FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lett falemez-ipar fejlesztése

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 39 millió eurós (kb. 15,2 milliárd forint) finanszírozást nyújtott a Latvijas Finieris Groupnak, a nyírfa rétegelt lemezt gyártó vezető lett középvállalatnak kutatás-fejlesztési beruházásokra, valamint a Lignumsban és Veremsben található integrált nyírfa rétegelt lemezgyártó üzem korszerűsítésére és bővítésére.

A megállapodás az európai beruházási terv keretében jött létre, amely támogatja a fenntartható beruházásokat, az innovációt és a munkahelyteremtést Európában.

Az EBB logora kattintva a társaság beszámolóját olvashatja a 2022-évben Magyarországon végzett tevékenységükről.

A projekt teljes mértékben összhangban van az EU politikájával, amely a biogazdaságot támogató innovatív középvállalatok támogatására irányul. Az EBB-vel kötött első hitelszerződés révén a Latvijas Finieris igyekszik javítani a természeti erőforrások hatékony felhasználását, és célja, hogy csökkentse működésének környezeti lábnyomát.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság embereknek szóló gazdaságért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: “Üdvözlöm az EBB-vel kötött megállapodást, amely az uniós költségvetési garancia támogatásával támogatja a Latvijas Finieris kutatás-fejlesztési beruházásait és kapacitásbővítését, miközben csökkenti környezeti lábnyomát. A nyírfa rétegelt lemez gyártása fontos ágazat Lettországban, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az ország munkaerőpiacán, és a biogazdaság vezető gyártójaként világviszonylatban is megállja a helyét. Továbbra is segíteni fogjuk az olyan vállalkozásokat, mint a Latvijas Finieris, hogy hozzáférjenek a finanszírozáshoz, amelyre az innováció folytatásához, a méretnöveléshez és a munkahelyteremtés elősegítéséhez van szükségük.”

“A Latvijas Finierisszel kötött megállapodás mérföldkő a lett vállalatnak nyújtott uniós támogatás tekintetében” – mondta Thomas Östros, az EBB alelnöke. “A Latvijas Finieris az egyik leginnovatívabb vállalat az ágazatban, amely kiváló fenntarthatósági politikával rendelkezik. Az EBB támogatni fogja a kutatás-fejlesztésbe, az új termelési kapacitásokba és a hatékonyság növelésébe történő, nagyon szükséges beruházásokat, ezzel is segítve a zöld és fenntartható gazdaságra való áttérés felgyorsítását.” – tette hozzá.

“Eddig beruházásainkat a vállalat saját forrásaiból finanszíroztuk a kereskedelmi bankokkal való szoros és gyümölcsöző együttműködés révén. Az olyan intézményi hitelnyújtótól, mint az EBB, kölcsönt felvenni új tapasztalat számunkra” – meséli Pauls Ābele, a Latvijas Finieris vezérigazgató-helyettese. “Az EBB-hitel visszafizetési ideje kétszer hosszabb, mint amivel korábban dolgoztunk. Ez megkönnyíti a hosszabb megtérülési idővel rendelkező projektekbe való beruházási döntéseket, amelyek a zöld technológiák, termékek és a K+F gyakran ilyenek. Az EBB-vel való együttműködés növelheti a vállalat ambícióit az új projektekkel, sőt, a jövőbeni üzleti irányokkal kapcsolatban.”

Háttérinformációk

Az Európai Beruházási Bank (EBB) az Európai Unió hosszú távú hitelnyújtó intézménye, amely az uniós tagállamok tulajdonában van. Az EBB-csoport elfogadta az Éghajlatügyi Bank ütemtervét, hogy megvalósítsa ambiciózus programját, amely szerint a 2030-ig tartó évtizedben 1 billió euró értékben támogat éghajlat-politikai és környezeti fenntarthatósági beruházásokat, és 2025-ig az EBB finanszírozásának több mint 50%-át az éghajlat-politikai és környezeti fenntarthatósági célokra fordítja. Az ütemterv részeként az EBB-csoport minden új műveletét 2021 eleje óta a Párizsi Megállapodás céljaihoz és elveihez igazítják.

Az európai beruházási tervről:

Az európai beruházási tervet 2014 novemberében indították el, hogy megfordítsák a beruházási szintek csökkenő tendenciáját, és Európát a gazdasági fellendülés útjára tereljék. Az EBB-csoportnak nyújtott uniós költségvetési garancián alapuló innovatív megközelítése lehetővé tette és teszi, hogy jelentős köz- és magánszektorbeli forrásokat mozgósítsanak az európai gazdaság stratégiai ágazataiban történő beruházásokra. Az európai beruházási terv már több mint 460 milliárd eurónyi beruházást generált, és 1,1 millió induló vállalkozást, valamint kis- és középvállalkozást támogatott Európa-szerte. A legfrissebb EFSI-adatokat ágazatonként és országonként itt találja, vagy tekintse meg a GYIK-et.

A Latvijas Finieris zárt részvénytársaság.

Számos leányvállalatával együtt alkotja a több ágazatot átfogó Latvijas Finieris csoportot, amelynek fő tevékenysége a Riga Wood márkanév alatt a kutatás és fejlesztés, valamint a személyre szabott nyírfa rétegelt lemeztermékek gyártása és értékesítése. Nyírfurnér- és rétegelt lemezgyártó üzemeink Lettországban, Litvániában, Észtországban és Finnországban találhatók. Termékeinket világszerte több mint 60 országba szállítjuk, és számos felhasználási területre, például betonzsalurendszerek és állványok; színpadok; belsőépítészeti megoldások, beleértve a dekoratív fal- és mennyezetburkolatokat; asztalosipari termékek, bútorok és üzletberendezések; szállítási padlók, falak és polcok; ATA-járati ládák; tengeri szállítás; nyomólemezek és csúcskategóriás csomagolóanyagok stb. számára.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EuropeanInvestmentBank / Latvijas Finieris

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faanyagvédelmi továbbképzés faipari mérnökök számára 

Következő cikk

JESZ alapképzések ütemezése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések