FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Krepuska Emlékexpressz

Különleges emlékutazást szervezett a Vasutazz Velünk társaság, az Ipoly Erdő Zrt. partnerségével. A „Krepuska Emlékexpressz” nevű irányvonat 270 fő résztvevővel, 2024. február 10-én reggel indult el Budapestről az egésznapos programjára.

Szinte pontosan 100 évvel ezelőtt, 1924. február 15-én került sor Magyarország utolsó, máig érvényes területi növekedésére. Ekkor „tért haza” a Népszövetség döntése értelmében két magyar falu, Somoskőújfalu és Somoskő – 2400 fő lakossággal, 1950 hektár területtel, melyből 700 hektár állami erdőt ma az Ipoly Erdő Zrt. kezel.

Civitas Fidelissima, Civitas Fortissima, Pagi ad Patriam reversi.

Sopron, Balassagyarmat, Somoskőújfalu… Hűség, bátorság, hazaszeretet!

A három határmenti terület közös vonása, hogy bár a trianoni igazságtalanság áldozatai lettek, az ott élő emberek hűsége, bátorsága és hazaszeretete megváltoztatta a megváltoztathatatlant, és visszaadta a magyaroknak a reményt.

Az erdőgazdaságáról is hírneves Rimamurányi Vasmű akkori vezérigazgatója, Lipthay B. Jenő, Dr. Auer Pál jogász és Dr. Krepuska Géza fülgyógyász, bánya­tulajdonos kitartó terület-visszaszerző lobbytevékenysége akkor ért el áttörést a somoskői térségben, amikor egy antant diplomatát sikerült a pro­fesszornak a betegségéből kigyógyítania.

A cen­tenáriumi megemlékezéssel a helyszínen idéztük fel a kultikus történelmi eseményt, benne a XX. század jelentős orvosa, Dr. Krepuska Géza magyar polihisztor emlékét és életútját.

„Krepuska Emlékexpressz” nevű irányvonat 270 fő résztvevővel – közöttük a névadó család több tagjával és a partner erdészek csoportjával, 2024. február 10-én reggel indult el Budapestről.

A szerelvényen az OEE Erdei Vasutak Szakosztálya is képviseltette magát.

Sajnos néhai kollégánk, Dr. Krepuska Géza unokája, az öt éve elhunyt Fritsch Ottó erdőmérnök már csak lélekben tarthatott velünk.

A vonat négy kocsija („Zulu”, „Sziklacsont”, „Inászó” és „Cabernet”) a dekorációjában külön-külön tematikus mondanivalót hordozott – a polihisztor teljesítményeit megidézve. Bennük a szervezők emléket állítottak a Krepuska családnak, a fülgyógyászatnak, a XIX. századi „Magyar Ruhr-vidék” sikereinek és kálváriájának, valamint a szőlészetnek és az erdészetnek is.

Az utazás során elhangzott előadások különleges ismeretekkel vértezték fel a közönséget.

Odafelé Pándy Tamás író, a névadót bemutató monográfia szerzője „Dr. Krepuska Géza élete és Somos hazatérése” címmel készítette fel az ünnepre érkezőket.

A szerelvény 10 óra után gördült be Somoskőújfalu állomására.

A vonaton utazva érkezett ide Tábori Anita Katalin, a település polgármester asszonya is.  

A helyiek az ünnepi díszbe öltöztetett állomáson zászlókkal, ovációval és kultúrműsorral várták az érkezőket, felidézve a hírhozó delegáció száz évvel korábbi fogadtatását.

Az eseményen beszédet mondott Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője és részt vett Skuczi Nándor, megyei közgyűlési elnök is. 

Az alkalom része volt a „Hazatérés 100” Centenáriumi Rendezvénysorozatnak, melynek következő ünnepségei február 15-17. között lesznek Somoskőújfaluban. 

A szombati program fénypontja a Centenáriumi Őrtűz Gyújtás volt Somoskőn, az Erdőgazdaság kirándulóközpontjában és annak környezetében. Ide három autóbusz kétfordulós transzferével jutottak fel a résztvevők.

A helyiekkel és a házigazda erdészekkel együtt, háromszáz főt meghaladó létszámmal megtisztelt ünnepség megnyitásához, Ambrus Károly tárogatóművész adott zenei aláfestést.

Moderátorunk Halmai László, az utazást szervező Vasutazz Velünk vezetője volt.

Ünnepi beszédet mondott Tóth Gábor, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese, valamint Dr. Szabó Sándor, Nógrád vármegye főispánja.

Ivancsics Ilona színművésznő Sajó Sándor: „Magyarnak lenni” című költeményét szavalta el.

Az összetartozás jelképeként megrakott palóc őrtüzet Lévárdi György, a Salgótarjáni Erdészet vezetője Ivancsics Ilonával közösen, fáklyával lobbantotta lángra.

A tűzgyújtás ceremóniája közben Vincze Lilla eMeRTon-díjas énekművész a „Maradunk a Duna partján” című dalát énekelte, majd a Nógrád Táncegyüttes tartott néptánc bemutatót.

Az ünnepi aktust a Himnusz közös eléneklésével zártuk le.

Az eseményt követően a vendégek a helyi Vadasparkba és a Petőfi-kunyhóhoz (illetve a Somoskői várba), salgótarjáni erdészek és Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark főgeológusa által vezetett kirándulásokon vehettek részt – vagy élvezhették a Kirándulóközpont vendégszeretetét, a három hegyvidékre és két várra kitekintő, történelmi panoráma szépségeivel.

Az ünnepség koordinátora Gregán Zoltán műszaki vezető, a Kirándulóközpont vezetője volt.  

A somoskői látogatás végén az autóbuszok visszaérkeztek a várakozó vasúti szerelvényhez, melyen erdészeink és a Kirándulóközpont munkatársai már mindenkinek felszolgálták a meleg ebédet.

A „Krepuska Emlékexpressz” 14 órakor indult vissza Budapestre, és különleges útvonalon, a Mátrát északról megkerülve haladt. Kisterenyétől Recskig olyan pályaszakaszt is érintett, ahol az elmúlt 17 évben nem járt vonat. E térségben hatalmas érdeklődést váltott ki a megjelenése: a nyílt pályán és minden átkelőhelyen, vasútbarátok százai fotózták, videózták az ünnepi szerelvényt.

A hosszú visszaúton két nívós előadást hallgattak meg az utasok.

Kriston László helytörténész „A húszezres falu – A szén hatása Salgótarjánra és környékére”, majd Dr. Balogh Róbert történész (az azonos című, OEE által kiadott monográfia társszerzője) „Trianon hatásai a magyar erdőgazdálkodásra – veszteségek és átalakulás” címmel mondott összefoglalót.

Az Országos Erdészeti Egyesület ajándékaként, minden utas átvehette az Erdészeti Lapok „Erdők a világban, Európában és Magyarországon” című ismeretterjesztő különszámát.

A programot egy TOTÓ kitöltése zárta le, 14 nehéz kérdésre adott válaszokkal, a nap során elhangzott vagy bemutatott információk köréből. A tárgynyeremények (közük a Trianon-monográfia példányai) mellett, a fődíj egy kétszemélyes hétvége, az Ipoly Erdő Zrt. Somoskői Kirándulóközpontjának vendégeként.

A „Krepuska Emlékexpressz” 19 óra után érkezett vissza Budapest Keleti Pályaudvarra. A tartalmas nap programjai kiválóan sikerültek. Társaságunk megköszöni a Vasutazz Velünk, kiemelten Halmai László úr színvonalas szervezőmunkáját és partnerségét, valamint az úton résztvevők megtisztelő érdeklődését.

forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Előző cikk

Támogatott tanácsadás

Következő cikk

A lehullott agancsot nem szabad hazavinni



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések