FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tiltakoznak a német gazdák

A német gazdálkodók egyhetes országos tiltakozásba kezdtek hétfőn hajnalban, válaszul az erdészeti- és mezőgazdasági támogatások fokozatos megszüntetésére, illetve adóemelésekre irányuló tervekre.

Több száz traktorral vonultak a gazdák Berlin utcáira / Forrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Omer Sercan Karkus

Már vasárnap este elfoglalták a belvárosi utakat a német gazdák Berlinben. Hétfő reggel pedig megkezdődött a napok óta tervezett tüntetés a kormányzat tervezett megszorításai miatt. A főváros mellett számos nagyvárosban, többek között Hamburgban, Münchenben és Bonnban is az utcákon vannak a termelők. Több autópályán forgalomlassítás lesz a héten. A Bild beszámolója szerint a tiltakozók elzárták a Volkswagen emdeni üzemének bejáratát is. 

A gazdák az üzemanyag-támogatások, illetve az erdészeti és mezőgazdasági járművek adókedvezményeinek tervezett csökkentése ellen tüntetnek. A termelőkhöz csatlakoztak az árufuvarozók is, akik a teherautókra kivetett útdíjak jövőbeli emelése miatt vonultak az utcákra.

Tüntető gazdák az A66-os autópályán a németországi Wiesbaden közelében, 2024. január 8-án
Arne Dedert/(c) Copyright 2024, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

A kormánypártok a múlt héten jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni, és visszavonni a tervezet egy részét, de a szakszervezetek ezt nem nevezték elégségesnek, így mégis elkezdődött a hétfői sztrájk. Ma délelőtt a német kormány szóvivője jelezte, hogy nem terveznek további módosításokat.

Olaf Scholz kancellár koalíciója a 2024-es költségvetési tervezet véglegesítéséért küzd, és nem várt változtatásokat hajt végre, beleértve a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó terveket. Azonban a drasztikus és hirtelen támogatás-megvonásokon finomítottak: így a mezőgazdaságban használt dízelolaj gazdálkodói adókedvezményének hirtelen megszüntetése helyett idén 40 százalékkal, 2025-ben pedig 30 százalékkal csökken a támogatás, és 2026-tól megszűnik. A kormány elvetette azt a tervet is, hogy eltörölje az erdészet és a mezőgazdaság gépjárműadó-kedvezményét.

A gazdák szerint a változtatások nem elegendőek, így maradnak a heti útzáraknál.

forrás: EuroNews / StoreInsider

Előző cikk

VERGA Zrt. FSC® erdőgazdálkodási auditja

Következő cikk

Laurus Díjat kapott a JYSK



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések