FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőgazdálkodók is tiltakoztak

Több ezer német gazda tiltakozott a mezőgazdasági és erdészeti járművek gázolaj-visszatérítésének és adómentességének eltörlése ellen Berlinben, a Brandenburgi kapunál.

Németországban is a mezőgazdaság és az áruszállítás a legnagyobb gázolajfelhasználó, s az agrárium, illetve az erdészet támogatásának egyik megszokott formája, hogy az érintettek a gázolaj jövedéki adójából visszatérítést kapnak (ez hazánkban is így van), a termelésben használt gépeik pedig mentesek a gépjárműadó alól.

A német kormány most e kedvezmények visszavonására készül, ami kiváltotta a gazdák felháborodását, ezért vonultak 1500 traktorral a Brandenburgi kapuhoz. A részletekről az agrarheute.com számolt be.

“Ez már több a soknál, elég legyen!” Ez volt a mottója a demonstrációnak, amit a Német Gazdaszövetség (DBV) hirdetett meg más gazdaszervezetekkel közösen. Néhány gazdálkodó már éjjel, mások a kora reggeli órákban érkeztek Berlinbe. A Verkehrsstudio Berlin forgalmi dugókról és akadályokról számolt be az X-en (korábban Twitter).

Özdemir mezőgazdasági miniszter a Moma reggeli magazinban azt nyilatkozta: “Osztom az aggodalmakat. A német gazdák versenyfeltételei romlanának, s a dízelnek nincs alternatívája.” – fogalmazott “Lát esélyt a követelések érvényesítésére?” – kérdezte tőle a riporter, mire a miniszter azt válaszolta: “A gazdák gondoskodnak arról, hogy tele legyen a tányérunk. Nem szabad túlterhelnünk őket.”

A termelők aláírásgyűjtést is indítottak a kormány tervei ellen tiltakozva, s csaknem 60 ezer támogató aláírást sikerült összegyűjteniük.

Joachim Rukwied, a Német Gazdák Szövetsége (DBV) elnöke beszédében felszólította a kormányt, hogy vegye komolyan a gazdák aggodalmait. Rámutatott a gazdálkodók klímavédelmi eredményeire.

“Ez a köszönet azért, hogy minden előírásnak igyekszünk megfelelni?! Mi vagyunk az egyedüliek, akik ennyire komolyan veszik a biológiai sokféleség megőrzését. Több állatjólétet hozunk az istállókba!” – fogalmazott gazdaszövetség elnöke.

A szövetségi kormánynak nem érdeke a gazdaságok jövőjének biztosítása. “Elég” – mondta az elnök. Amire szükség van, az a politika irányváltása. “Ez a mi Németországunk jövőjéről szól!” – szögezte le, egyúttal ígéretet tett arra, hogy a tüntetők visszatérnek a fővárosba, illetve Németország-szerte lehet számítani megmozdulásokra, ha a kormány kitart tervei mellett.

tüntetés

Csaknem 1500 traktorral vonultak a Brandenburgi kapuhoz, volt, aki 9 órát traktorozott a tüntetésre – forrás: agrarheute

A többi felszólaló is keményen fogalmazott, egyebek közt azt mondták: ma egy gazdálkodó 150 embert táplál, szemben a 100 évvel ezelőtti néggyel; amit nem büntetni, hanem jutalmazni kellene. “Nem lehet, hogy mindent a gazdák fizessenek meg” – hangzott el. Más arra mutatott rá, egyre nehezebb megélni a mezőgazdasági tevékenységből, illetve hogy a kormánynak inkább a bürokrácián kellene faragnia, ha költséget akar csökkenteni. A következő szónok választási csalást emlegetett és az ígéretek be nem tartásáról beszélt.

forrás: AgroInform

Előző cikk

COP28...vajúdtak a hegyek...

Következő cikk

Vége a készpénzes földvásárlásoknakStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések