FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Évértékelő volt Szombathelyen

Az ország zöld vagyonának legfontosabb elemét, az erdőt kezelik az állami erdészeti társaságok, amelyek többek között természetvédelmi és turisztikai feladatokat is ellátnak. – erről is beszélt Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára ma a Szombathelyi Erdészeti Zrt. évértékelő rendezvényén.

Felelős és takarékos gazdálkodást kívánt a 2023-as év, így lesz ez 2024-ben is. A fapiaci kereslet-csökkenés ellenére kiváló munkát végeztek a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai, amiért Bugán József vezérigazgató köszönetet mondott a társaság hagyományos évértékelőjén. A szakterületek vezetői beszámoltak a fahasználat, a vadgazdálkodás az erdőművelés eredményeiről és a 2024-re tervezett feladatokról.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium államtitkára kifejtette, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. országosan is kiváló munkát végzett. A „Gondolatok az erdő- és vadgazdálkodás jövőjéről” címet viselő előadásában pedig beszélt arról, hogy az állami erdészeti társaságok nem pusztán erdőgazdálkodást, hanem az annál lényegesen többet jelentő erdőkezelést végeznek, amelyben benne van az ökoszisztéma szolgáltatás, az ökoturisztika, a klímavédelem, a szénmegkötés. Az erdő alapú gazdaság szerves része a cégcsoport. Az élő erdő a társadalom minden tagjának nyújt valamilyen szolgáltatást. Az ágazat a jövőért dolgozik. A kormányzati szándéknak köszönhetően mára 25,4 %-ra nőtt Magyarországon a fával borított terület aránya. A növekedést jelentős támogatások és szemléletformáló programok is segítik. A Településfásítási Program keretében eddig már 56 ezer sorfát ültettek el országszerte és folytatódik az Újszülöttek Erdeje Program is.

Az Agrárminisztérium főosztályvezetői, Szentpéteri Sándor, Kovács Ferenc és Nagy Bálint erdészeti, pályázati és vadgazdálkodási témakörökben adtak tájékoztatást.

Dr. Borovics Attila, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének főigazgatója „Mitigáció és alkalmazkodás az erdőiparban” címet viselő előadásában a klímaváltozás lassításának lehetőségeiről beszélt.

forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Előző cikk

Társadalmi egyeztetés - Natura2000

Következő cikk

Mérlegen - HelloWoodStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések