FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Őserdő Alapítvány Litvániában

A környezettudatos és fenntarthatóságra összpontosító vállalkozások, szervezetek és emberek jelentősen hozzájárulnak Litvánia öreg erdeinek megőrzéséhez. Az Őserdő Alapítvány (Ancient Woods Foundation) már 240 hektárnyi területet őrzött meg a jövő nemzedékei számára, és több százezer eurós pénzügyi hozzájárulás segíti a védett erdőterület bővítését.

Az öreg erdők száma az emberi tevékenység miatt kritikusan csökken, annak ellenére, hogy a fiatal erdőknél szárazságtűrőbbek, jelentős mennyiségű káros szén-dioxidot tárolnak, és biodiverz ökoszisztémákat tartalmaznak.

Litvánia erdeinek mindössze 1,2%-a áll teljes körűen védelem alatt a fakitermelés ellen, és az ország területének mindössze 0,0009%-át borítják a 200 évnél idősebb, érett erdők. Ezért Litvánia környezetbarát lakosai, vállalkozásai és szervezetei összefognak, hogy segítsék az Őserdő Alapítványt, egy nonprofit szervezetet, hogy megvásárolja az idős, biológiailag értékes erdőket, és hagyja, hogy azok biológiai sokféleségben és életformákban gazdag ősi erdőkké váljanak.

Litvániában az alapítvány által 2020 óta több mint 240 hektárnyi idős erdőt sikerült megőrizni a magánszemélyek és vállalkozások számos pénzügyi adományának köszönhetően. A védett erdők 2022 végéig mintegy 655 tonna CO2-t nyeltek el.

Országos kampány a hulladékcsökkentésért és az erdők védelméért

Minden évben új partnerek és szponzorok jelennek meg, akik hozzá kívánnak járulni az ügyhöz. November 14-én egy nonprofit betétdíjrendszer-kezelő országos kampányt indított, hogy arra ösztönözze az embereket, hogy a betétdíjas szimbólummal megjelölt konzervdobozokat, műanyag és üvegpalackokat visszavegyék, és ahelyett, hogy a betétdíjat visszavennék, azt az Őserdő Alapítványnak adományozzák.

A kampány a hulladékcsökkentéssel és a lakosok újrahasznosításra való ösztönzésével együtt az embereket az őserdők és a bennük élő valamennyi életforma megőrzésére is ösztönzi. A számítások szerint egy visszavitt konténer 1000 négyzetcentiméternyi megőrzött őserdőnek felel meg.

A számos éve működő betétdíjas rendszer révén a forgalomba hozott 10 konténerből 9-et visszavesznek újrahasznosításra, így Litvánia az egyik vezető ország ezen a téren. A kezdeményezés jelentősen csökkentette a hulladéklerakók terhelését, és idővel hozzájárult a környezet tisztábbá tételéhez.

A környezettudatos vállalkozók kézzelfogható változásokat érnek el

Minden egyes pénzügyi hozzájárulás jelentős az érett erdők megmentésében – az alapítvány becslései szerint egy felajánlott euró 1 négyzetméter erdő megóvásához járul hozzá.

A vállalkozások adományai különösen hasznosak, mivel sokkal gyorsabban érnek el kézzelfogható eredményeket. A vállalkozók környezettudatos értékrendjének gyors növekedésével a pénzügyi hozzájárulások száma is emelkedik. carVertical, egy globális autóipari adatszolgáltató vállalat, amely a járművek előéletét ellenőrzi és jelenti, most adta az Alapítványnak az eddigi legnagyobb egyszeri adományt – 100 ezer eurót -, amely az érett erdők megőrzését segíti.

Rokas Medonis, a carVertical vezérigazgatója szerint a vállalat lépéseket tesz a fenntarthatóbb gyakorlatok bevezetésére, az alkalmazottak bevonására a környezetvédelmi kezdeményezésekbe, és a biológiai életformák megőrzésére törekszik a jövő generációi számára.

“Az Őserdő Alapítvány támogatása befektetés a jövőbe. Az adomány nem a jelen, hanem a jövő problémáinak megoldásához járul hozzá. Sok vállalat nevezi magát fenntarthatónak, de nem sok közülük tesz valódi lépéseket. Nem akartunk olyasmit tenni, ami éppen most divatos, hanem inkább olyasvalamit támogatni, amiért valóban szenvedélyesen rajongunk” – tette hozzá Medonis.

Számos litván vállalkozás folyamatos pénzügyi segítséget nyújt a biológiailag értékes erdők megőrzéséhez. A “Žalia giria“, egy ivóvízgyártó cég 2021 és 2022 folyamán több mint 100 ezer eurót adományozott, amelyet az idős erdők megőrzésére fordítottak. A vállalat most lépéseket tesz a fenntartható innovációk bevezetésére a gyártás során, és növeli a termékekhez felhasznált újrahasznosítható műanyag mennyiségét.

Több más vállalkozás is csatlakozott az Őserdő Alapítvány küldetéséhez – tavaly különböző vállalkozások több mint 150 ezer euróval járultak hozzá adományok és szolgáltatások formájában.

AZ ŐSERDŐ ALAPÍTVÁNYRÓL

Az Őserdő Alapítvány egy civil szervezet, amelynek célja, hogy megőrizze az idős litván erdőket és a bennük élő összes életformát, valamint hogy hosszú távon fenntartható példákat hozzon létre a természet által szabadon hozzáférhető ősi erdőkből – amelyek nélkülözhetetlenek a biológiai sokféleség megőrzéséhez és az éghajlatváltozás következményeinek csökkentéséhez. Az alapítvány víziója egy olyan Litvánia, ahol a természet a természeté, ahol a természet az ember befolyása nélkül virágozhat és gyarapodhat, és ahol minden élőlény egyformán fontos.

Az alapítványt 2020-ban hozták létre, miután 2018-ban bemutatták az Ősi erdők című dokumentumfilmet. A dokumentumfilm számos helyi és nemzetközi díjat kapott, és 30 országban és több mint 50 nemzetközi fesztiválon vetítették. Az Alapítvány 240 hektárnyi erdőt – a jövő ősi erdeit – védi, és a folyamatosan növekvő közösség lehetővé teszi az Alapítvány számára, hogy folytassa az erdővédelmi és közoktatási tevékenységét.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Ancient Woods Foundation

Előző cikk

Településfásítás Somogyban

Következő cikk

Szédelgő földicsérés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések