FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Jogászok, erdészek az erdőkért

Ismét szakmai-tudományos jogi konferenciának adott otthont a Pilisi Parkerdő Zrt., melyen számos neves szakértő és állami tisztségviselő vett részt, hogy megvitassák és felhívják a figyelmet az erdőgazdálkodás és vadászat aktuális jogi kérdéseire, mind hazai, mind nemzetközi tekintetben.

A kétnapos rendezvényt Reinitz Gábor, a Pilis Parkerdő vezérigazgatója és Dr. Gremsperger Gábor, a Gremsperger Ügyvédi Iroda vezetője nyitotta meg, akik emlékeztették a résztvevőket arra, hogy mintegy másfél éve ugyanezen a helyszínen alakult meg a jogász szakembereket tömörítő Lex Silvarum Jogászok az Erdőkért Egyesület. Az ügyvédi iroda és főváros és tágabb környezetének zöld infrastruktúráját kezelő erdőgazdaság között évek óta tartó közös műhelymunka eredményeként a jogalkalmazás területén számos sikeres és előremutató esettanulmány született, melyeket már a jogalkotás folyamata során is figyelembe vesznek az illetékes szakterületek.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az eseményen tartott előadásában hangsúlyozta, hogy az erdőalapú gazdaság keretrendszerében gondolkodva az erdő terméke nem kizárólag a faanyag, hanem a teljes ökoszisztéma, vagyis az élő erdő maga. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fával borított területek kiemelt fontossággal bírnak a klímasemlegességi célok elérésében, melyeket a meglévő erdők minőségének megőrzésével, állapotuk javításával, illetve területük bővítésével lehet biztosítani. Az államtitkár emlékeztetett: 2020 óta már 30 ezer hektár új erdőt telepítettek, a Településfásítási Program keretein belül pedig év végéig 56 ezer sorfát ültetnek el az erdészek segítségével közel 2000 településen, miközben országszerte jelentős siker az Újszülöttek erdeje program megvalósítása. Zambó Péter előadásában kiemelte, hogy az erdők az ország stratégiai fontosságú zöld vagyonát jelentik, amelynek kezelésében az állam a közcélokat szolgáló kiemelt szerepet vállal.

Dr. Andréka Tamás, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára előadásában felvázolta egy – elsősorban az erdészeti szakszemélyzetből álló – Magyar Erdészeti Kamara kialakításának lehetőségét, melynek célja az erdészek hatékonyabb érdekképviselete, főként hazai berkekben. Az államtitkár kitért továbbá az Erdőbirtokossági társulatok jövőbeni szerepének, illetve az osztatlan közös tulajdonú erdők rendezésére is, melyekkel ismét egy újabb lépést tesz a minisztérium a fenntartható, tartamos erdőgazdálkodás irányába, elsősorban a magánszektorban.

Szintén az Agrárminisztérium részéről, a földügyek aktuális kérdéseiről Dr. Kovács Zita birtokpolitikáért felelős miniszteri biztos osztott meg hasznos információkat a jelenlévőkkel. A miniszteri biztos kiemelte: a Nemzeti Földügyi Központ feladatainak hatékonyabb ellátását várja az Agrárminisztériumba történő beolvadástól. Kiemelt feladat az elmúlt időszakban kialakult ügyhátralék ledolgozása.

A szakmai előadások során a résztvevők betekintést nyerhettek az Európai Unió zöld irányelvei mentén indított programjaiba is. Dr. Petrétei Kristóf, a Petrétei Ügyvédi Iroda vezetője gyakorlati példákon keresztül ismertette a GreenDeal keretében megfogalmazott uniós célokat, melyek operatív megvalósítása a hazai erdészeti ágazatra is feladatokat ró. Kiemelte, hogy a program elsősorban a passzív védelem helyett aktív természetvédelmi beavatkozásokat irányoz elő, melyekkel az élőhelyek helyreállítását kívánja szorgalmazni az EU.

A vadászható állat által okozott károk témakörét több előadás is érintette. Az előadás résztvevői több jogeset ismertetése révén betekinthettek a Kúria jogértelmezési gyakorlatába, valamint az igazságügyi vadkárszakértő mindennapi munkavégzése során tapasztalt gyakorlati nehézségekbe.

A jogi előadások mellett a jelenlévők Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark ügyvezető igazgatójának tolmácsolásában megismerhették a főváros közvetlen környezetében működő ökoturisztikai élményközpont működését és mindennapjait is. Az igazgató kitért a Vadaspark ügyfélkezelésére és kommunikációs tevékenységére, jogi esetek kezelése során történő alkalmazásukra.

A konferencián résztvevő szakemberek egyetértettek abban, hogy szükség van olyan fórumokra, melyek lehetőséget biztosítanak a szakmai kapcsolatok építésére, az aktuális kérdések megvitatására és a szakmai tudás bővítésére. Az erdőgazdálkodási ágazatban közel 100 jogász szoros együttműködésben dolgozik az erdők ügyéért, így fontos, hogy megtalálják a közös nyelvet, mely segíti az érintetteket az erdészeti és vadászati jogrendszer bonyolult világában való eligazodásban.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Előző cikk

FATUDAKOZÓ – céghírek, ajánlatok

Következő cikk

TEÁOR'25Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések