FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ökodizájn keretrendszer

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke

Az Európai Parlament és az Európai Tanács hétfő este ideiglenes megállapodásra jutott a fenntartható termékekre vonatkozó uniós ökodizájn-keretrendszer felülvizsgálatáról.

A Parlament és a Tanács tárgyalói megállapodtak az úgynevezett “környezetbarát tervezésről” szóló rendelet aktualizálásáról, amelynek célja, hogy a termékek életciklusuk során különböző szempontok szerint javuljanak, hogy tartósabbá és megbízhatóbbá váljanak, könnyebben újrafelhasználhatók, korszerűsíthetők, javíthatók és újrahasznosíthatók legyenek, valamint kevesebb erőforrást, energiát és vizet használjanak. A konkrét termékkövetelményeket az Európai Bizottság másodlagos jogszabályokon keresztül fogja meghatározni.

A tárgyaló felek abban is megállapodtak, hogy a környezetbarát tervezés követelményeinek foglalkozniuk kell az idő előtti elavulással kapcsolatos gyakorlatokkal is (amikor egy termék például a termék tervezési jellemzői, a fogyóeszközök és pótalkatrészek elérhetetlensége, a szoftverfrissítések hiánya miatt nem válik működőképessé vagy kevésbé teljesítőképessé).

Kiemelt termékek

A Parlament kezdeményezésére a tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy a Bizottság az első munkatervében, amelyet legkésőbb kilenc hónappal az új jogszabály hatálybalépését követően kell elfogadnia, néhány termékcsoportot kiemelten kezel. Ezek közé a kiemelt termékek közé tartozik a vas, az acél, az alumínium, a textiltermékek (különösen a ruházati cikkek és a lábbelik), a bútorok, a gumiabroncsok, a mosószerek, a festékek, a kenőanyagok és a vegyi anyagok.

Jobban tájékozott fogyasztók

A pontos és naprakész információkat tartalmazó digitális “termékútlevelek” lehetővé teszik majd a fogyasztók számára, hogy tájékozott vásárlási döntéseket hozzanak. Az elfogadott szöveg szerint a Bizottság egy nyilvános internetes portált fog működtetni, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára a termékútlevelekben szereplő információk keresését és összehasonlítását.

Jelentés és tilalom az eladatlan fogyasztási cikkek megsemmisítésére vonatkozóan

Az eladatlan termékeket megsemmisítő gazdasági szereplőknek évente jelentést kellene tenniük az általuk kidobott termékek mennyiségéről és annak okairól. A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy a törvény hatálybalépésétől számított két év (a középvállalkozások esetében hat év) elteltével kifejezetten megtiltják az eladatlan ruházati cikkek, ruházati kiegészítők és lábbelik megsemmisítését. A Bizottság a jövőben további kategóriákkal egészítheti ki azon eladatlan termékek listáját, amelyekre vonatkozóan megsemmisítési tilalmat kell bevezetni.

Idézet

Az előadó Alessandra Moretti (S&D, IT) elmondta: “Itt az ideje, hogy véget vessünk a bolygónkra, egészségünkre és gazdaságunkra oly káros “vegyük, készítsük, dobjuk el” modellnek. Az új termékeket úgy kell megtervezni, hogy azok mindenki számára előnyösek legyenek, tiszteletben tartsák bolygónkat és védjék a környezetet. A fenntartható termékek normává válnak, lehetővé téve a fogyasztók számára, hogy energiát takarítsanak meg, javítsanak és okos környezetvédelmi döntéseket hozzanak vásárlás közben. Az eladatlan textíliák és lábbelik megsemmisítésének tilalma is hozzájárul majd ahhoz, hogy a fast fashion gyártók megváltoztassák az áruk előállításának módját.”

Következő lépések

A technikai szintű munka befejezését követően a Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan jóvá kell hagynia a megállapodást, mielőtt az hatályba léphet.

Háttér

A Bizottság 2022. március 30-án rendeletjavaslatot terjesztett elő a fenntartható termékekre vonatkozó környezetbarát tervezési követelmények meghatározásának általános keretének létrehozásáról és a jelenlegi, kizárólag az energiával kapcsolatos termékekre összpontosító szabályok hatályon kívül helyezéséről. A felülvizsgált szabályok, amelyek a körforgásos gazdaságra vonatkozó csomag részét képezik, a belső piacon szinte valamennyi termékre vonatkoznának (kivéve az élelmiszereket, takarmányokat, gyógyszereket és élő szervezeteket).

forrás: EurópaiParlamentPressRoom

Előző cikk

Lakossági fűtési módok

Következő cikk

JYSK a Sokszínűségi Kartában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések