FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

KAP-RD34 – erdő Natura2000 módosult

A KAP Nemzeti Irányító Hatóság 2024. május 13-án, az Európai Bizottság határozatában foglaltaknak megfelelően, módosította az „Erdőterületeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések” című felhívást.

Ennek eredményeképpen az erdőgazdálkodók számára kedvezően módosult a KAP-RD34-1-24 pályázati felhívás:

A 2024. március 20-án meghirdetett pályázati kiírásban még az szerepelt, hogy ha az igényelt támogatás meghaladja a 200 euró/ha/év összeget, és a kérelem olyan erdőrészlethez kapcsolódik, amelyre az elmúlt 5 naptári évben már igénybe vettek Natura 2000 erdő kompenzációs támogatást, akkor a támogatási döntésre kizárólag az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának kézhezvételét követően, a bizottsági határozatban foglalt feltételekkel kerülhet sor.

Az Európai Bizottság 2024. április 19-én kelt SA.113308 számú határozatában elfogadta Magyarország 200 euró/ha/év összeget meghaladó támogatási mérték nyújtására vonatkozó szándékát, azzal kapcsolatban nem emelt kifogást. Így a teljes támogatási összeget azok az erdőgazdálkodók is megkaphatják, akik már több éve igénylik a tölgy-bükk, illetve őshonos egyéb keménylombos erdeik után járó kompenzációs kifizetést.

Módosítások:

A felhívás 3.2 fejezetében módosult a támogatás jogcíme és a támogatási kategória.

A felhívás 8.2 fejezetéből törlésre kerültek a 200 euró/ha/év mértéket meghaladó támogatásokra vonatkozó külön rendelkezések.

Kiegészült a Fogalomtár (1. melléklet) a korcsoport fogalmával.

korcsoport: adott erdőrészlet Országos Erdőállomány Adattárban nyilvántartott leíró adatait tartalmazó szemlemásolat (erdőrészletleíró-lap) szerinti első fafajsor kora alapján megállapított csoport

A felhívás keretösszege pontosításra került a KAP ST 2024. év eleji módosításnak megfelelően, melyről bővebben tájékoztatás itt olvasható. 60,6 milliárd Ft helyett 56,5 milliárd Ft-ban határozták meg a pályázati felhívás keretösszegét.

forrás: NAK / Erdészet

Előző cikk

Az erdők fenntartása közcél

Következő cikk

NÉBIH elemzés az illegális fakitermelés kockázatairól




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version