FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Környezetvédők a Tesla ellen

Környezetvédők a Tesla ellen: újabb tüntetések Németországban, Brandenburgban. Helyi aktivisták az erdőirtás leállítását követelik, mert a gyárbővítés veszélyezteti az élővilágot.

Egyre nagyobb az ellenállás a Tesla bővítési terveivel szemben Brandenburgban: környezetvédők már a tartományi politikusokhoz fordulnak, hogy állítsák le az amerikai elektromosautó-gyár bővítését a Berlin melletti Grünheidében, és akadályozzák meg a további erdőirtást – írja az Auto Bild.

Lou Winter, a “Tesla – den Hahn abdrehen” (“Tesla – elzárni a csapot”) nevű szövetség részéről úgy véli, a vállalat környezetvédelmi bűncselekményt követ el és a beruházás veszélyezteti az ivóvízellátást a szennyvíz-határértékek túllépése miatt.

A zöldek a grünheide-i önkormányzattal is felvették a kapcsolatot. A környezetvédők kiemelték, hogy a helyi lakosok többsége a Tesla telephelyének bővítése ellen emelt szót. Ez a jelentős helyi ellenállás már a gyakorlatban is alakot öltött: az aktivisták napokkal ezelőtt lefoglaltak egy erdőrészt, amelyet ki kellene vágni, ha a Tesla terveit jóváhagyják.

A tüntetők ún. lombházakat építettek a fenyvesbe, a fák közé a magasba, hogy ezzel akadályozzák meg a fák kivágását. A helyi lakosság egy része étellel és itallal támogatta őket. A rendőrség képviselője szerint március 15-ig tart majd a tüntetés, amely 10-én egy nagyobb rendezvénnyel kezdődik.

Most ezzel az akcióval akarják a döntéshozókat nyomás alá helyezni a környezetvédők, mondván készek sokáig itt táborozni, hogy megakadályozzák a fák kivágását.

A kérdéses területen, amelyen a Tesla gyár szomszédságában már régebb óta üzemel egy logisztikai park, a második világháború után ültettek monokultúrás fenyőerdőt a papíripar számára.

A gyár első és második ütemének már korábban megvásárolt területén hasonló fenyves volt, amelyet szintén kivágtak. Akkor az autógyártó szerződésben vállalta, hogy helyette háromszor ekkora területen, a tartomány más pontjain, változatos erdőt telepít.

A népszavazás során az ellenkampányt sikeresen vezető „Zárd el a Tesla vízcsapját” nevű szervezet áll a mostani megmozdulás hátterében is, de számos környezetvédő csoport, valamint a Die Linke nevű baloldali párt európai parlamenti listavezetője is csatlakozott hozzájuk. Mint a politikus a helyi RBB24-nek elmondta, a Tesla vét a környezetvédelmi szabályok ellen, veszélyezteti az ivóvizet és túllépi a szennyvíz határértékeit.

forrás: blikk 03-05 / villanyautósok

Előző cikk

MIR-KIR integrált belső auditor tanfolyam

Következő cikk

Keressük az Év Fáját



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések