FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fafajok titkos migrációja

fotó: Carol M. Highsmith / Buyenlarge / Getty

A globális felmelegedés olyan tempóban változtatja meg a Föld éghajlatát, hogy a több évtizedes életciklusú fák nem képesek alkalmazkodni hozzá. Az emberek azonban talán segíthetnek nekik.

Minnesota állam „hivatalos fája” a hűvös nyarakat és fagyos teleket kedvelő vörösfenyő, ám a globális felmelegedés kérdésessé teszi, meddig élhet még ez a növény még Észak-Amerikának ezen a részén. 

A faipar kedvelt nyersanyagaként is használt fafajta már nem sokáig húzza ezen a vidéken. Brian Palik erdőmérnök a vörösfenyők árnyékában mutatott az Atlantic riporterének egy lombhullató növényt, egy fehér hikoridiófát, ami nyolc év alatt három méter magasra nőtt. Ez a fajta normális esetben ennél jóval délebbre található meg az erdőkben, ám miközben a fenyő a melegebb nyarak és az enyhébb telek miatt veszélybe került, neki kedvezőbbé vált a helyi mikroklíma.

A szakértő biztató jelnek tartja ezt. Úgy véli sikeresek lehetnek azok a világszerte zajló kísérletek, amelyek a fák migrációjával segítenek az erdőknek túlélni a klímaváltozást. A növények nem tudnak alkalmazkodni a globális felmelegedés tempójához. Egy lombhullató fa Minnesotának ezen a részén húsz évvel ezelőtt elpusztult volna, ám ma már nagyon úgy tűnik, hogy jól érzi magát.

Arrébb mentek, sikerrel

A Cutfoot Experimental Forest kísérletben, amit 2016-ban indítottak, nyolc, több száz kilométerrel délebbre élő fafajta magját ültették el abban a reményben, hogy a változó környezetben északabbra is megélnek. Főként tölgyekkel kísérleteznek.

Palik beszámolója szerint majdnem mindegyik túlélte élete első éveit. Kockázatot jelent, hogy magukkal hozhatnak ismeretlen élőlényeket, amelyek kárt tehetnek a helyi növényekben, de a szakértő szerint a fák kihalásának elkerülése megéri kockázatot.

Az erdőgazdálkodás korábban csak a fakitermelést látta el nyersanyaggal, míg a fafajok/fafajták sajátos migrációja a megóvásukat, víz- és szén-dioxid-megkötő képességük kihasználását, különféle állatfajok élőhelyének megteremtését szolgálja. Az USA mellett Kanadában, Mexikóban és Spanyolországban is folytatnak hasonló kísérleteket.

forrás: mfor

Előző cikk

Egyesült Királyság mamutfenyői

Következő cikk

KWF Tagung + STIHL látogatás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések