FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kidőlt fák a Kőszegi-hegységben

Vasárnap reggel óta közel negyven kárhelyszínre riasztották a Vas vármegyei tűzoltó egységeket viharkárok felszámolásához.

Folytatódott a viharkárok felszámolása

A vasárnap esti beszámoló óta is bőven akadt dolga a Vas vármegyei tűzoltó egységeknek. A tűzoltókat közel negyven kárhelyszínre riasztották ezidáig, többségében kidőlt fák eltávolításánál kérték a segítségüket, de volt ahol épületre, személyautóra borult fa, kidőlt villanyoszlop, leszakadt forgalmi lámpa, épületkár adta a műszaki mentési feladatot. 

A nemesbődi Alkotmány téren egy tizennégy méter magas fenyőt borított ki a szél, a szombathelyi Madách Imre utcában egy lakóingatlan tetőlemezét bontotta meg a vihar, míg a kőszegi Kenyérhegyi úton vezetékre dőlt egy öles fa. A kőszegi Forrás úton gyökerestül fordult ki egy nagy tuja, míg a celldömölki Baross utcában egy tíz méter magas dió dőlt egy épületre. A bozsoki Rákóczi Ferenc utcában egy régi malomépület tetőszerkezetét rongálta meg egy nyárfa. A kidőlt fákat motoros láncfűrész segítségével feldarabolták és eltávolították a közútról, épületről, személyautóról. Volt olyan kárhelyszín, ahol a magasban lévő faág, vagy lógó jelzőlámpa eltávolításához és tetőkár felszámolásához magasból mentő tűzoltó gépjárműre is szükség mutatkozott. A vas vármegyei tűzoltók jelenleg három kárhelyszínen dolgoznak. 

Az erős széllökésekre a mai nap folyamán is számítani kell. A 70 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat. A szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket, súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit, könnyű épületeket dönthet össze, közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő és fákat dönthet ki. 

Fokozott balesetveszély a Kőszegi-hegységben – a dühöngő szélvihar fákat dönt ki!

Információk szerint a probléma a velemi deltát is érinti. Kérjük, a viharos időben senki ne menjen az erdőbe – hívta fel a figyelmet a Szombathelyi Erdészet. A rendkívül felázott talaj és az esetenként 100 km/h feletti széllökések miatt ágak törnek le, és fák dőlnek az útra!

A Kendig-csúcson a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a Kőszegi Rádióklub által üzemeltetett webkamerák 103 km-es lökéseket is rögzítettek. Ez a 12 fokozatú Beaufort-skála szerint ez már heves szélvésznek nevezendő, de az este tapasztalt 80 km/h óra feletti erősség is a dühöngő szélvihar kategóriába tartozik.

A vármegye tűzoltóit ez idáig 20 esetben riasztották a viharos szél okozta problémák, fakidőlések miatt.

Köszönjük a munkájukat! Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

forrás: VAOL

Előző cikk

1000 jó embert keresünk

Következő cikk

EGGER: stabil üzleti fejlődés és növekedés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések