre pedig újraépítjük a gazdasági növekedést, továbbra is reális. Mindennek az alapját a beruházások jelentik. A beruházások hoznak létre munkahelyet, a munkahelyeken jön létre a teljesítmény, és aztán abból lesz export.- húzta alá.

(illusztráció – rétegeltlemez-rakat közelről) Fotó: Tóth János

A miniszter végül arra is kitért, hogy a svájci vállalatok alkotják a 11. legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, csaknem ezer cég nagyjából 31 ezer embernek ad munkát. A kétoldalú kereskedelem értéke pedig tavaly jelentős bővülés után meghaladta a kétmilliárd eurót.

Illetve tudatta, hogy a mintegy 12 ezer embert foglalkoztató hazai faipar termelési értéke előző évben 30 százalékos növekedéssel megközelítette a csúcsnak számító 600 milliárd forintot.

forrás: MTI 10-03

Előző cikk

COSMO Business Coffee

Következő cikk

Faültetés Schweitzer József emlékéreStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések