FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A STIHL Csoport tovább növeli globális piaci részesedését

A STIHL Vállalatcsoport folytatja a tavalyi pénzügyi évben mutatott növekedését, forgalma a 2021-es év január és augusztus közötti időszakában elérte a 3,51 milliárd €-t. Ez 11,7%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest, mely az árfolyamváltozásokkal kiigazítva 15,4%. 2021.08.31-én a STIHL Csoport alkalmazotti létszáma 19 523 fő volt világszerte, ami 7,3%-kal haladja meg a 2020. decemberi állapotot.

Az eladott darabszám és az árbevétel tekintetében is minden termékcsoportban lényegesen meghaladtuk az előző év mutatóit, felülteljesítve a terveinket. Ezt a magasszintű elkötelezettség, a munkavállalóink rugalmassága, valamint a gyártás, az értékesítés és a logisztika előremutató tervezése tette lehetővé – bár a nyersanyagok szűkössége, a beszállítók és a STIHL gyártási kapacitásainak csökkenése, továbbá a korlátozott szállítási feltételek jelentős zavarokat okoztak az ellátási láncban. Ha nem lettek volna ezek a nehézségek, még több terméket gyárthattunk és értékesíthettünk volna”, nyilatkozta Dr. Bertram Kandziora, a STIHL igazgatótanácsának elnöke a vállalat sajtótájékoztatóján, amelyet a STIHL Nemzetközi Médianap keretén belül, szeptember 15-én tartottak. Dr. Kandziora optimista az év hátralévő részét illetően is: „Továbbra is nagy a kereslet a STIHL termékek iránt. Világszerte gőzerővel folyik a gyártás, hogy kielégíthessük ügyfeleink igényeit.”

Dr. Bertram Kandziora, a STIHL igazgatótanácsának elnöke
Világszerte növekvő eladások mind a benzines, mind pedig az akkumulátoros szegmensen belül

Az előző év hasonló időszakához képest a STIHL eladások minden kontinensen nőttek. „Legyen szó az erdőgazdálkodás, a kertészet vagy a tájépítés szakembereiről, önkormányzatokról, közútkezelőkről vagy akár magánfelhasználókról, akik a járvány idején több időt töltöttek el saját kertjükben és otthonukban: a STIHL termékek megkönnyítik számukra a természetben végzett munkát. A gépeink iránti, tavalyi év közepe óta fennálló folyamatosan nagy kereslet megerősíti, hogy termékpalettánk ügyfeleink igényeihez igazodik”, nyilatkozta a STIHL igazgatótanácsának elnöke. Népszerű termékeink a STIHL iMOW robotfűnyírók, a STIHL GTA 26 akkumulátoros ágvágó, a magánfelhasználóknak szánt benzines motorfűrészek és kaszák, illetve azok a profik által használt új akkumulátoros termékek, amelyeket 2021 első felében vezettünk be, mint például a STIHL HLA 135 akkumulátoros magassági sövényvágó és a STIHL FSA 135 akkumulátoros kasza. Dr. Kandziora: „Ebben az évben is nagy volt az érdeklődés az akkumulátoros termékek iránt, de örvendetes, hogy a benzines és elektromos termékek esetében is kétszámjegyű volt a százalékos növekedés. Ez azt mutatja, hogy a STIHL továbbra is erős a benzines szegmensben, de egyre meghatározóbb szereplővé válik az akkumulátoros gépek piacán is.”

Globális gyártás teljes fordulatszámon

A STIHL termékek iránti nagy kereslet komoly kihívásokat okoz. A vállalat továbbra is küszködik az ellátási láncok megszakadásának globális problémájával, valamint a nyersanyagok és alkatrészek hiányával (például acél, műanyaggranulátum és elektronikai komponensek). „A felsorolt külső tényezők miatt, sajnos nem mindenhol sikerült teljes mértékben kielégítenünk ügyfeleink STIHL termékek iránti igényét. Jelenleg a gyártás világszerte nagy fordulatszámon pörög, hogy behozzuk a lemaradást, és kiszolgálhassuk ügyfeleinket”, számolt be Dr. Kandziora. „Minden munkatársunk – extra műszak bevállalásával, nagyfokú rugalmassággal és személyes elkötelezettséggel – jelentős mértékben hozzájárul e hatalmas kihívások leküzdéséhez. Rekordokat értünk el mind a gyártásban, mind a logisztika és az értékesítés terén. Kizárólag alkalmazottaink személyes elkötelezettsége mellett valósulhatott meg sikeres üzleti fejlődésünk”, dicsérte a családi tulajdonban lévő vállalat munkatársait a STIHL igazgatótanácsának elnöke.

A német piac forgalma a szállítási nehézségek ellenére is meghaladja az előző évi szintet

2021 augusztusáig a STIHL vállalat német piacon elért forgalma ismét jelentősen meghaladta az előző év erős szintjét. Leginkább az otthoni begubózás váltotta ki ezt a tartós keresletet a ház körüli és kerti munkákhoz szükséges eszközök iránt, ami ösztönzőleg hatott az értékesítésre. A szállítás Németországban is nehézségekbe ütközik, a nagy termékkereslet, az alapanyag- és alkatrészellátás problémái, valamint a korlátozott áruszállítási kapacitás miatt, ezért szakkereskedőinknek, partnereinknek és a végfelhasználóknak is időnként várniuk kell a megrendelt termékekre.

2021. július 9-én átadásra- és hivatalosan üzembehelyezésre is került az új készáru raktár Dieburgban. A mintegy 26 millió €-s beruházással nő a vállalat logisztikai hatékonysága, és megnyitja az utat a német piac jövőbeli növekedésének ellátására.

A STIHL központ növekszik és bővíti erőforrásait a jövő technológiáinak befogadására

A német központ, az ANDREAS STIHL AG & Co. KG, a 2021. január és augusztus közötti időszakban 1,03 milliárd €-s árbevételt ért el, amely 15,9%-kal meghaladja az előző év azonos időszakában elért értéket. „Ez figyelemreméltó növekedésnek számít, mivel mi, a STIHL Csoport is beszerzési gondokkal küzdünk és jelentős nehézségeink vannak a megfelelő nyersanyagok biztosítása és a komponensek előállítása terén a központi gyártóüzemeinkben is“, nyilatkozta Dr. Kandziora. Az e-kerékpárok iránti tartósan magas kereslet is hozzájárul a sikeres üzleti fejlődéshez. „A magnéziumöntvényeket gyártó weinsheim-i STIHL üzemünkben e-kerékpár hajtóműház komponenseket készítünk és szállítunk a kerékpáripar számára. Az e-kerékpárok iránti érdeklődés továbbra is meredeken emelkedik, így a megrendelések számának növekedésére számítunk a következő néhány évben”, mondta a STIHL igazgatótanácsának elnöke.

A biztató növekedés hatására 2020 decembere óta 8 %-kal, 5 684-ra nőtt a központban dolgozók száma 2021 augusztus végére. 4 009 alkalmazott dolgozik Waiblingenben, 416 munkatárs Fellbachban, 257 Ludwigsburgban, 924 Weinsheimban és 78 munkaválalló Wiechs am Randenben. Jelenleg körülbelül 100 üres állás vár betöltésre a németországi központban, nagy részük a kutatás és fejlesztés részlegen. Dr. Bertram Kandziora: „Az akkumulátoros gépek, a digitális technológiák, az összekapcsolt és intelligens termékek, okos eszközök, valamint az online kereskedelem irányába mutató trendek számunkra is egyre fontosabbak. A STIHL vállalat egy átalakulási folyamaton megy keresztül, hosszútávú kihívások elé nézünk. Ennek fontos eleme az új technológiákra felkészült erőforrásaink bővítése Waiblingenben.” A vállalat főként az akkumulátorok, az elektronika, a digitalizálás, a szoftverfejlesztés, a robotika, a dolgok internetje (IoT) és az e-kereskedelem területein keres szakembereket.

2023 elején nyílik a waiblingeni STIHL Világ

A STIHL jelenleg korszerűsíti és bővíti waiblingeni székhelyét. Itt épül a jövőbeli épületegyüttes zászlóshajója a STIHL Világ. A háromszintes központ 2023 elején nyílik meg és amellett, hogy bemutatja magának a vállalatnak és termékeinek a történelmét, egyben tudásplatformot is biztosít a látogatóknak a fákról és az erdőkről. Norbert Pick, a STIHL igazgatótanácsának marketingért és értékesítésért felelős tagja, egy virtuális barangolás keretén belül mutatta be az új épületet a Nemzetközi Médianapon és hangsúlyozta: „A STIHL Világ minden része lehetőséget teremt a felhasználóinknak, rajongóinknak és mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik irántunk, hogy egy egyszerre szórakoztató és informatív élmény során tapasztalhassa meg a STIHL világát. Biztos vagyok benne, hogy ez megerősíti a STIHL iránti márkahűséget.”

STIHL világújdonságok a benzines és akkumulátoros termékek területén

A Nemzetközi Médianap keretén belül a STIHL olyan innovációkat és termékújdonságokat mutatott be, amelyek megkönnyítik a természetben és a természettel végzett munkát mind a professzionális, mind pedig a magánfelhasználók számára. Csak az akkumulátoros gépek szegmensén belül tíz új terméket mutatott be a vállalat.

  • A STIHL MSA 300 motorfűrésszel bemutatjuk a piacon jelenleg elérhető legerősebb akkumulátoros motorfűrészt. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy teljesen új dimenziót érjünk el a zajérzékeny területeken végzett fűrészelési munkák során és megmutassuk hatalmas innovációs erőnket – az akkumulátoros szegmensben is”, hangsúlyozta a STIHL igazgatótanácsának elnöke. A professzionális fűrész felhasználási területei a kert- és tájépítésben, az önkormányzatoknál, az erdőgazdálkodásban a gallyazástól, a metszésen át, a közepes vastagságú fák kidöntésétől egészen a fával történő építésig terjednek. Ehhez az újdonsághoz fejlesztettük ki a STIHL AP 500 S akkumulátort. Az innovatív technológiának köszönhetően nemcsak nagy teljesítményével nyűgöz le a kis súlya mellett, hanem lényegesen hosszabb élettartammal is rendelkezik a hagyományos lítium-ion akkumulátorokhoz képest.
  • A professzionális felhasználásra szánt STIHL BGA 300 az első háton hordozható akkumulátoros fúvógép a STIHL termékpalettáján. Rendkívüli fúvóerejével, illetve nagy légsebességével tűnik ki. A szabadalmaztatott STIHL Silencer hangtompító rendszernek köszönhetően, a legfeljebb 93 decibelével a leghalkabb készüléknek számít a piacon, és korlátozás nélkül üzemeltethető a zajérzékeny területeken is.

További akkumulátoros újdonságaink a profik részére:

  • a STIHL MSA 220 T fagondozó fűrészünk a legerősebb modell a STIHL akkumulátoros fagondozó fűrészei közül;
  • a mobil bottTainer szállító- és töltődoboz, az ágazat első mobil akkutöltő rendszere, amely az ugyancsak új STIHL AL 301-4 multifunkciós töltőkészülékkel együtt akár 28 akkumulátor töltését teszi lehetővé egy időben.

Magánhasználatra a következő akkumulátoros termékek jelennek meg a piacon:

  • a STIHL HTA 50 magassági ágnyeső, melynek segítségével a magasban lévő ágak is könnyen elérhetők a földről a fagondozási munkák során;
  • a STIHL SHA 56 lombszívó szecskavágó a lomb és az avarkényelmes felszívására és aprítására;
  • a hordozható és nagyon könnyű STIHL BGA 60 fúvógép, amelynek a nagy fúvóerőnek köszönhetően sem a nedves levelek, sem a fűnyesedék nem jelentenek kihívást;
  • a STIHL SEA 20 porszívó széleskörű alapfelszereltséggel és kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik, tökéletes a kosz és a por eltávolítására otthon, az autó vagy a műhely körül.

A STIHL, mint technológiai vezető megerősíti pozícióját a benzines motorfűrész szegmensben is. A STIHL Hexa vágórendszerrel a vállalat világújdonságot dob piacra, amely a professzionális munkálatokra szánt 3/8“-os Rapid Hexa fűrészláncból, valamint a Hexa reszelőből áll és gyors, precíz láncélezést tesz lehetővé. Az új lánc vágási teljesítménye egy 3/8“-os Rapid Super lánc teljesítményéhez képest akár 10%-kal is nagyobb lehet. A termékportfólió kiegészül a magánfelhasználók számára kifejlesztett STIHL MS 162 belépő szintű benzines motorfűrésszel, amely könnyen kezelhető és kedvező ár-teljesítmény arány jellemzi.

A digitális megoldások terén is kínál újdonságokat a STIHL:

  • A STIHL ADVANCE ProCOM intelligens fülvédő mérföldkőnek számít az egyéni védőfelszerelések között. Lehetővé teszi akár 16 headset közvetlen összekapcsolását még zajos környezetben is. A készülékek közötti távolság akár 600 méter is lehet. Az intelligens termék kombinálható a STIHL alkalmazással.
  • A flottamenedzsment tekintetében új termékünk a Smart Connector 2 A, amellyel az akkumulátoridő és a fordulatszám is mérhető és a rögzített adatok Bluetooth-on keresztül átküldhetők egy mobilkészülékre, majd onnan a felhőbe.

A STIHL márkatermékek kínálata is bővül. A STIHL játékfűrész – a STIHL egyik legnagyobb darabszámban értékesített motorfűrésze – 2022-ben új arculatot kap. Az innovatív STIHL MS 500i benzines motorfűrész kinézetével és érzetével, a „nagy öreg” összes funkcióját tartalmazza, kezdve a cserélhető lánccal, a LED-es kijelzőtől az új vezetőlemez dizájnig. Természetesen érkezik a STIHL 2022-es új ruhakollekciója is.

STIHL TIMBERSPORTS® Világbajnokság Münchenben

A 2021. október 2-i egyéni Világbajnokság az idei STIHL TIMBERSPORTS® szezon záróeseménye. A világ legjobb sportfavágói gyűlnek össze Münchenben, hogy összemérjék erejüket a fejszés és fűrészes versenyszámokban, és végül a legjobb elvihesse az igazi extrémsport trófeát. A négy tengerentúli (Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és az Egyesült Államok) bajnokokon kívül ide várjuk Európa nyolc legjobb sportfavágóját. „Sajnos a járvány miatt továbbra sem szurkolhat élőben a közönség és a látványos csapatverseny is elmarad, de reméljük, hogy a 2022. októberi világbajnokságon, a svédországi Göteborgban ez másképp lesz”, nyilatkozta Dr. Kandziora.

Dr. Bertram Kandziora, a STIHL igazgatótanácsának elnöke
A vállalatról

A STIHL Csoport motoros gépek fejlesztésével, gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik az erdő- és mezőgazdaság, a kert- és tájépítés, valamint az építőipar professzionális dolgozói részére, illetve a magán kerttulajdonosok, otthoni felhasználók számára. A termékpalettát digitális megoldások és szolgáltatások egészítik ki. A termékek a hivatalos szakkereskedői hálózatban, illetve a STIHL saját online boltjaiban érhetők el: 41 leányvállalat, 120 importőr és több, mint 54 000 szakkereskedés a világ 160 országában. A gyártás 7 országban – Németország, USA, Brazília, Svájc, Ausztria, Kína és Fülöp-szigetek – folyik saját gyártóüzemekben. A STIHL 1971 óta a világ legnagyobb darabszámban értékesített motorfűrész márkája. A családi tulajdonban lévő vállalatot 1926-ban alapították, a székhelye a Stuttgart melletti Waiblingenben van. A STIHL 2020-ban 18 200 dolgozói összlétszámmal 4.58 milliárd €-s árbevételt ért el. A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 330 értékesítési hellyel és 140 szakszervizzel.

(x) Andreas Stihl Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

WOODigital projekt

Következő cikk

Hogy kerül a csizma az erdészet asztalára?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések