FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Rendelkezésre áll a tűzifa

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a többi állami erdészeti társasághoz hasonlóan prioritásként kezeli a lakosság tűzifaigényét és a vásárlók folyamatos kiszolgálását. Miközben jó ütemben halad az 5.000 fő alatti települések szociális tűzifával való kiszolgálása is. A részletekről Bakó Csabát, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettes erdőgazdálkodási igazgatóját kérdeztük.

Vas vármegyében idén is 105 nyertes településnek mintegy 103 millió forint értékben biztosítja társaságunk az összesen 3.540 m3-nyi, szociális célú, hengeres tüzelő alapanyagot. Ez a mennyiség megközelíti a korábbi években igényelt mértéket. A megkötött szerződések függvényében már június végén megkezdtük a kiszállítást. A szociális tűzifaprogramban 2024. február 15-ig kell eljuttatni a tüzelőt a rászoruló háztartásokba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. az önkormányzatokkal kötött adásvételi szerződésben szereplő mennyiség mintegy 80%-át már a települések rendelkezésére bocsátotta. Mindez ütemezetten történik. A tűzifa és a szállítói kapacitás rendelkezésre áll, a kiszállítás december végéig befejeződik. A befejezés pontos időpontja jelentősen függ az önkormányzatok fogadókészségétől. 

A szociális tűzifát elkülönítetten kezelik a lakossági tűzifa igényektől?

A BM szociális tűzifaprogramja 2011-ben indult, így az előző évek tapasztalatai alapján felkészülten fogadjuk az önkormányzatok igényeit. Erdészeti társaságunk a szociális tüzelőanyagot a tavasz folyamán előzetesen betárolta, így a rászorulók számára alacsonyabb nedvességtartalmú, szárazabb fa biztosítható, mint a frissen kitermelt. A betárolás az illetékes erdészeti igazgatóságok területén történt, a várható igények figyelembevételével. 

A Kormány idén nem indított a tavalyihoz hasonló hatósági áras tűzifaprogramot. Mit tapasztalnak, mekkora a lakossági kereslet most a tüzelő iránt?

A hatósági áras tűzifaprogram egy rendkívüli és átmeneti veszélyhelyzeti intézkedés volt. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a megrendeléseket a tavalyi évben tapasztalható roham idején is folyamatosan teljesítette, minden igénylő tűzifához jutott. Ez az idei évben is így lesz. A kereslet a korábbi évekre jellemző nagyságrendű most.
A lakossági tűzifa Társaságunk pénztáraiban, valamint online felületén keresztül folyamatosan befizethető, előzetes regisztráció nem szükséges. Az árakat jelenleg a piac határozza meg. Úgy látjuk, hogy a maximált áras lehetőség feltételeihez hasonló feldolgozottsági fokú tűzifa továbbra is közvetlenül az állami erdészeti társaságoktól szerezhető be a legkedvezőbb kondíciókkal.
Az őszi időszakban hagyományosan nagyobb a kereslet, mint a nyári hónapokban. Ez, illetve a csapadékos időjárás természetesen megnövelheti a kiszállítási időt, ezért javasolt a tűzifa mihamarabbi beszerzése.

Miért fontos, hogy biztonságos helyről szerezzük be a tüzelőnek valót?

A tűzifa vásárlása során fokozott figyelemmel kell eljárni, mert sajnos sok csaló hirdeti magát különböző online felületeken. Fontos, hogy a minden esetben megbízható, NÉBIH által ellenőrzött faanyag-kereskedőtől szerezzük be a tűzifát, mert így a vevő esetleges megkárosítása nagy biztonsággal elkerülhető.

Mikor lehetünk biztosak abban, hogy tisztességes kereskedővel állunk szemben?

Ha egy szabálykövető kereskedő hirdetést ad fel, abban a hatósági azonosítószámot (ez lehet az erdőgazdálkodói kód vagy az ún. EUTR technikai azonosítószám) is feltünteti. A hatósági nyilvántartásokban ez alapján válik azonosíthatóvá.
Amikor az eladó kiszállítja a tűzifát, minden esetben át kell adnia a vásárló részére egy FA-AA betűkóddal és hétjegyű egyedi sorszámmal ellátott (pl. FA-AA 3324532) szállítójegyet, amin az adott tűzifavásárlás és -kiszállítás összes lényeges adata szerepel. Ezek közül a legfontosabbak: az eladó, a szállító neve, címe, a teherautó rendszáma, a tűzifa fafaja, mennyisége, a szállítás időpontja, melyet év, hónap, nap, óra és perc pontossággal kell feltüntetni, valamint annak megnevezése, hogy honnan származik a fa. 
A jogkövető kereskedő a lerakodás előtt lehetőséget biztosít a vevő részére, hogy meggyőződjön róla, valóban a megrendelt mennyiséget kapja-e meg. Ha súlyra történt a megrendelés, akkor a mérés adatait is feltünteti a szállítójegyen, vagy úgynevezett mérlegjegyet ad. Ha köbméterre vagy kalodában történt a megrendelés, akkor kérésre megengedi, hogy a vevő maga is megmérje a lerakodás előtt a teherautón lévő fát.
Lerakodás után érdemes meggyőződni arról, hogy a teherautó platóján, a lerakott tűzifa alatt nem volt-e valami előre nem látott nagyobb tárgy (traktorgumi, raklap, ládák stb.), amelyet beleszámítottak a tűzifa térfogatába. Tisztességes kereskedőnél ilyen nem fordulhat elő! 

Nemcsak a mennyiség a fontos, hanem a minőség is. Mikor jó a tűzifa?

A jó tűzifa leegyszerűsítve a száraz, kemény lombos tűzifa, de a lágy lombos és fenyő tűzifa alacsonyabb fűtőértékét az alacsonyabb ár kompenzálja. Természetesen száraz tűzifát vásárolni szinte lehetetlen. A frissen kivágott fa nedvességtartalma nagyjából 40-50%. A tüzelésre legalkalmasabb a légszáraz fa, melynek nedvességtartalma 18%. Ezt kizárólag feldolgozott (hasított/darabolt) állapotában éri el, 1-1,5 éves szakszerű tárolást (fedett, jó szellőzésű helyen) követően, ezért fontos a tüzelőt felhasználás előtt legalább 1 évvel beszerezni és száradni hagyni.
Tűzifát lehet térfogatra és súlyra is vásárolni. A térfogatra vásárolt fa mennyisége otthon is ellenőrizhető, míg a súlyra történő értékesítés esetén a kereskedő becsületességére van bízva a fogyasztó. További előnye a térfogatra vásárlásnak, hogy a száradás során a térfogat nagyjából 10%-ot, míg a fa tömege akár 30-40%-ot is csökkenhet.
A tűzifa feldolgozottságától függően megkülönböztetünk hengeres/hasított/kályhakész (hasított darabolt) tűzifát. Társaságunk döntő többségében 2 méteres hengeres, illetve kisebb részben 1 méteres hasított tűzifát értékesít. Áraink a honlapunkon (www.szherdeszet.hu) olvashatók – mondta el Bakó Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettes erdőgazdálkodási igazgatója. 

forrás: FRISSS.hu

Előző cikk

Fajárgány múzeumról álmodozik

Következő cikk

FOREE - erdész képzők képzéseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések