FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EFIC – A Bútor Napja 2022

A május 19-én tartott EFIC – A Bútor Napja megnyitotta az utat a bútoripari értékláncban való egyre szorosabb együttműködés előtt, és erősíti az iparág elkötelezettségét a körforgásos célkitűzések iránt.

Az Európai Bútoripari Szövetség május 19-én tartotta a “Furniture Day 2022” elnevezésű rendezvényt, amelyet azért szerveztek, hogy a bútoriparról, annak jövőbeli versenyképességéről és pozitív társadalmi hatásáról értékláncokon átívelő vitát kezdeményezzen. A politikai döntéshozók, a bútoripar és az ellátási lánc képviselői a világjárvány és az ukrajnai háború bútoripari értékláncra gyakorolt hatásáról, valamint a kettős átmenet – a körforgásos gazdaság és a digitalizáció – felszabadításában rejlő lehetőségekről vitáztak.

Edi Snaidero elnök a bútoripar európai és világszintű jelentőségéről beszélt, amely ágazat nagymértékben hozzájárul a gazdasághoz és a mindennapi élet minőségéhez, rendkívül munkaigényes, dinamikus, sokoldalú és designorientált. Snaidero elnök emlékeztetett a világjárvány és az ukrajnai háború okozta kihívásokra, amelyek elsősorban emberi katasztrófát jelentenek. A két válság miatt az iparágnak szembesülnie kellett a nyersanyagok hiányával és megnövekedett áraival, valamint a logisztikai szűk keresztmetszetekkel, de az emberek otthonára is új hangsúlyt helyeztek. Az ellátási láncon belüli fokozott együttműködésre szólított fel, és emlékeztetett arra, hogy az EFIC a nehéz időkben a szolidaritás jeleként csatlakozott az ukrán bútoripari szövetséghez.

Dr. Sascha Peters professzor (Haute Innovation) az emberiség ökológiai lábnyomára utalt, és arra, hogy a Föld felhasznált biokapacitását tekintve mennyire túllépjük önmagunkat. Ez azt mutatja, hogy sürgősen szükség van a fenntarthatóság elfogadására. Dr. Peters professzor úgy véli, hogy a bútorágazat nagy fenntarthatósági potenciállal rendelkezik, és számos példát hozott fel a körkörös üzleti modellekre, amelyek második életet adnak a bútoroknak, beleértve a bérleti piacokat vagy a hulladékanyagok felhasználását új bútorok készítéséhez. Az innovációban rejlő lehetőségeket is szemléletes példákkal mutatta be: alternatív másodlagos nyersanyagok a deszkák, a bőr, a szövetek vagy a hab számára, valamint a ragasztók és a gyanták elkerülésének módjai, amelyek lehetővé teszik a szétszerelést és a modularitást.

A résztvevők ezután Maila Puolamaa, az Európai Bizottság erdészeti alapú iparágakért felelős főtanácsosa beszélt a bútoripar jelentőségéről az európai biogazdaságban, valamint a körforgásos gazdaságban rejlő lehetőségekről a globális ellátási láncok zavarainak kezelésében. Beszélt továbbá az EU stratégiai kapacitásának növelését célzó iparpolitikákról is, amelyek kulcsfontosságúak többek között a zöld és a digitális ambíciók megvalósításához.

A bútoripar és az ellátási lánc képviselőivel folytatott panelbeszélgetés során Jan Kurth a VDM-től, Stina Wallström az IKEA-tól, Giovanni del Vecchio a Giorgettitől, Martin Brettenthaler a Swiss Kronótól és Andre Dorner a Blumtól a szervezetüknek a világjárvány és az ukrajnai háború okozta kihívások kezelésére tett erőfeszítései álltak a középpontban. Világossá vált, hogy a bútorellátási lánc modelljében mélyebb integrációra van szükség a kereslet ingadozásainak jobb kezelése, valamint a nagyobb rugalmasság és kommunikáció érdekében. A pódiumbeszélgetés résztvevői kitértek a stabil energiaellátás és a nyersanyagok elérhetőségének szükségességére is, a függőségek csökkentése és a diverzifikáció fokozása révén. Hangsúlyozták a körforgásos gazdaságban rejlő lehetőségeket az anyagbeszerzési nehézségek enyhítésére, beleértve a fa kaszkádszerű felhasználásának elvét. A politikai döntéshozókkal szemben megfogalmazott további kulcsfontosságú követelések között szerepelt a harmonizált uniós jogszabályok szükségessége, a hulladék fogalmának újradefiniálása és az importált termékekkel szembeni egyenlő versenyfeltételek megteremtése.

A délutáni ülést az EFIC főtitkára, Gabriella Kemendi nyitotta meg, aki hangsúlyozta a bútoripar elkötelezettségét a körforgásos gazdasági kezdeményezések mellett, és azt, hogy az ágazatot el kell kísérni az átállásban. Utalt arra is, hogy 27 különböző uniós körforgásos gazdaság helyett egyetlen uniós körforgásos gazdaságra van szükség, ahogyan azt az EFIC a közelmúltban a csomagolási fórum koalíciójával szorgalmazta.

Matjaž Malgaj, az Európai Bizottság munkatársa és a fenntartható termékekkel kapcsolatos kezdeményezés koordinátora bemutatta a nemrégiben közzétett körforgásos gazdasági kezdeményezéscsomagot, beleértve a fenntartható termékek környezetbarát tervezéséről szóló rendeletre (ESPR = Ecodesign for Sustainable Products Regulation) vonatkozó javaslatot. Malgaj úr utalt arra a törekvésre, hogy véget kell vetni a “vegyük, készítsük, törjük, törjük és dobjuk el” modellnek, és a fenntartható termékeket normává kell tenni, az ESPR pedig kulcsfontosságú javaslat e célok eléréséhez. A keretjogszabály, amelyet termékspecifikus felhatalmazáson alapuló jogi aktusok egészítenek majd ki – esetleg a bútorokra vonatkozóan is -, bevezet néhány kulcsfontosságú termék szempontot, mint például a tartósság, az újrafelhasználhatóság, a javíthatóság, az aggályos anyagok jelenléte, az újrahasznosított tartalom stb. Alapos hatásvizsgálatok alapján döntenek majd arról, hogy a különböző termékekre milyen környezetbarát tervezési, teljesítmény- és tájékoztatási követelmények – például elektronikus termékútlevél – vonatkoznak majd. Malgaj úr utalt a környezetbarát tervezési intézkedések elfogadásának javított folyamatára is, beleértve az érdekelt felek részvételét a környezetbarát tervezési fórumban.

A javaslatcsomagra három bútoripari képviselő reagált egy panelbeszélgetés keretében. Cathy Dufour a l’Ameublement Français, Robin Ljungar a TMF-től és Kees Hoogendijk a CBM-től az iparág körforgásosabb gazdaságra való áttérését támogató nemzeti kezdeményezésekről, valamint a bútoriparban rejlő potenciálról beszélt. A körforgásos gazdaság azonban nem újdonság az iparágban, amely hosszú élettartamú termékeket állít elő, többek között olyan megújuló anyagokból, mint a fa. Számos élharcos van, amely a körkörös tervezést és a körkörös üzleti modelleket beépítette a gyakorlatába. Példaként említhetjük a bútorok és matracok EPR-rendszerét – például Franciaországban a bútorok esetében -, valamint az anyagok visszanyerésére irányuló projekteket, például a hollandiai Wood Loopot. Hangsúlyozták, hogy a körforgásos gazdaság kulcsfontosságú hozzájárulást jelent majd az éghajlat-semlegességi célkitűzések és a fenntartható fejlődési célok eléréséhez. Szintén fontosnak tartották az uniós szinten harmonizált szabályokat, a kkv-k kísérését az átállásban, a költségek és az adminisztratív terhek kezelését, valamint az ösztönzők biztosítását.

Ezt követően Patrizia Toia S&D parlamenti képviselő, Philippe Moreau (Franciaország), Maria Porro (Olaszország, egyben a Salone elnöke), Jan Desmet (Fedustria) és Chris de Roock, a Wood.BE igazgatója, valamint a nemzeti bútoripari szövetségek elnökei vettek részt a rendezvényen. A hangsúly a szénlábnyom csökkentését célzó együttműködési rendszereken – javítás újrafelhasználás újrahasznosítás -, valamint a digitalizációban, az adatmegosztásban és az innovációban rejlő lehetőségek kiaknázásán volt. Az összes anyag megbecsülésének, a fa kaszkádszerű felhasználásának és a “hulladék” újradefiniálásának fontossága. Az értékláncon átívelő közös erőfeszítések és harmonizált uniós szabályok szükségessége, amelyek mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy a vállalatok szembe tudjanak nézni az előttük álló átalakulásokkal. Az ESPR-ről: versenyképesebbé teheti az európai termelőket, de fontos lesz ellenőrizni a piaci végrehajtását. Patrizia Toia európai parlamenti képviselő többek között a stratégiai autonómia és az ipari szövetségek, a stabil energiaellátás, a körforgásos gazdaság szabályainak harmonizációja szükségességére utalt, felajánlva támogatását az iparnak az elkövetkező években.

Snaidero elnök a rendezvényt azzal zárta, hogy köszönetet mondott minden résztvevőnek, a rendezvény moderátorának, Mariam Zaidinak, az előadóknak, a szponzoroknak, a Swiss Krono Groupnak és a Blumnak, valamint az EFIC csapatának.

Befejezésül elmondta:

“Ma azért gyűltünk össze, hogy megvitassuk az európai bútoripar jövőjét, és úgy gondolom, hogy a rendezvény célja megvalósult: az iparág hangját képviselni. Sok kulcsszót hallottam ma. Összetartás – szükséges ahhoz, hogy ökoszisztémaként kezeljük a kihívásokat és a lehetőségeket. Az iparág dinamizmusa és sokoldalúsága, valamint a társadalom jólétéhez való pozitív hozzájárulása. Komplexitás – sok anyaggal és beszállítóval -, ami mutatja a kihívások és lehetőségek közös kezelésének fontosságát. Sajnos a világjárványok és a háborúk bizonytalanságot hoztak, és rámutattak az ellátási láncok jobb integrációjának szükségességére, a függőségek csökkentésének szükségességére, a stabil energiaellátásra és a nyersanyagok elérhetőségére. Végül, de nem utolsósorban a körforgásos gazdaság, amely rugalmasabb ellátási láncokhoz és új üzleti lehetőségekhez vezethet, a bútoripar pedig készen áll arra, hogy elinduljon ezen az úton, és számos élenjáró már támogatja a körforgásos üzleti gyakorlatokat. Az értéklánccal, a politikai döntéshozókkal és a szabványügyi testületekkel való együttműködés szükségessége a körforgásos gazdaság megvalósítása érdekében, de a fogyasztókkal is, akiknek hinniük kell ebben. Köszönöm”

A felvétel megtekintése, valamint az anyagok és a sajtóközlemény letöltése itt:
https://www.efic.eu/furnitureday2022

forrás: EFIC

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Virágba borult akácerdők a Nyírségben

Következő cikk

Szakképzés - megújuló ágazati készségtanácsokStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések