FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új rekord Gyulajban

A tamási székhelyű Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója, Gőbölös Péter összegezte az elmúlt évi eredményeket.

Megjelent a NIMRÓD 2024. januári száma, benne: „Új rekord Gyulajban (Interjú Gőbölös Péterrel, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatójával)”

Szemet szúróan kiemelkedik a statisztikai adatok közül a dámbikák trófeáinak nagysága. Ketten is megdöntötték októberben Kádár János 1972-es, 4,44 kilós agancssúlyú rekordját. Egy magyar vendégvadász 5,25 kilós, egy svájci pedig 6,35 kilós trófeájú vadat lőtt.

A vadgazdálkodás magas színvonalát mutatja, hogy a 2023-ban elejtett, összesen száz dámbika közül 56 lett aranyérmes. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a gímszarvas és a vaddisznóállomány is jelentős a területen. Világrekorder vadkant lőttek náluk 2011-ben. Komolyan veszik az állománykezelést: etető- és itatóhelyek kialakítását, ivararányok, korosztályok beállítását, valamint a nyugalom, a háborítatlanság biztosítását.

A témával kapcsolatos érdekesség, hogy Gőbölös Péter édesapja is erdész. És noha alföldi, van köze a dámokhoz. A nyolcvanas években a Kiskunságba vitt gyulaji állomány telepítésekor ő adta ki a szakhatósági engedélyt.

forrás: TEOL

Előző cikk

VIMEK 470 harveszter

Következő cikk

Nagymihály Dénes a 10 millió Fa doyenje



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések