FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa piac 2023 ősz

Nincs hiány a tűzifából idehaza ezt állítják az erdészek. Azonban panaszkodnak, mert nem kell idén senkinek a tüzelő. Tavaly hatalmas roham volt a tűzifáért, idén pedig alig alig tér be hozzájuk egy két vevő. Ezt azzal magyarázzák hogy sokan 2022-ben megvették az idei fűtéshez szükséges fát is. Az ATV Híradó riportja.

Halomban áll a tűzifa a hajdúhadházi erdőben. Nem lehet eladni az idei vágást mert nem kell senkinek. A faárusok és a TÜZÉP tulajdonosok most arra panaszkodnak, hogy a tavalyi évhez képest felére csökkent a forgalmuk, ami arra vezethető vissza, hogy tavaly hatósági áras volt a tűzifa, ezért sokan nemcsak a tavalyi, hanem már az idei évre is megvásárolták a fixált árú tűzifát. 

,,Fordított a helyzet, most az eladók vannak megháborodva egy picit hogy tudnánk a készleteiket értékesíteni. Tavaly a felvásárlási láz tényleg kiürítette a piacot sőt, még Magyarország nyugati feléből is kellett ide szállítani!” 

– fogalmazott Híradónknak Gabnai Ernő erdészeti tanácsadó. Több erdészet és magáncég is leállította a fakitermelést, mert nem éri meg fát vágni jelenleg. A keleti országrészben ráadásul olcsóbb is lett a tüzelő tavalyihoz képest és még így sem tolonganak a vevők a tüzépeken. 

Hajdú Sándor erdész szerint a tavalyi tűzifa 30 ezer forint volt, a mostani pedig 21 ezer körül van, ennek ellenére nem keresik. Az Ormánsági Sellyére is megérkezett az idei szociális tüzelő, azonban a kiosztással még várnak hiszen senki nem kezd fűteni a 25 fokos melegben.

„208 köbméter tűzifára kaptunk támogatást az idén a Belügyminisztériumtól. A szokásos módon, az állam által üzemeltetett erdészeten keresztül szereztük be a szociális tűzifát, mert ez egy nagyon megbízható pontos forrás, idén is elsőosztályú minőségben szállítottak” – fogalmazott Nagy Attila, Sellye polgármestere. Az erdészek szerint a következő évi vásárlás is nagyban függ majd attól, csökken-e jövőre az áram és a gáz ára.

Az ATV két perces riportja itt nézhető meg: https://www.atv.hu/videok/embed/544428

forrás: ATV

Előző cikk

FeHoVa 2024

Következő cikk

Kezeletlen erdők fahozama alacsonyabb



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések