FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Megjelent az EHETŐ ERDŐ

Az EHETŐ ERDŐ című kötet 45 vadon gyűjthető, a lehető legtisztább forrásból származó növényen keresztül adja át azt a majdnem feledésbe merült tudást, amellyel bárki sokkal közelebb kerülhet a természethez.

Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják?  Hogyan lesz izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak?

Az EHETŐ ERDŐ című kötet 45 vadon gyűjthető, a lehető legtisztább forrásból származó növényen keresztül adja át azt a majdnem feledésbe merült tudást, amellyel bárki sokkal közelebb kerülhet a természethez. Az erdő és a mező kincsei ugyanis nemcsak fenntartható forrásból származnak, szezonálisak és bárki számára elérhetők, de elképesztően finomak is! Az exkluzív megjelenésű kötet minden, a természetre és a gasztronómiára nyitott olvasó kincse lesz, hiszen a gyönyörű fotókkal illusztrált könyvből a növények felismerése, gyűjtése és feldolgozása is elsajátítható.

A két szerző, Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró számtalan gyűjtési és feldolgozási trükköt, gyűjtési naptárt, lelőhelyre vonatkozó információt és receptet oszt meg a könyvben.

Fenntarthatóság a legmagasabb fokon

Aki kirándulás közben, a saját kedvére és a családjának gyűjt ehető növényeket, nem csak a testével, hanem a lelkével és a környezettel is jót tesz! A természetben töltött idő bizonyítottan gyógyító hatással van ránk. A növények megismerésével, a felvillanyozó gasztronómiai kalandokkal pedig közelebb is kerülünk hozzá és a gyomrunkon keresztül fedezzük fel, hogy mekkora értékeket rejt – vallják a kötet szerzői. Márpedig ha jobban megszeretjük, akkor jobban is óvjuk, hogy az utódainknak is megmutathassuk a saját bőrünkön és tányérunkon megtapasztalt csodát.

Értékmentés: elődeink öröksége mára luxus lett, de olyan luxus, ami bárki számára elérhető

Az etnobotanika tudománya elődeink végtelenül gazdag és bölcs tudását kutatja, hiszen ahogy az ember kezdett eltávolodni a természettől, úgy a növények hétköznapi ismerete is egyre jobban kopott. A gasztronómiai szakemberek már évekkel ezelőtt felfigyeltek a vadon termett növények nyújtotta fantasztikus lehetőségekre. Az EHETŐ ERDŐ-vel viszont mostantól bárki, a saját kosarával elindulva, a saját konyhájában próbálhatja ki a különleges, rendkívül értékes alapanyagokat – amelyekért csak kíváncsisággal és jóleső fáradtsággal kell fizetni.

Az EHETŐ ERDŐ bemutatóján Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere mondott köszöntőt. A városvezető hangsúlyozta: a könyv segítségével az aktív turizmus mellett az erdők megismerésére is lehetőség nyílik, olyan ismeret révén, ami az elődeinknek birtokában volt. Lehetőség lesz visszanyúlni a természet tiszta és eredeti, rendelkezésre álló alapanyagaihoz.

Az EHETŐ ERDŐ sajtóbemutatójának a Lillafüredi Palotaszálló adott otthont. A Palotaszálló munkatársai kiemelten fontosnak tartják és büszkén hirdetik a varázslatos környezetét is: hittel és felelősséggel vallják, hogy a „Bükk a kertjük” – éppen ezért kiemelt támogatói voltak a kötetnek.

Hasonlóképpen, mint az ÉSZAKERDŐ Zrt., amely az anyagi támogatáson túl „ehető” segítséget is nyújtott, hiszen a sajtóbemutató ízelítőjének alapanyagai is a területükről származnak.
Az erdei alapanyagok iránt elkötelezett séf, Bózsó István az alkalomhoz illő falatkákkal segített bemutatni, hogy milyen varázslatos is az EHETŐ ERDŐ:

 1. Erdei vaul-au-vent variációk
  – vadfűszeres vajkrém (podargafű, csabaíre vérfű)
  – vaddisznópástétom csalánmaggal
   – mogyorós hólyagfa hummusz szurokfűvel
 2. Bükki kosárkák
  – füstölt pisztráng mousse, medvehagymabimbós vinegrette
  – erdei pestoscaprese
 3. Szarvaskői kézműves sajtok vegyes erdei chuntey-val
  (som, kányabangita, barkócaberkenye)
 4. Desszertek
  – pohárkrém erdei lekvárral, szamócás szórócukorral, fenyőrögykaviárral
  – erdőmester szelet: bükkmakk lisztes piskóta, vackoros, borbolyás, bodzás erdei krém, fenyőrügyszirupos glazúr, galajkakaós krémmel, levélmintás roppanóssal
  – medvehagymás, fetás pogácsa


További információk:
Bózsó Gyula +36-30/502-5737
Megyeri Sára +36-20/326-5162

forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Előző cikk

AM: kiemelt figyelem az erdészeti oktatás támogatására

Következő cikk

XIV. Faanyagvédelmi KonferenciaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések