FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Elindult az új vidékfejlesztési kiírások társadalmi egyeztetése

A meghirdetett menetrendnek megfelelően megkezdődött Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve alapján induló új vidékfejlesztési kiírások társadalmi egyeztetése. Az Európai Bizottság által elfogadott dokumentum  egészen 2027-ig tartalmazza a magyar agrártámogatások kereteit, magában foglalva a közvetlen támogatásokat, a piaci és a vidékfejlesztési intézkedéseket.

Az uniós forrásokból a hazai vidékfejlesztésre jutó 600 milliárd forintnak megfelelően és a 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn összesen mintegy 2900 milliárd forint áll a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar rendelkezésére az előttünk álló években.

A tervezett vidékfejlesztési pályázati felhívások meghirdetési ütemtervét tavaly ősszel mindenki megismerhette, ezt követően pedig megkezdődött az egyes konstrukciók előkészítése. A korábbiakhoz hasonlóan valamennyi kiírás esetében széleskörű szakmai egyeztetéseket folytat az agrártárca. Az előkészítő folyamatokban az érintett szakmai szervezetek és intézmények is részt vesznek. Mivel minden érintett véleménye fontos, ezért a felhívások tervezeteit előzetesen bárki megismerheti a társadalmasítási folyamat során, sőt, lehetőség van azok kapcsán vélemények megfogalmazására is.

Az első pályázati felhívások tervezetei – az „Erdő területeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések”, a „Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések”, „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása”, és a „LEADER Helyi Akciócsoportok támogatása”– már megtekinthetők az Agrárminisztérium KAP-tematikus oldalán. A felület a kap.mnvh.eu címen érhető el, mely oldalon a következő hónapokban további számos pályázati konstrukciót lehet megismerni és véleményezni.


A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.13.) AM rendelet 68. § (4) bekezdése alapján megkezdi az „Erdő területeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések” című (KAP-RD34-1-24 kódszámú) pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetését.

[A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 60,6 milliárd Ft.]

A pályázati felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat a pályázati felhívás érintett fejezetének megjelölésével várjuk 2024. február 9. napjáig a kap_tarsadalmasitas@am.gov.hu e-mail címre, a tárgyban a pályázat kódját egyértelműen jelölve.

Letölthető állományok

Erdőterületeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések – 1. melléklet_Fogalomtár.pdf359.75 KB

Erdőterületeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések – 2. melléklet_Faállománycsoportok.pdf356.36 KB

Erdőterületeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések – felhívás.pdf941.53 KB


A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.13.) AM rendelet 68. § (4) bekezdése alapján megkezdi „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” című (KAP-RD41-2-24 kódszámú) pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetését.

[A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 Mrd Ft.]

A pályázati felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat a pályázati felhívás érintett fejezetének megjelölésével várjuk 2024. február 10. napjáig  a kap_tarsadalmasitas@am.gov.hu e-mail címre, a tárgyban a pályázat kódját egyértelműen jelölve.

Letölthető állomány

Erdőkár helyreállítás – felhívás.pdf1.02 MB


Általános Útmutató a 2023 – 2027-es programozási időszakban a KAP Stratégiai Terv alapján meghirdetett pályázati felhívásokhoz

2024 január 25.

Az Általános Útmutató a 2023 – 2027-es programozási időszakban a KAP Stratégiai Terv alapján meghirdetett pályázati felhívásokhoz c. dokumentum (továbbiakban: KAP ST ÁÚF) célja, hogy a meghirdetésre kerülő pályázati felhívások tekintetében tájékoztatást nyújtson a kedvezményezettekre vonatkozó általános feltételekről.

A KAP ST ÁÚF jelen verziója a pályázati felhívások elválaszthatatlan része, hatálya a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.23.) AM rendelet 3. § (2) bekezdés b) pontja szerinti intézkedésekre vonatkozó pályázati felhívások alapján létrejött agrártámogatási jogviszonyokra terjed ki.

Letölthető állomány

KAPST_ÁÚF _2024_01_15 VÉGLEGES_feltöltésre.pdf1.24 MB


forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Népszerű erdei iskolai programok

Következő cikk

Digitális erdők és a karbonsemlegesítés




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version