FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tiltakozó erdészek, bányászok

Tüntetnek. Az erdő- és vadgazdálkodás területén foglalkoztatott alkalmazottak egy része már nem vonulhatna korkedvezménnyel nyugdíjba • Fotó: Meridian Szakszervezet

Románia: Az új nyugdíjtörvény tervezete ellen készülnek tiltakozni csütörtökön a Zsil-völgyi Energetikai Komplexum bányászai és energetikai dolgozói a négy Zsil-völgyi bánya központjánál és a zsilymacesdparosenyi hőerőműnél. Elégedetlenek a szenátusban már elfogadott jogszabállyal az erdészeti dolgozók is.

Darius Câmpean, a bányászok Muntele (Hegy) szakszervezetének elnöke közölte, az új nyugdíjtörvény alkalmazása esetén a következő években nyugdíjba vonuló bányászok 45 százalékkal kevesebb nyugdíjat fognak kapni, mint akik már nyugdíjba mentek. Câmpean demagógiának nevezte azt az állítást, miszerint az új nyugdíjtörvény felszámolja az egyenlőtlenségeket, ugyanis a jelenleg hatályos törvény alapján egy 25 év szolgálati idővel rendelkező bányász 8400-8600 lej közötti nyugdíjat kap, míg aki az új törvény hatályba lépése után megy nyugdíjba, az ugyanennyi szolgálati idővel már csak 4800 lejes nyugdíjra lesz jogosult.

Nem lehet ekkora szakadékokat előidézni” – jelentette ki Câmpean.

Sérelmezte, hogy a tervezet kidolgozói a nyugdíjkorhatár növelésekor nem számoltak a Zsil-völgye szénbányáinak 2032-ra tervezett bezárásával. Ugyanakkor a női munkások esetében a jogszabályjavaslat nincs tekintettel a nehéz munkakörülményekre, például arra, hogy nők részt vesznek a csillék megrakásában is. A szakszervezeti vezető arról is beszámolt, hogy részt vett ugyan a törvénytervezet szenátusi munkaügyi bizottsági vitáján, de az ott elfogadott módosításokat a plénum leszavazta.

Mindezek miatt csütörtökön 12:45-kor az első műszakból kilépő bányászok és a felszíni személyzet tiltakozó akciókba kezd. A Muntele szakszervezet képviselői jövő héten Bukarestbe utaznak, hogy részt vegyenek a tervezetnek a képviselőházi munkaügyi bizottságában zajló vitáján.

Tiltakozni készülnek csütörtökön 10 és 13 óra között a kormány épülete előtt az erdészeti dolgozók is, mert ők is elégedetlenek az új nyugdíjtörvény tervezetével és a deficitcsökkentő intézkedéscsomagról szóló törvény több előírásával.

A tiltakozó akción várhatóan ötezer szakszervezeti tag vesz részt az egész országból. A Silva Szakszervezeti Szövetség közleménye szerint az elégedetlenségük oka az, hogy a kormány a munkaügyi minisztérium javaslatára az új nyugdíjtörvény tervezetében hatályon kívül készül helyezni az erdészek jogállásáról szóló jogszabálynak azt az előírását, amely szerint az erdő- és vadgazdálkodás területén foglalkoztatott alkalmazottak bizonyos kategóriái – például az erdőőrök vagy a fakitermelők – korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba, mert különleges munkakörülmények között dolgoznak.

A szakszervezeti szövetség érvei szerint az erdészek egy része zord terepen, szélsőséges időjárási körülmények között, vadállatok, fatolvajok és orvvadászok támadásainak kitéve végzi a munkáját. Emlékeztetnek arra is, hogy a statisztikák szerint a romániai erdőgazdálkodásban dolgozók átlagos várható élettartama nem haladja meg a 63 évet, ami a legalacsonyabb az Európai Unióban.

A szakszervezeti szövetség ezért azt követeli a kormánytól, hogy emelje át az új nyugdíjtörvény tervezetébe az erdészek jogállásáról szóló törvény nyugdíjazással kapcsolatos előírásait, és tartsa tiszteletben az ágazati kollektív munkaszerződést.


Bukarest, 2023. november 16., csütörtök (MTI) – Az új román nyugdíjtörvény tervezetébe foglalt, az erdészeket, vasutasokat, rendőröket, tartalékos katonákat, bányászokat, mezőgazdasági dolgozókat, egészségügyi alkalmazottakat hátrányosan érintő jogszűkítő rendelkezések ellen rendezett tüntetést csütörtökön a bukaresti kormány székháza előtt a Meridian Szakszervezeti Szövetség.

    Az egész országból összesereglett több ezer szakszervezeti képviselő elsősorban a veszélyeztetett munkakörben foglalkoztatottak körének szűkítését és a korkedvezményes nyugdíjazás megszüntetését kifogásolja a kétkamarás parlament szenátusa által kedden már elfogadott, képviselőházi jóváhagyásra és kihirdetésre váró új nyugdíjtörvényben.
    Bár a nyugdíjak újraszámítása után a kormány becslése szerint Románia egy év múlva 40 százalékkal többet fog nyugdíjakra költeni, és a 4,8 millió nyugdíjas közül 3 milliónak jelentősen – a többinek pedig inflációarányosan – nő a járandósága, a szakszervezeti vezetők szerint a korkedvezményes nyugdíjazás kivezetésére megszabott szabályok miatt az általuk képviselt, nehéz munkakörülmények között dolgozó alkalmazottak nyugdíja nem nőni, hanem csökkenni fog.
     Tiltakozó akciót hirdettek az új nyugdíjtörvény tervezete ellen a Zsil-völgyi Energetikai Komplexum alkalmazottai is. Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozó Darius Campean szakszervezeti vezető azt állította: a törvény hatályba lépése esetén a következő években nyugdíjba vonuló szénbányászok nyugdíja 45 százalékkal kisebb lesz azokénál, akiket már nyugdíjaztak. Szerinte egy 25 év szolgálati idővel rendelkező bányász 8500 lejes (646 ezer forint) járandóságra számíthat, ha most megy nyugdíjba, de ugyanennyi szolgálati idővel csak 4800 lejre lesz jogosult az új törvény alapján.
    A Meridian a kormányzati felelősségvállalással néhány hete hatályba léptetett, az állami szférában létszámstopot hirdető, bérpótlékokat és egyéb juttatásokat korlátozó deficitcsökkentő törvény ellen is tiltakozik, annak tartalmát és társadalmi vita nélküli hatályba léptetését is nehezményezve.

forrás: KrónikaOnline.ro / MTI

Előző cikk

Bázisiskolai Szakmai Faipari Verseny

Következő cikk

Faültetések Székesfehárváron



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések