FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A STIHL Csoport tovább növeli globális piaci részesedését

A STIHL Vállalatcsoport folytatja a tavalyi pénzügyi évben mutatott növekedését, forgalma a 2021-es év január és augusztus közötti időszakában elérte a 3,51 milliárd €-t. Ez 11,7%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest, mely az árfolyamváltozásokkal kiigazítva 15,4%. 2021.08.31-én a STIHL Csoport alkalmazotti létszáma 19 523 fő volt világszerte, ami 7,3%-kal haladja meg a 2020. decemberi állapotot.

Az eladott darabszám és az árbevétel tekintetében is minden termékcsoportban lényegesen meghaladtuk az előző év mutatóit, felülteljesítve a terveinket. Ezt a magasszintű elkötelezettség, a munkavállalóink rugalmassága, valamint a gyártás, az értékesítés és a logisztika előremutató tervezése tette lehetővé – bár a nyersanyagok szűkössége, a beszállítók és a STIHL gyártási kapacitásainak csökkenése, továbbá a korlátozott szállítási feltételek jelentős zavarokat okoztak az ellátási láncban. Ha nem lettek volna ezek a nehézségek, még több terméket gyárthattunk és értékesíthettünk volna”, nyilatkozta Dr. Bertram Kandziora, a STIHL igazgatótanácsának elnöke a vállalat sajtótájékoztatóján, amelyet a STIHL Nemzetközi Médianap keretén belül, szeptember 15-én tartottak. Dr. Kandziora optimista az év hátralévő részét illetően is: „Továbbra is nagy a kereslet a STIHL termékek iránt. Világszerte gőzerővel folyik a gyártás, hogy kielégíthessük ügyfeleink igényeit.”

Dr. Bertram Kandziora, a STIHL igazgatótanácsának elnöke
Világszerte növekvő eladások mind a benzines, mind pedig az akkumulátoros szegmensen belül

Az előző év hasonló időszakához képest a STIHL eladások minden kontinensen nőttek. „Legyen szó az erdőgazdálkodás, a kertészet vagy a tájépítés szakembereiről, önkormányzatokról, közútkezelőkről vagy akár magánfelhasználókról, akik a járvány idején több időt töltöttek el saját kertjükben és otthonukban: a STIHL termékek megkönnyítik számukra a természetben végzett munkát. A gépeink iránti, tavalyi év közepe óta fennálló folyamatosan nagy kereslet megerősíti, hogy termékpalettánk ügyfeleink igényeihez igazodik”, nyilatkozta a STIHL igazgatótanácsának elnöke. Népszerű termékeink a STIHL iMOW robotfűnyírók, a STIHL GTA 26 akkumulátoros ágvágó, a magánfelhasználóknak szánt benzines motorfűrészek és kaszák, illetve azok a profik által használt új akkumulátoros termékek, amelyeket 2021 első felében vezettünk be, mint például a STIHL HLA 135 akkumulátoros magassági sövényvágó és a STIHL FSA 135 akkumulátoros kasza. Dr. Kandziora: „Ebben az évben is nagy volt az érdeklődés az akkumulátoros termékek iránt, de örvendetes, hogy a benzines és elektromos termékek esetében is kétszámjegyű volt a százalékos növekedés. Ez azt mutatja, hogy a STIHL továbbra is erős a benzines szegmensben, de egyre meghatározóbb szereplővé válik az akkumulátoros gépek piacán is.”

Globális gyártás teljes fordulatszámon

A STIHL termékek iránti nagy kereslet komoly kihívásokat okoz. A vállalat továbbra is küszködik az ellátási láncok megszakadásának globális problémájával, valamint a nyersanyagok és alkatrészek hiányával (például acél, műanyaggranulátum és elektronikai komponensek). „A felsorolt külső tényezők miatt, sajnos nem mindenhol sikerült teljes mértékben kielégítenünk ügyfeleink STIHL termékek iránti igényét. Jelenleg a gyártás világszerte nagy fordulatszámon pörög, hogy behozzuk a lemaradást, és kiszolgálhassuk ügyfeleinket”, számolt be Dr. Kandziora. „Minden munkatársunk – extra műszak bevállalásával, nagyfokú rugalmassággal és személyes elkötelezettséggel – jelentős mértékben hozzájárul e hatalmas kihívások leküzdéséhez. Rekordokat értünk el mind a gyártásban, mind a logisztika és az értékesítés terén. Kizárólag alkalmazottaink személyes elkötelezettsége mellett valósulhatott meg sikeres üzleti fejlődésünk”, dicsérte a családi tulajdonban lévő vállalat munkatársait a STIHL igazgatótanácsának elnöke.

A német piac forgalma a szállítási nehézségek ellenére is meghaladja az előző évi szintet

2021 augusztusáig a STIHL vállalat német piacon elért forgalma ismét jelentősen meghaladta az előző év erős szintjét. Leginkább az otthoni begubózás váltotta ki ezt a tartós keresletet a ház körüli és kerti munkákhoz szükséges eszközök iránt, ami ösztönzőleg hatott az értékesítésre. A szállítás Németországban is nehézségekbe ütközik, a nagy termékkereslet, az alapanyag- és alkatrészellátás problémái, valamint a korlátozott áruszállítási kapacitás miatt, ezért szakkereskedőinknek, partnereinknek és a végfelhasználóknak is időnként várniuk kell a megrendelt termékekre.

2021. július 9-én átadásra- és hivatalosan üzembehelyezésre is került az új készáru raktár Dieburgban. A mintegy 26 millió €-s beruházással nő a vállalat logisztikai hatékonysága, és megnyitja az utat a német piac jövőbeli növekedésének ellátására.

A STIHL központ növekszik és bővíti erőforrásait a jövő technológiáinak befogadására

A német központ, az ANDREAS STIHL AG & Co. KG, a 2021. január és augusztus közötti időszakban 1,03 milliárd €-s árbevételt ért el, amely 15,9%-kal meghaladja az előző év azonos időszakában elért értéket. „Ez figyelemreméltó növekedésnek számít, mivel mi, a STIHL Csoport is beszerzési gondokkal küzdünk és jelentős nehézségeink vannak a megfelelő nyersanyagok biztosítása és a komponensek előállítása terén a központi gyártóüzemeinkben is“, nyilatkozta Dr. Kandziora. Az e-kerékpárok iránti tartósan magas kereslet is hozzájárul a sikeres üzleti fejlődéshez. „A magnéziumöntvényeket gyártó weinsheim-i STIHL üzemünkben e-kerékpár hajtóműház komponenseket készítünk és szállítunk a kerékpáripar számára. Az e-kerékpárok iránti érdeklődés továbbra is meredeken emelkedik, így a megrendelések számának növekedésére számítunk a következő néhány évben”, mondta a STIHL igazgatótanácsának elnöke.

A biztató növekedés hatására 2020 decembere óta 8 %-kal, 5 684-ra nőtt a központban dolgozók száma 2021 augusztus végére. 4 009 alkalmazott dolgozik Waiblingenben, 416 munkatárs Fellbachban, 257 Ludwigsburgban, 924 Weinsheimban és 78 munkaválalló Wiechs am Randenben. Jelenleg körülbelül 100 üres állás vár betöltésre a németországi központban, nagy részük a kutatás és fejlesztés részlegen. Dr. Bertram Kandziora: „Az akkumulátoros gépek, a digitális technológiák, az összekapcsolt és intelligens termékek, okos eszközök, valamint az online kereskedelem irányába mutató trendek számunkra is egyre fontosabbak. A STIHL vállalat egy átalakulási folyamaton megy keresztül, hosszútávú kihívások elé nézünk. Ennek fontos eleme az új technológiákra felkészült erőforrásaink bővítése Waiblingenben.” A vállalat főként az akkumulátorok, az elektronika, a digitalizálás, a szoftverfejlesztés, a robotika, a dolgok internetje (IoT) és az e-kereskedelem területein keres szakembereket.

2023 elején nyílik a waiblingeni STIHL Világ

A STIHL jelenleg korszerűsíti és bővíti waiblingeni székhelyét. Itt épül a jövőbeli épületegyüttes zászlóshajója a STIHL Világ. A háromszintes központ 2023 elején nyílik meg és amellett, hogy bemutatja magának a vállalatnak és termékeinek a történelmét, egyben tudásplatformot is biztosít a látogatóknak a fákról és az erdőkről. Norbert Pick, a STIHL igazgatótanácsának marketingért és értékesítésért felelős tagja, egy virtuális barangolás keretén belül mutatta be az új épületet a Nemzetközi Médianapon és hangsúlyozta: „A STIHL Világ minden része lehetőséget teremt a felhasználóinknak, rajongóinknak és mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik irántunk, hogy egy egyszerre szórakoztató és informatív élmény során tapasztalhassa meg a STIHL világát. Biztos vagyok benne, hogy ez megerősíti a STIHL iránti márkahűséget.”

STIHL világújdonságok a benzines és akkumulátoros termékek területén

A Nemzetközi Médianap keretén belül a STIHL olyan innovációkat és termékújdonságokat mutatott be, amelyek megkönnyítik a természetben és a természettel végzett munkát mind a professzionális, mind pedig a magánfelhasználók számára. Csak az akkumulátoros gépek szegmensén belül tíz új terméket mutatott be a vállalat.

  • A STIHL MSA 300 motorfűrésszel bemutatjuk a piacon jelenleg elérhető legerősebb akkumulátoros motorfűrészt. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy teljesen új dimenziót érjünk el a zajérzékeny területeken végzett fűrészelési munkák során és megmutassuk hatalmas innovációs erőnket – az akkumulátoros szegmensben is”, hangsúlyozta a STIHL igazgatótanácsának elnöke. A professzionális fűrész felhasználási területei a kert- és tájépítésben, az önkormányzatoknál, az erdőgazdálkodásban a gallyazástól, a metszésen át, a közepes vastagságú fák kidöntésétől egészen a fával történő építésig terjednek. Ehhez az újdonsághoz fejlesztettük ki a STIHL AP 500 S akkumulátort. Az innovatív technológiának köszönhetően nemcsak nagy teljesítményével nyűgöz le a kis súlya mellett, hanem lényegesen hosszabb élettartammal is rendelkezik a hagyományos lítium-ion akkumulátorokhoz képest.
  • A professzionális felhasználásra szánt STIHL BGA 300 az első háton hordozható akkumulátoros fúvógép a STIHL termékpalettáján. Rendkívüli fúvóerejével, illetve nagy légsebességével tűnik ki. A szabadalmaztatott STIHL Silencer hangtompító rendszernek köszönhetően, a legfeljebb 93 decibelével a leghalkabb készüléknek számít a piacon, és korlátozás nélkül üzemeltethető a zajérzékeny területeken is.

További akkumulátoros újdonságaink a profik részére:

  • a STIHL MSA 220 T fagondozó fűrészünk a legerősebb modell a STIHL akkumulátoros fagondozó fűrészei közül;
  • a mobil bottTainer szállító- és töltődoboz, az ágazat első mobil akkutöltő rendszere, amely az ugyancsak új STIHL AL 301-4 multifunkciós töltőkészülékkel együtt akár 28 akkumulátor töltését teszi lehetővé egy időben.

Magánhasználatra a következő akkumulátoros termékek jelennek meg a piacon:

  • a STIHL HTA 50 magassági ágnyeső, melynek segítségével a magasban lévő ágak is könnyen elérhetők a földről a fagondozási munkák során;
  • a STIHL SHA 56 lombszívó szecskavágó a lomb és az avarkényelmes felszívására és aprítására;
  • a hordozható és nagyon könnyű STIHL BGA 60 fúvógép, amelynek a nagy fúvóerőnek köszönhetően sem a nedves levelek, sem a fűnyesedék nem jelentenek kihívást;
  • a STIHL SEA 20 porszívó széleskörű alapfelszereltséggel és kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik, tökéletes a kosz és a por eltávolítására otthon, az autó vagy a műhely körül.

A STIHL, mint technológiai vezető megerősíti pozícióját a benzines motorfűrész szegmensben is. A STIHL Hexa vágórendszerrel a vállalat világújdonságot dob piacra, amely a professzionális munkálatokra szánt 3/8“-os Rapid Hexa fűrészláncból, valamint a Hexa reszelőből áll és gyors, precíz láncélezést tesz lehetővé. Az új lánc vágási teljesítménye egy 3/8“-os Rapid Super lánc teljesítményéhez képest akár 10%-kal is nagyobb lehet. A termékportfólió kiegészül a magánfelhasználók számára kifejlesztett STIHL MS 162 belépő szintű benzines motorfűrésszel, amely könnyen kezelhető és kedvező ár-teljesítmény arány jellemzi.

A digitális megoldások terén is kínál újdonságokat a STIHL:

  • A STIHL ADVANCE ProCOM intelligens fülvédő mérföldkőnek számít az egyéni védőfelszerelések között. Lehetővé teszi akár 16 headset közvetlen összekapcsolását még zajos környezetben is. A készülékek közötti távolság akár 600 méter is lehet. Az intelligens termék kombinálható a STIHL alkalmazással.
  • A flottamenedzsment tekintetében új termékünk a Smart Connector 2 A, amellyel az akkumulátoridő és a fordulatszám is mérhető és a rögzített adatok Bluetooth-on keresztül átküldhetők egy mobilkészülékre, majd onnan a felhőbe.

A STIHL márkatermékek kínálata is bővül. A STIHL játékfűrész – a STIHL egyik legnagyobb darabszámban értékesített motorfűrésze – 2022-ben új arculatot kap. Az innovatív STIHL MS 500i benzines motorfűrész kinézetével és érzetével, a „nagy öreg” összes funkcióját tartalmazza, kezdve a cserélhető lánccal, a LED-es kijelzőtől az új vezetőlemez dizájnig. Természetesen érkezik a STIHL 2022-es új ruhakollekciója is.

STIHL TIMBERSPORTS® Világbajnokság Münchenben

A 2021. október 2-i egyéni Világbajnokság az idei STIHL TIMBERSPORTS® szezon záróeseménye. A világ legjobb sportfavágói gyűlnek össze Münchenben, hogy összemérjék erejüket a fejszés és fűrészes versenyszámokban, és végül a legjobb elvihesse az igazi extrémsport trófeát. A négy tengerentúli (Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és az Egyesült Államok) bajnokokon kívül ide várjuk Európa nyolc legjobb sportfavágóját. „Sajnos a járvány miatt továbbra sem szurkolhat élőben a közönség és a látványos csapatverseny is elmarad, de reméljük, hogy a 2022. októberi világbajnokságon, a svédországi Göteborgban ez másképp lesz”, nyilatkozta Dr. Kandziora.

Dr. Bertram Kandziora, a STIHL igazgatótanácsának elnöke
A vállalatról

A STIHL Csoport motoros gépek fejlesztésével, gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik az erdő- és mezőgazdaság, a kert- és tájépítés, valamint az építőipar professzionális dolgozói részére, illetve a magán kerttulajdonosok, otthoni felhasználók számára. A termékpalettát digitális megoldások és szolgáltatások egészítik ki. A termékek a hivatalos szakkereskedői hálózatban, illetve a STIHL saját online boltjaiban érhetők el: 41 leányvállalat, 120 importőr és több, mint 54 000 szakkereskedés a világ 160 országában. A gyártás 7 országban – Németország, USA, Brazília, Svájc, Ausztria, Kína és Fülöp-szigetek – folyik saját gyártóüzemekben. A STIHL 1971 óta a világ legnagyobb darabszámban értékesített motorfűrész márkája. A családi tulajdonban lévő vállalatot 1926-ban alapították, a székhelye a Stuttgart melletti Waiblingenben van. A STIHL 2020-ban 18 200 dolgozói összlétszámmal 4.58 milliárd €-s árbevételt ért el. A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 330 értékesítési hellyel és 140 szakszervizzel.

(x) Andreas Stihl Kft.

Előző cikk

WOODigital projekt

Következő cikk

Hogy kerül a csizma az erdészet asztalára?Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések