FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEI-Bois – litván csatlakozás

A Litván Fafeldolgozók Szövetsége csatlakozik az Európai Fafeldolgozók Szövetségéhez. Az európai fafeldolgozó iparágakat képviselő CEI-Bois örömmel mutatja be legújabb tagját, a Litván Fafeldolgozók Szövetségét.

A CEI-Bois elnöke, Sampsa Auvinen a Litván Fafeldolgozók Szövetségének felvételét kommentálva elmondta:
“A CEI-Bois nevében szeretném üdvözölni legújabb tagunkat, a Litván Fafeldolgozók Szövetségét. Mint minden Brüsszelben lobbizó szervezet, minél nagyobb a tagságunk, annál nagyobb a potenciális befolyásunk. Biztos vagyok benne, hogy új litván kollégáink további és üdvözlendő szempontokat fognak bevinni közös munkánkba, beleértve a faipari ágazat saját országuk és a Baltikum szélesebb értelemben vett ismeretét, valamint egyedülálló európai perspektívájukat is.”

Raimondas Imbrasas

Raimondas Imbrasas, a Litván Fafeldolgozók Szövetségének igazgatója a következőképpen nyilatkozott:
“Az egyik fő ok, amiért csatlakozni akartunk a CEI-Bois-hoz, az az, hogy tudni akarunk az EU Parlament közelgő döntéseiről. A brüsszeli politikusoknak, valamint a Bizottság és a Tanács döntéshozóinak jobban meg kell hallgatniuk a vállalkozásokat és a társadalmat, amikor jogszabály-módosításokat hoznak. Emellett úgy gondoljuk, hogy a CEI-Bois sok olyan ismerettel rendelkezik a faiparban Európa-szerte alkalmazott gyakorlatokról, amelyeket hasznosan megoszthatna velünk. Azt is szeretnénk, ha ellátogatnának hozzánk Litvániába, és találkoznának az intézményekkel és a vállalatokkal.”

A Litván Fafeldolgozók Szövetségének csatlakozásával a CEI-Bois nemzeti tagjainak száma 16-ra nő. Ez azt is jelenti, hogy a CEI-Boisban immár az összes balti állam képviselteti magát.

A balti államok létfontosságúak az európai fafeldolgozó ipar számára, Litvánia pedig a faiparban a súlya felett teljesít. Az Eurostat adatai szerint 2020-ban Litvániában mintegy 20 000 ember dolgozott a fafeldolgozó és fűrészipari ágazatban. Ez a litván feldolgozóiparban foglalkoztatott munkaerő mintegy 9%-át teszi ki (az EU-ban ez az arány összesen mintegy 3%). 2020-ban Litvániában mintegy 3000 vállalat működött a fafeldolgozó és fűrészipari ágazatban, ami a litván feldolgozóiparban működő vállalatok mintegy 14,5%-ának felel meg (az EU-ban ez az arány 7,5%).

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEI-Bois 09-04

Előző cikk

Egger forgácslapgyárat vesz

Következő cikk

Projekt az ellenállóbb faiparért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések