FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Településfásítás – Torony

Toronyban a temető melletti területet zöldítik, Dozmaton pedig többek között utcai fasort, forrás melletti ligetet alakítottak ki a Településfásítási Program 3. ütemében elnyert sorfákkal. Jól halad az őszi ültetés, Vasban már 10 településen 213 sorfa kerülhetett földbe.

Torony az Agrárminisztérium által kezdeményezett országos program 3 ütemében 29 db amerikai hársat ültethetett el. Kovács György polgármester szerint olyan fafajt választottak, amely méhlegelőként is szolgálhat a későbbiekben, azon túl, hogy a telepítéssel szebbé válik a temető környéke. Hársfasoruk szépen gyarapszik, hiszen a Településfásítási Programnak köszönhetően korábban és most is ültethettek. A polgármester szerint önerőből erre biztosan nem lett volna lehetőségük.

Dozmat egy erdőszéli település, mégis fontosnak tartják, hogy a falu belterületét is folyamatosan zöldítsék. Korábban a Szombathelyi Erdészeti Zrt. segítségével hozták létre a Csodaszarvas tanösvényt, és a Családok erdejét. Most a Településfásítási Programban 29 sorfát nyertek. A juharokat (8 db) utcafásításra használták fel, a Muzsla-forrás pihenőhelyén kialakítottak egy 8 db-ból álló kis nyírfa ligetet, a 6 db hársat és 4 db platánt pedig a temető és az emlékpark területén ültették el – mesélte Illés Péter erdőmérnök, a térség ma már nyugállományú erdőfelügyelője, aki aktívan részt vett a programban éppúgy, mint korábban a Csodaszarvas tanösvény kialakításában és a Családok Erdeje létrehozásában. A közösségi élet megmozdítása és a faluszépítés volt a legfőbb cél a fásítással, amihez nagyon jól jött Dozmatnak is a Településfásítási Program támogatása. A most elültetett fákról a két falugondnok és az itt élők is gondoskodnak.

Vasban 29 település összesen 631 db sorfát nyert el a pályázaton, ezeket a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. november végéig szállítja ki. A program koordinálását az Országos Erdészeti Egyesület végzi, a szakszerű ültetéshez pedig az állami erdőgazdaságok, köztük a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai nyújtanak segítséget.

forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Előző cikk

Faültetések a tiszta levegőért

Következő cikk

Településfásítás - Visonta



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések