FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Viharkárok az Alpokban

Idén júliusban és augusztusban is már több nyári vihar vonult végig az Alpok északi és déli részén, jelentős erdőkárokat hagyva maguk után. Összesen több mint 3 millió köbméternyi faanyag károsult.

Ausztriát sújtotta a legsúlyosabban, és itt különösen Tirol tartományt 600.000 fm és Karintia tartományt 500.000 fm eddigi viharfával. Ezen kívül Stájerországban mintegy 100.000 fm.

Súlyos károk Szlovéniában és Horvátországban: délen Szlovénia több mint 500.000 m3-nyi viharkárról, Dél-Tirol pedig 50.000 m3 viharkárról számoltak be. Horvátországból 1,2 millió köbméter viharok által károsított faanyagot jelentettek, főként a Száva-völgy tölgyerdeiből.

Németországban viszonylag nyugodt volt az időjárás. Baden-Württemberg azonban mintegy 400.000 m3 viharfa, Bajorország pedig mintegy 100.000 m3 viharfát jelentett.

Néhány zivatar Svájc felett is átvonult, és kidőlő fákról is érkeztek jelentések. Ezeket a jelentéseket azonban még nem támasztják alá faanyagmennyiségekkel.

Összességében az Alpok környékén a viharokban károsult fa (kitört, kidőlt) mennyisége több mint 3,3 millió köbmétert tesz ki.

Ezen kívül jelentős mennyiségű szúkárosított faanyag is van, különösen Ausztria déli részéről, Bajorország északi részéről és a Cseh Köztársaságból. A fapiacot tehát 2023-ban is erősen jellemzi a sérült, károsított faanyag.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForstPraxis.de

Előző cikk

Díjak augusztus 20. alkalmából

Következő cikk

Bútoripari fejlesztés Vásárosnaményben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések