FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MOME erdőtelepítése

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a létrehozandó új erdők segítségével lehetővé teszi a károsanyag kibocsátásuk semlegesítését.

Igazi mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) erdőtelepítési projektje. A MOME a létrehozandó új erdők segítségével lehetővé teszi a károsanyag kibocsátásuk semlegesítését, és ebben az egyik partnere a BfNPI.

A 2022. év decemberében közös erdőtelepítési szándéknyilatkozat aláírása, a 2023. tavaszán történt jogi környezet kialakítása és az erdőtelepítési tervdokumentáció elkészítése, hatóságokkal történő engedélyeztetése után kezdődhettek a tényleges munkálatok, írta honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

A Garabonc határában található terület vadkárelhárító kerítéssel történő körbekerítése, részleges talaj-előkészítése, és a facsemeték beszerzése után 200 elsőéves MOME hallgató, tanáraik, valamint a BfNPI erdész- és természetvédelmi szakemberei 5 hektár erdőt telepítettek 2023. november 17-én, egyetlen nap alatt – áll a nemzeti park közleményében.

Az ültetés megkezdése előtt a hallgatók erdész szakemberektől rövid elméleti és gyakorlati ismertetőt kaptak a csemeték ékásós ültetésének technológiájáról, majd ültetőpárokba rendeződtek.

99 darab ékásóval 20 000 db, kb. fél méteres mézgás éger csemete került a földbe.

Az együtt végzett munka eredményeképpen létrehozott erdőtelepítéssel nem csak egy 5 hektáros fiatal erdő született, hanem közösségépítő hatásával talán szorosabbra is fűzte a jelenlévők egymáshoz, és az erdőhöz való viszonyát.

A történet folytatódik a csemeték tavaszi megeredését követően a terület további gondozásával, erdőápolással, illetve a következő 5 hektár erdő telepítésével – vázolta fel a még előttük álló feladatokat Schneidler Viktor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

forrás: 24.hu

Előző cikk

Rengeteg szenet raktároz el a növényzet

Következő cikk

Gyümölcsfák a Tündérkertből



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések