FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Éledő Gemenc

2024. május 1-jén Rezét gőzös újra szolgálatba áll téli pihenése után, hogy már a nyári menetrend szerint továbbítsa a szerelvényeket Pörböly és Malomtelelő között a Gemenci Állami Erdei Vasúton. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja ezen a napon a kisvasút mellett élményadó programkavalkáddal várja a természet rajongóit Pörbölyön.

A kutya-ember legendás barátságát bemutató új tárlat megnyitása mellett, az interaktív állandó kiállítások és az újból megnyíló Méhészeti Gyűjtemény is várja a látogatókat. Mindemellett solymászbemutatón, lovas fogatozáson, kézműves foglalkozásokon, gemenci ügyességi játékokon, vasúttörténeti kiállításon is részt vehetnek az érdeklődők. Az egész napos rendezvényen meleg ételre vágyók számára gasztronómiai csemegével is – szarvas pörkölt csipetkével, savanyúsággal és meggyes pitével – kedveskednek a szervezők.

PROGRAMOK – Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ, Pörböly – 2024.05.01., szerda

EMLÉKEZÉS: LEGENDÁS BARÁTSÁG

Egy legendás gemenci barátságnak állít emléket a Gemenc Kincsei kiállítás új tablója. Vitéz Beöthy-Zsigmond László huszár ezredes és Wartho nevű kutyájának története mögött felsejlik a múlt század viharos történelme is. 11:00 órakor, a tabló leleplezésekor édesapja emlékét Beöthy Mária, a történelmi korszakot Topor István hadtörténész idézi fel.

FELFEDEZÉS

ERDŐBEN, VONATTAL

Idén először áll szolgálatba Rezét gőzös. A vonatokon a rendezvény karszalagjával lehet utazni, nem kell külön menetjegyet váltani.

ERDŐBEN, LOVASFOGATTAL

Ritkán adódik rá alkalom, különleges élmény lovasfogattal kirándulni az ártéri erdőben. A kb. 1 órás körökre a Jegypénztárban lehet jelentkezni és jegyet váltani.

Időpontok: 10:00, 11:30, 13:00, 14:30

LÉGIPARÁDÉ

Lóki György solymász és ügyes madarainak látványos műsora.

Időpontok: 11:00-11:45 és 13:00-13:45

KIÁLLÍTÁSOK

A kiállítások 9:00 és 17:00 óra között látogathatók.

LEGENDA ÉS VALÓSÁG: A GEMENCI GÍMSZARVAS

A Frigyes főherceg kiállítási pavilonjában berendezett kiállítás a gímszarvasok életéről, szokásairól, vadászatukról nyújt áttekintést. Mi történik a vaddal Gemencen az árvizek idején? Hogyan növekszik az agancs? Agancs vagy szarv, őz vagy szarvas, selejt, visszarakott vagy golyóérett? – hasonló kérdésekre is választ kaphatunk az új kiállítást megtekintve. Tárlatvezetés 9:00 és 16:00 között, óránként.

GEMENC KINCSEI – ÉLET AZ ÁRTÉRI ERDŐBEN

A kiállítás betekintést enged a Gemenci erdőt körülölelő vidék, a Sárköz néprajzába, a korábbi tulajdonos, a Kalocsai Érseki Uradalom gazdálkodásába. Megismerkedhetünk az ártér egyedülálló életközösségével, a jellemző állat- és növényfajokkal.

MÉHÉSZETI GYŰJTEMÉNY

Hosszú szünetet követően újra látogatható a kiállítás, ahol az üvegfalú kaptárukban élő méhcsaládok dolgozói már szorgosan készülnek május elsejére. A Méhészeti Gyűjteményhez az erdei vasútról Nagyrezét megállónál kell leszállni, innen egy rövid gyalogösvény vezet az épülethez. Látogatható: 10:00-16:00 óráig.

VASÚTTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

Tárgyi emlékek a vasút hőskorából.

JÁTÉK, SZÓRAKOZÁS

GEMENCI ÜGYESKEDŐ

Készségfejlesztő fajátékok 09:00-től 17:00 óráig.

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK

Délelőtt: 10-11:30, délután 13:00 – 15:00 óráig

LÉZERES LÖVÉSZET

Délelőtt 10:00 – 11:30, délután 13:00-15:00 óráig

HELYI TERMÉKEK VÁSÁRA

Mézes csodák

EBÉD

PÖRBÖLYI SZARVASPÖRKÖLT CSIPETKÉVEL, MEGGYES PITE

11:00 – 14:30 óráig az erdei iskola éttermében.

TOVÁBBI RÉSZLETES INFORMÁCIÓ:

NYÁRI MENETREND – GEMENCI ÁLLAMI ERDEI VASÚT

forrás: Gemenc Zrt.

Előző cikk

Szúkár felszámolás/megelőzés

Következő cikk

Szociális partnerek kapacitásfejlesztése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések