FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőleltározás távérzékeléssel

Németország / AGR projekt: regionális fakészlet, erdőleltár, erdőkár adatok gyűjtése távérzékeléssel. Az országos adatállomány már elérhető.

A távérzékelési adatoknak az erdőkárok felmérésére szolgáló értékelésében elért kezdeti sikerek alapján a Nyersfa Munkacsoport (AGR) 2021-ben lehetőséget kapott arra, hogy a fakészletek meghatározása céljából kutatási szerződést kössön. Időközben az országos erdőleltár (BWI) tízéves intervallumai nem váltak megfelelő tervezési alappá a vállalkozások számára. Kezdetben az észak-rajna-vesztfáliai jó adathelyzetből kiindulva a Landesbetrieb Wald und Holz NRW-vel együttműködve egy sor pontosítási számítást végeztek. Itt algoritmusokat oktattak (mesterséges intelligencia!) a fafajok felismerésére, és a fák magasságának meghatározásából levezették a mindenkori fakészletet. Ellenőrzésképpen az eredményeket erdészeti adatokkal hasonlították össze. Az eredmény pozitív volt, ezért úgy döntöttek, hogy az eljárást egész Németországra kiterjesztik.

Hosszabb kezdeti időszakot követően most már rendelkezésre áll a németországi fakészletekre vonatkozó országos adatsor. A műholdas adatok alapján egy algoritmus kiértékelte a felvételeket, és kiszámította a hozzájuk tartozó fakitermelési adatokat. Az Észak-Rajna-Vesztfália 2021-es tesztesettől eltérően a fafajok azonosítása már nem az erdőtervi-adatokon alapul (ezek országosan nem álltak rendelkezésre), hanem a harmadik szövetségi erdőállomány-nyilvántartás adatain. Az adatok a bükk, tölgy, lucfenyő, erdeifenyő, vörösfenyő, Douglas-fenyő és jegenyefenyő fafajokat tartalmazzák. A fafajonkénti eltérési adatok átlagosan 15% körüliek.

A faállomány-készlet adatok országosan, egészen a járási szintig megjeleníthetők. Emellett 150 km-es körzetben pontspecifikus kiértékelések is lehetségesek. Mivel az adatok egyedileg készültek, csak a tagvállalatok, illetve az AGR tagszövetségekben tagsággal rendelkező vállalatok számára állnak rendelkezésre. Ehhez az AGR-rel kötött felhasználói megállapodás szükséges, amely megtiltja a felhasználóknak az adatok értékesítését vagy továbbadását. A kutatásról további beszámolók várhatók a közeljövőben.

forrás: AGRközlemény

Előző cikk

Favédelmi továbbképzés / Famászó Bajnokság

Következő cikk

Mennyi fára számíthatunk az európai erdőkből?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések