FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdők és innováció – új megoldások egy jobb világért

Az Agrárminisztérium az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából Erdők és innováció címmel szakmai konferenciát tartott, amelyet Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár nyitott meg. (Frissítve: az előadók nevére, vagy fotójára klikkelve elérhetőek az előadásaik vetített anyagai 2024-03-26)

Zambó Péter köszöntőjében – csatlakozva az ENSZ idei jelmondatához – kiemelte, hogy az erdők kezeléséhez olyan innovációkra van szükségünk, amely a hazai adottságokra alapozva minél több felhasználási lehetőséget teremtenek a magyar faanyag számára. A fellendülő modern kutatásnak magával kell húznia az oktatást is. Széles látókörű, az erdei ökoszisztéma minden eleméhez hozzáértő módon közelítő szakemberekre van szükségünk.

A konferencián az alábbi előadások hangzottak el:

Czimber Kornél, dékán-helyettes (Soproni Egyetem) előadásában felhívta a szakma képviselőinek figyelmét, hogy milyen lehetőségek rejlenek a távérzékelésben ahhoz, hogy ismereteinket hatékonyan, egységes módszerekkel, adatbázisokba szervezhetően bővítsük. Az új technikák kiterjedhetnek az erdők egészségi állapotának felmérésére, egyes gyors lefolyású fertőzések, biotikus, abiotikus károsítók terjedésére, szénmegkötés mértékének meghatározására – túl a területi és élőfakészlet, növedék, holtfa meghatározásán. Mindezek a technikák lehetőséget biztosítanak a folyamatban lévő EU erdészeti monitoring jövőbeli feladatainak ellátásához is.

Konczos Tibor, vezérigazgató és Szűcs Kálmán, fejlesztő (Naviscon Zrt.) elmondta, az elmúlt időben jelentős informatikai fejlesztéseket valósítottak meg az erdőgazdálkodást támogató ESZR-rendszerben, és további fejlesztés is várható. A jövőbeni fejlesztések lehetőségeire fókuszálva kiemelték, hogy ezek a könnyen használható szoftverek mennyiben segítik az erdőgazdálkodók munkáját, beleértve számos részterületet is. Ezek lehetnek a különböző választék-felvételezések, természeti értékek megjelenítése, erdőtervezés támogatása, örökerdő-gazdálkodás lehetőségeinek segítése, erdészeti monitoringok támogatása és adatbázisainak rendelkezésre állása.

Markó Balázs, intézetvezető (Soproni Egyetem) az építészettel kapcsolatosan fogalmazta meg milyen lehetőségek rejlenek az innovációban. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a kitermelt faanyag minél hosszabb időtávon és minél szélesebb spektrumban kerüljön beépítésre. Mindezzel párhuzamosan pedig mind az erdőgazdálkodó, mind pedig a faanyagot felhasználó ipar hatékonyan, gazdaságosan működjön, A hazai faépítészet jövőképének meghatározásánál elsősorban a hazai lombosfa építési célú felhasználásának lehetőségei kerültek kiemelésre.

Alpár Tibor, rektorhelyettes (Soproni Egyetem) a XXI. századi faanyagban rejlő lehetőségekről beszélt, kiemelve a biokompozitok és más hasonló lehetőségek szerepét a faanyag használatában. Kémiai eljárásokkal jobb fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok hozhatók létre, amelyek égésgátló, hőszigetelő és kedvező fizikai, mechanikai tulajdonságokkal bírnak, ezáltal az építészet és belsőépítészet, bútorgyártás számára is kiválóan alkalmasak. A növényi szálakkal erősített kompozitok további előnye, hogy könnyűek, kedvező hő és hangszigetelő képességgel rendelkeznek, környezetbarátak.

Verő Zsolt, beszerzési vezető (Hamburger Hungária Kft) elmondta, hogy cégük Európa egyik vezető barna hullám-alappapír gyártója, évente nagy mennyiségű és kiváló minőségű, újrahasznosított hullám-alappapírt állít elő. Az üzleti tevékenység és termékfejlesztési szakaszában is maximálisan törekednek a környezeti hatások minimalizálására. Kiváló példákat mutatott be a körforgásos gazdálkodásra, a megújuló és hatékony energiagazdálkodásra, a szén-dioxid kvóta adóval való gazdálkodásra is.

Pókos Gergely, ügyvezető igazgató (OTP Zöld Bank Igazgatóság) emlékeztetett, hogy az Európai Unió célja, hogy 2050-re klímasemlegesek legyünk. Ehhez a gazdaság jelentős átalakulására van szükség, amit természetesen finanszírozni kell, a változáshoz szükséges beruházásokon keresztül. A bankoknak, többek között az is feladatuk, hogy a fenntarthatóságot biztosító cégeket, azok technológiáit finanszírozzák.

A fotókat Csóka György készítette

Az előadások hamarosan pdf. formában feltöltésre kerülnek.

FATÁJ

Előző cikk

PhD tézis: A fa és a gyanta fékezi a vírusokat a felületeken

Következő cikk

Társadalmi egyeztetés - vadgazdálkodási tv-vhr



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések