FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Már nincs hatósági áras tűzifa

Megszűnt a hatósági áras tűzifaprogram. A kormány módosítása óta nem nőtt a kereslet, a szakértők szerint tavaly sokan több évre előre vásároltak tüzelőt.

Egy éve a megnövekedett energiatarifák miatt vezette be a kormány a hatósági árat a tűzifára. A programban 10 erdei köbmétert vásárolhattak a lakosok a megszabott értékben. Idén az állami erdészeti társaságoktól van lehetőség alacsonyabb feldolgozottságú tüzelőt vásárolni. Statisztikai adatok szerint az emberek jelentős része tavaly több évre elegendő tűzifát vásárolt, így a Zalaerdő Zrt-nél nem okoz gondot az igények mostani teljesítése.

– Most úgy tűnik, hogy kisebb a lakossági érdeklődés, mint a korábbi években volt. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy több faanyagot vásároltak a térségben élők, illetve – bár az időjárás most nem azt mutatja -, de eddig nem volt igazán hideg idő és nem volt olyan időjárási körülmény, amely vásárlásra ösztönözte volna a lakosságot – fogalmazott Kreiner Roland, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatója. 

Zala vármegyében jellemzően a keménylombos fákat, például az akácot, a bükköt és a tölgyet használják tüzelésre, ezeknek az ára köbméterenként 30 ezer forint volt egy éve, ez most mintegy 40-45 ezer forint között mozog. A szakemberek szerint nem érdemes az idő hidegebbre fordulásáig várni a tűzifa megvásárlásával, mivel a minőségük is romolhat az idő előrehaladtával.

– Az, hogy milyen fafajt választ éppen a tulajdonos, az többnyire ízlés kérdése, hiszen minden keménylombú fafaj alkalmas a tüzelésre. Fontosabb kérdés az, hogy milyen a fának a nedvességtartalma, én mindenkit arra intenék, hogy minél előbb gondoskodjon a tüzelőanyag beszerzéséről, hiszen száraz fával lehet érdemben jó hatásfokkal meleget csinálni a lakásban – mondta Kreiner Roland, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatója. 

Kreiner Roland hozzátette, a tűzifa ára ugyan idén növekedett, de a többi energiahordozóhoz képest még így is versenyképesnek számít a fűtési időszakban.

forrás: KanizsaMédiaház

Előző cikk

Kerékpárral az erdőben

Következő cikk

Jótékonysági fadarabolás - Pázmánd



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések