FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Még az ég is felderül

“Mint rendes, faültető, fákat szerető ember, ilyeneket gondolok mostanában: végre rendesen esik, nincs rossz idő, hisz ez az igazi ősz. Azért mégsem tudok aludni az ültetés előtti éjszakán a délelőttre előirányzott 18 mm csapadék miatt. És reggel hatkor, ahogy a teherautóra pakolok fel a zuhogó esőben, immár másodszor a héten, felmerül bennem, hogy talán mégis inkább maradhattam volna fordító…”

Most már mindegy, ahogy pár napja, most is szabadgyökerű fákkal lesz randim, és hát a szabadgyökerű fáról tudni való, hogy nem szeretik, ha szabadon van a gyökerük, már csak ilyenek. Óvni kell őket, ki ne száradjanak, meg ne fagyjanak.

Eszembe jut, hogy pár éve covid kijárási tilalom idején jött meg estefelé 30.000 csemete a kertembe, közben csöndben szállt le az éjszakai fagy. Egyedül esélyem se volt elvermelni, földdel befedni őket, így beköltöztek részben a garázsba, részben dunyhával takargattam őket. Túl is élték az éjszakát szépen.

Szóval nincs apelláta menni kell. Önkéntesek persze nem jönnek majd el ebben az esőben… Nyilván leszünk páran szervezők és a házigazdák is ott vannak a BMSZKI Kőbányai úti menedékhelyén, ahol ehető kertet készülünk ültetni. Megoldjuk.

Késve érek oda, mindent lassít a tolakodó égi áldás. Mikor megérkezem már hárman négyen téblábolnak esernyővel az ültetésre várva.

A MrSale Öltönyüzlet vevőit vártuk erre az ültetésre és ELTÉS joghallagatókat. Nem hiszünk a szemünknek, kisvártatva 20 ember sürög forog tocsogva a sárban, hogy 16 fával és 20 cserjével paradicsomot varázsoljon az ázott elhanyagolt kertből, hogy ropogjon tűz és elkészüljön a paprikás-krumpli.

Lassan alábbhagy az eső.

Tudom persze, hogy fát ültetni jó, látom újra meg újra másokon is és persze érzem is.

De nyirkos időben, zuhogó esőben, vasárnap reggel leginkább az ágyban a másik oldalra fordulni jó. Mit keres itt ez a halom ember?

Az történik talán, mint árvíz idején. Megyünk a gátra, ha esik, ha fúj. Ismeretlenek spontán összeszerveződve, vállvetve. Tudjuk persze hogy katasztrófa van, valahol valami harangokat is kongatnak jó ideje, de közben azt látjuk, hogy az emberiség nem vett vissza a természet elhasználásából, sőt még rá is erősített, mintha nem lenne holnap…

Eközben a héten az SOS felhívásunkra, hogy váratlanul és az eső ellenére 25.000 csemetét le kell pakolni és elvermelni megjelent valaki fél órán belül, és most is itt dolgozott 20 idegen.

A 10 millió Fa környékén és a hozzánk kapcsolódó, adódó sok ezernyi szándékban, energiában, tettben érezhető, hogy sokan vagyunk, akik tudjuk, hogy jön az ár és nem várjuk tétlenül.

Mire minden a helyére kerül és a paprikás krumpli is elkészül, még az ég is felderül. Bágyadt napsütés simogatja az újdonsült, gyümölcsöket ígérő kertet.

Hervai Franciska, forrás: 10 millió Fa

Előző cikk

Év Fája 2023 díjazott fái

Következő cikk

Zsugorodó európai parkettapiac




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version