FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új erdészeti törvény

Archív felvétel | Fotó forrása: Arad megyei környezetvédelmi felügyelőség

Románia: A kormány csütörtökön jóváhagyja az új erdészeti törvénykönyv tervezetét, amely szigorítja az illegális fakitermelés és falopás büntetését – közölte a kormányülés elején Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Szigorúbb büntetéseket vezet be az illegális fakitermelés és falopás esetére az új erdészeti törvénykönyvről szóló tervezet, amelyet a kormány csütörtökön hagy jóvá, írja az Agerpres

“Egy nagyon fontos tervezetet fogadunk el ma: az új erdészeti törvénykönyvet. Ez egy alapvető fontosságú jogszabály Románia erdős területeinek növeléséhez. Az illegális fakitermelést és falopást szigorúbb büntetésekkel akarjuk megelőzni és leküzdeni” – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés kezdetén.

Fotó: Alex Micsik / AGERPRES

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a tervezet nagyon fontos az erdőgazdálkodási rendszer reformja szempontjából, valamint a fakitermelés monitorozása és ellenőrzése szempontjából. Emlékeztetett, hogy 2008-ban született az erdészeti törvénykönyv legutóbbi változata. Az új tervezetet már a 2022-ben elfogadott, 2030-ig érvényes országos erdőgazdálkodási stratégiával összhangban dolgozták ki, és része az országos helyreállítási tervben (PNRR) vállalt célkitűzéseknek – mondta Fechet.


Az ország erdőterületeinek csaknem felén tilos lesz a tarvágás az új erdészeti törvény tervezete szerint

(2024-03-21 17:57)

Bukarest, március 21. /Agerpres/ – Az ország erdőterületeinek csaknem felén tilos lesz a tarvágás az új erdészeti törvény szerint, amelynek a tervezetét csütörtöki ülésén hagyta jóvá a kormány.

A kabinet ülését követő sajtótájékoztatón Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter kiegyensúlyozottnak nevezte az erdők világnapján jóváhagyott törvénytervezetet, amely “az erdészeti ágazat szereplőivel folytatott széles körű, komoly és alapos párbeszéd” eredményeként született meg. Hangsúlyozta, hogy 2008 óta ez az első erdőtörvény, amelyet “a nulláról kezdve írtak meg”, a 2022-ben elfogadott országos erdőgazdálkodási stratégiával összhangban. A törvénytervezet kidolgozását a helyreállítási alapból finanszírozták, szem előtt tartja az ország fejlesztési igényeit, megfelel a társadalom elvárásainak, és biztosítja a legújabb technológiai vívmányok alkalmazását ezen a területen – mondta a tárcavezető, aki szerint kérik a parlamenttől, hogy gyorsított eljárással tárgyalja a jogszabályjavaslatot.

Fechet ismertette a törvénytervezet legfontosabb előírásait is. Az egyik előírás értelmében az ország erdőterületeinek csaknem felén tilos lesz a tarvágás, az eddig csak a nemzeti parkokra vonatkozó tilalmat kiterjesztik a natúrparkokra és valamennyi Natura 2000 természetvédelmi területre. “Összesen több mint 5,5 millió hektárról van szó, amelynek több mint fele erdő” – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a tervezet lehetővé teszi az állam számára, hogy erdősítést végezzen a tulajdonos által letarolt és elhagyott területeken, illetve megteremti a jogi keretet az illegális fakivágás visszaszorítását célzó digitális eszközök bevezetésére.

Egy másik előírás értelmében falopás esetén megvonják az érintettől a SUMAL 2 faanyag-nyomonkövető rendszerhez való hozzáférés jogát a helyzet súlyosságától függően egy hónapra, három hónapra vagy végérvényesen. Ugyanakkor az erdőtulajdonosnak (akár állami, akár magántulajdonról van szó) jogában áll majd alternatív őrzési szolgáltatásokat igénybe venni – ismertette a tárcavezető.

Fechet szerint a tervezet rendelkezik az Országos Erdőgazdálkodási Tanács létrehozásáról, amely az ágazati szakmai szervezeteket tömöríti majd. Ugyanakkor valamennyi romániai erdőtulajdonos bekerül az országos erdőnyilvántartásba – tette hozzá a miniszter.

forrás: Maszol.ro

Előző cikk

Az erdőkre alapozó innováció válaszokat ad a klímaváltozásra

Következő cikk

Alvásbarát Termék díj



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések