FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdész szakma túlzott korlátozása

Németország: Egy 61 oldalas jogi véleményben a magánerdő-tulajdonosokat képviselő szövetségek alkotmányossági aggályokat fogalmaztak meg. Ennek alapját a szövetségi erdőtörvény (BWaldG) felülvizsgálati tervezete képezi, amely jelenleg a minisztériumok között egyeztetés alatt áll. Mindenekelőtt a magántulajdonba és az erdészeti szakma szabad gyakorlásába való fokozott állami beavatkozás megengedhetősége ellen érvelnek.

A BWaldG-ben bevezetett új büntetőjogi rendelkezések aránytalanságával is érvelnek a szakértői véleményben.

Az általános természetvédelmi elvek megfogalmazásának (megengedett) esetlegesen megkérdőjelezhető alkotmányos elfogadhatóságát a szövetségi államok természetvédelmi felelősségi körébe tartozó konkrét területeken (nem megengedett) az AGR szintén megjegyezte a tervezet elemzésében.

Az viszont, hogy valóban paradigmaváltás történik-e a régi BWaldG-ben a hasznosítási funkcióról az új BWaldG-ben megfogalmazott erdővédelmi funkcióra, a jelentésben megfogalmazottak szerint, a szöveg bizonyos értelmezését követi, és elsőre nem feltétlenül tűnik meggyőzőnek.

Összességében a jelentés arra a következtetésre jut, hogy a tervezet “jelentős javításra szorul”. A szövetségi államok, politikai pártok és szövetségek különböző képviselői különböző okokból hasonló véleményt fogalmaztak meg. A szövegtervezeten a tárcaközi egyeztetések, a tartományi meghallgatások, a szövetségi meghallgatások és a parlamenti eljárások keretében még jelentős módosítások várhatók. Az AGR már egy átfogó szakmai állásfoglalást is készített.

A szövetségi erdőtörvény módosítása a koalíciós megállapodás egyik központi ügye és a kormánykoalíció legfőbb erdészeti politikai célkitűzése ebben a törvényhozási időszakban.

Az erdőtulajdonosok “piros lapot” mutatnak a szövetségi erdőtörvénynek / fotó: AGDW – Die Waldeigentümer

1200 vendég az erdőtulajdonosok fogadásán – Özdemir miniszter: “Készen állok a beszélgetésre”

Az erdőtulajdonosok tegnap este megmutatták a tervezett szövetségi erdőtörvénynek a piros lapot. “A bemutatott tervezet tartalmi és nyilvánvalóan jogi szempontból is kudarc” – mondta Prof. Andreas Bitter, az AGDW – Die Waldeigentümer egyesület elnöke 1200 vendég előtt az erdőtulajdonosok hagyományos fogadásán a Grüne Woche előestéjén. A vendégek között a politika, a gazdaság és a szövetségek számos prominens személyisége volt, köztük Hendrik Wüst, NRW miniszterelnöke, az Európai Parlament, a Bundestag és a tartományi parlamentek közel 100 tagja, valamint a szövetségi és tartományi kormányok két tucat minisztere és államtitkára. Cem Özdemir szövetségi miniszter köszöntőjében ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja az erdőtulajdonosok kritikáit és kifogásait: “Biztosíthatom Önöket, hogy párbeszéd útján jó megoldásokat fogunk találni”. Hozzátette: “Az erdőtulajdonosok olyan kincset őriznek, amely kulcsfontosságú a jövőnk szempontjából ezen a bolygón. Amit csak tehetek, hogy megvédjem ezt a kincset, megteszem”.

Bitter professzor beszédének középpontjában a kipróbált és bevált szövetségi erdőtörvénynek a traffipax-kormány által tervezett módosítása körüli vita és az erdőtulajdonosokra a messzemenő szabályozással nehezedő növekvő terhek álltak. Különösen az erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendelet közelgő végrehajtása fenyeget azzal, hogy “bürokratikus szörnyeteggé” válik, mondta Bitter. A tervezett új erdőtörvény tervezete, amely csaknem megduplázná a jelenlegi törvény hatályát, számtalan új előírást és követelményt is tartalmaz az erdőtulajdonosok számára, amelyek egy része szankciókkal is jár. “A legjobb szándékkal és a jövő nemzedékekre tekintettel cselekvő erdőtulajdonosokat büntetésekkel fenyegetik” – bírálta Bitter. Többek között az az előírás, miszerint a feltáróutak közötti távolságot 20-ról 40 méterre kell megduplázni, kivitelezhetetlen. Ez gyakran lehetetlenné teszi a gépi fakitermelést az erdőterület felén, mivel a fakitermelő gépek általában csak 10 métert érnek el. “Az eredmény az, hogy vagy az erdészeti munkásoknak kell bemenniük az erdőbe, ami balesetveszélyes és költséges, vagy az erdőfenntartás veszteségessé válik, és akár teljesen fel is hagyhatnak vele” – mondta Bitter.

Az idei fogadás társszervezője a Türingiai Erdőtulajdonosok Szövetsége volt.

Bitter: “Szeretnénk köszönetet mondani a Matthias Pfannstiel elnök és Karsten Spinner ügyvezető igazgató által vezetett csapatnak”. A türingiai erdőtulajdonosokat a Türingiai Infrastrukturális és Mezőgazdasági Minisztérium (TMIL) támogatja. Susanna Karawanskij miniszter asszony üdvözlő beszédet mondott.

szerk/ford: Tóth János, forrás: AGDW 01-19 / AGDW

Előző cikk

Erdőmánia -> ismered?

Következő cikk

Új befektető a fagazdaságban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések