FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új befektető a fagazdaságban

kép: Getty Images

A mezőgazdaság, a fafeldolgozás és az erdőgazdálkodás területén bővíti befektetési portfólióját a Gránit Alapkezelő Zrt.: az alapkezelő által menedzselt Főnix Magántőkealap vásárolta meg az eddig olasz tulajdonban lévő Drawa Kft.-t. Az akvizíció keretében Somogyban 5000 hektárt meghaladó földterület, korszerű faipari üzem és raklapgyártó-gépsor, valamint egyéb ingatlanok kerültek újfent magyar tulajdonba.

A tranzakciót a Gránit Alapkezelő a BDPST Agráripari Holding Zrt.-vel, mint szakmai befektetővel közösen valósítja meg. Ezzel kölcsönösen hasznos lehetőség nyílik a BDPST cégcsoport által tervezett mezőgazdasági és élelmiszeripari befektetésekkel való szinergiák kihasználására a közösen vallott alapelvek mentén, amelyek központjában a gazdasági, a társadalmi, valamint a környezeti fenntarthatóság és felelősségvállalás áll.

Ismét magyar tulajdonba kerül mintegy 5200 hektárnyi földterület, köztük erdők és termőföldek, valamint egy faipari üzem és egy vadászkastély Somogy vármegyében, miután a Gránit Alapkezelő Zrt. által menedzselt Főnix magántőkealap megvásárolta az ezeket tulajdonló Drawa Kft.-t az olasz Proposta S.p.a.-tól. A tranzakcióban a BDPST Agráripari Holding Zrt. is részt vesz szakmai befektetőként, ezzel az első lépéssel megalapozva a BDPST Group mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén kialakítandó befektetési portfólióját.

A megvásárolt cég kapcsán a felek célja a meglévő munkahelyek megőrzése mellett új munkahelyek teremtése, kiemelten a helyi közösségek számára. További cél a helyi gazdákkal és gazdaságokkal való együttműködés erősítése, valamint egy hosszú távon is fenntartható és értékteremtő üzleti modell kiépítése.

A BDPST Group és menedzsmentje számára kimagaslóan fontos a gazdasági, a társadalmi és a környezeti fenntarthatóság, hogy egy élhető bolygót hagyjunk a következő generációknak. Ezeket a szempontokat mérlegelve lépünk be tőkebefektetőként a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területére, hogy hozzájáruljunk a szegmens modernizálásához, és a fenntartható működés erősítéséhez – mondta Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa és igazgatósági elnöke. Hozzátette: a tranzakció által érintett területeken és ingatlanokon a jövőben értékteremtő korszerűsítés munkálatokat kezdődnek meg a fenntarthatósági célok elérése érdekében.

A Gránit Alapkezelő az általa menedzselt magántőkealapok esetében is arra törekszik, hogy a piaci átlagot meghaladó hozamokat biztosítson befektetői számára, előtérbe helyezve az értékteremtő és fenntartható befektetési döntéseket. A Főnix Magántőkealap a tranzakcióval egy hosszú távú célt tűzött zászlajára, amelynek fontos eleme a példamutató gazdálkodás kialakítása, a környezet és a természeti kincsek megóvása és a felelős gazdálkodás megvalósítása, valamint a térség gazdaságának fellendítése – mondta Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

forrás: AgrárSzektor / portfolio 2024-01-23

Előző cikk

Erdész szakma túlzott korlátozása

Következő cikk

Európa faipara közösen lobbizik



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések