FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európa faipara közösen lobbizik

Az európai fafeldolgozó ipar és a fakereskedelem szövetségei (CEI-Bois, EOS, ETTF) közös nyilatkozattal fordultak az Európai Bizottság vezetőihez: a Vörös-tengeri válság eszkalálódása veszélyezteti az Ázsiával és Afrikával folytatott faanyag/faáru-kereskedelmet.

Brüsszel, 2024. január 15.

Valdis Dombrovskis úrnak, Európai Bizottság ügyvezető alelnök,
Thierry Breton úrnak, a belső piacért, iparért, vállalkozásért és kkv-kért felelős biztos,
Cc: Maive Rute asszonynak, DG GROW, főigazgató-helyettes

Az európai fafeldolgozó ipar és a fakereskedelem nyilatkozata: A vörös-tengeri válság eszkalálódása veszélyezteti az Ázsiával és Afrikával folytatott kereskedelmet

A Vörös-tengeri útvonal kulcsfontosságú tengeri útvonal a globális kereskedelem számára, beleértve az európai fafeldolgozó iparágakat és a faimportőröket. A Vörös-tengeri válság eszkalálódása mélységesen negatív hatással van az európai gazdaságra, nem utolsósorban az európai faipari ágazatra. A fatermékek iránti visszafogott európai kereslet idején a gyors és akadálytalan hozzáférés az ázsiai és afrikai országokhoz létfontosságú ahhoz, hogy vállalkozásaink talpon maradjanak. A válság következtében vállalataink számos olyan problémával szembesülnek, amelyek rendkívül nehézzé teszik termékeink ázsiai és afrikai piacokról történő beszerzését és szállítását.

Az alábbiakban felsorolunk néhányat a kihívások közül:

-> A Vörös-tengeren áthaladó hajók biztosításának magasabb költségei.
-> Részben ennek következtében a hajózási társaságok rendkívül magas pótdíjakat vezetnek be.
-> Nagyon magasfokú bizonytalanság és áringadozás.
-> Teheráru késések és járat-törlések.
-> Meghosszabbodott tranzitidő, információhiány a szállítási határidőkről.

Az európai faipar és a kereskedelmi ágazat azt követeli, hogy az európai intézmények és az érintett partnerek sürgősen tegyenek lépéseket a biztonság és a stabilitás helyreállítása érdekében a Vörös-tengeren. A teherhajók elleni támadások elfogadhatatlanok, és meg kell szüntetni őket – nem utolsósorban azért, hogy a teherhajókra kilőtt rakéták ne adjanak inspirációt más terrorista csoportoknak.

Mind az import, mind az export szempontjából a tengerentúli piacok, különösen az ázsiai piacok döntő fontosságúak, és a kelet-afrikai kikötőkbe vezető kereskedelmi útvonalakkal együtt a Vörös-tengeri útvonal messze a legfontosabb kapcsolat, amelyet meg kell védeni.


CEI-Bois – Európai Fafeldolgozók Szövetsége
Átláthatósági nyilvántartás n° 470333818389-37e
EOS – Európai Fűrészipari Szövetség
Átláthatósági nyilvántartás n° 024776016336-52
ETTF – Európai Fakereskedelmi Szövetség
Átláthatósági nyilvántartás n° 151485550468-20

Tackle Climate Change – Küzdj a klímaváltozás ellen: ültess fát, használj fát!

szerk/ford: Tóth János, forrás: EOS

Előző cikk

Új befektető a fagazdaságban

Következő cikk

Mikrotanúsítványok alkalmazása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések