FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Horvát faültetések, erdőfelújítások

Horvátország a rendkívül erdős európai országok körébe tartozik, ráadásul hazánk az erdőterület 97 százalékán a magas természetességű erdőkben is gazdag. A természetesség ilyen nagy területen a zágrábi erdészeti oktatás elveinek az erdészeti gyakorlatban való alkalmazásának az eredménye.

A Večernji list és a Hrvatske šume együttműködésével november végén megkezdődött a “Kattints és ültess egy fát” kampány második szakasza, amely a Rezolucija Zemlja (Föld Felbontás) mozgalom részeként zajlik, és amelyben a teljes 25 000 darabból az első 8000-et ültetik el. Földbe kerültek azok a fák, amelyeket idén terveztek ültetni a Večernji list olvasóinak köszönhetően.

Aláírásodhoz mindössze csak a keresztnevedet, vezetéknevedet és e-mail címedet kell megadnod ezen az űrlapon, egy fát ültetünk el valahol Horvátországban, és az űrlap kitöltése után visszajelzést kapsz a hely koordinátájáról, ahová a fádat elültetik, és akár egy-két évtizeden belül fel is tudsz majd mászni rá! Nem kell aggódnod, hogy egy kis növényből nagy erdő lesz-e, mert erdészeink szakmájukban nagy tiszteletnek örvendenek.

A horvát erdészek által évtizedek óta alkalmazott erdőtelepítési módszer – az erdő természetes felújítása őshonos fákkal – világszerte ismert a szakemberek körében. Szó van az ún a zágrábi erdészeti iskola. akadémikus prof. Dr. Igor Anić, a zágrábi Erdészeti és Faipari Technológiai Karról elmondja, hogy két iskola létezik – természetes és mesterséges.
A teljes erdőt természetes ökoszisztémaként szemléli, és olyan kezelési módot szorgalmaz, amely a gazdasági és általános hasznossági funkciók ellátása mellett biztosítja az erdő magas fokú természetességét.

forrás: VecernjiList

Előző cikk

Ajándékötletet (is) ültetünk

Következő cikk

Természetes erdők CO2-potenciáljának értékelése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések