FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Székhelyváltásra készül a Stihl

A jelentősen megemelkedett adók és energiaárak miatt a motorfűrészeiről ismert német Stihl állítólag egy másik országba tenné át székhelyét. Nem is akárhova, hanem egy nem éppen olcsó szomszédos államba.

Aki használt már motorfűrészt, annak a Stihl neve biztosan ismerősen cseng. A hamarosan egy évszázados jubileumát ünneplő (1926-ban alapított) vállalat székhelye a Stuttgart közelében lévő Waiblingenben található.

Termékkínálatukban a láncfűrészek mellett fűnyírók, sövénynyírók, motoros kaszák, tisztítógépek, valamint talajfúró-, lombfúvó- és permetezőgépek, vágótárcsás gépek is fellelhetők. A mezőgazdaság, erdészet, építőipar és tájépítés területén dolgozók aligha mellőzhetik ezeket a magas minőségű, kiforrott, csúcskategóriás gépeket.

Friss német sajtóértesülés szerint azonban elképzelhető, hogy az „echte” német márkának tartott Stihl hamarosan elhagyja az anyaországot, amely számára olyan drágává vált, hogy még Svájc is gazdaságosabb alternatívát jelenthetne.

Ez nem lenne olyan éles váltás, mint elsőre tűnik, hiszen Németország mellett már az alpesi országban is végeznek gyártást, illetve ezen kívül az Egyesült Államokban, Brazíliában, Ausztriában, Kínában és a Fülöp-szigeteken.

Nikolas Stihl felügyelőbizottsági elnök szerint Svájc összességében alacsonyabb működési költséggel járna a vállalat számára, még a magasabb munkabérek ellenére is – olvasható az agrarheute szakoldalon. Odahaza viszont jelentős mértékű adók és energiaárak sújtják őket, ezért merült fel a költözés gondolata.

A Stihl már meg is tett egy komoly lépést, mégpedig leállította a tervezett ludwigsburgi gyára előkészítését a megugrott építkezési költségek miatt. Az is elbizonytalanította őket, hogy az IG Metall szakszervezet 32-re csökkentené a heti munkaórákat, a bérek változatlanul hagyása mellett.

Nikolas Stihl nagyjából egy hónapja is arra figyelmeztette a döntéshozókat, hogy Németország immár nem versenyképes helyszín számukra, és már meg is kezdték az új svájci központ keresését. Az elnök szerint a korábban Németországba áramló befektetések most Kelet-Európa, az USA, illetve Ázsia felé özönlenek, aminek intő jelnek kellene lennie.

A gazdasági válság sajnálatosan tovább folytatódik: a német vállalatok több ezer alkalmazottat bocsátanak el és külföldre költöznek. A nagy múltú német gyártó, a Miele például termelésének egy részét Lengyelországba helyezi át.

forrás: AgroFórum

Előző cikk

Körzeti erdőtervezés 2024

Következő cikk

Faültetéssel a klímaváltozás ellen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések