FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tündérvölgy kisvasútja megsérült

Románia: Fakitermelés közben súlyosan megrongálták a kovásznai Tündérvölgyben lévő, 132 éves, ipartörténeti keskeny nyomtávú vasútvonalát. A fürdőváros polgármesteri hivatala büntetőfeljelentést tett, számolt be Gyerő József polgármester.

Gyerő József az Agerpres hírügynökségnek elmondta: az Electrica villanyvállalat és az erdészet bízott meg egy fakitermelő céget, hogy Kovászna és Kommandó között megtisztítsa a fáktól, bokroktól a villanyvezetékek védelmi övezetét.

Fotók: Fábián Miklós Facebook oldala

A polgármester szerint a nem helybéli cég nem ismerte az ipartörténeti keskeny nyomtávú vasút jelentőségét és a kivágott fával megrongálták a töltést, a síneket és a talpfákat. A polgármester szerint a büntetőfeljelentés követően a vállalkozó elismerte javítási kötelezettségét és elnézést kért. Mint ismert a kovásznai siklót és keskeny nyomtávú vasutat 1888-ban építették és közel száz évig működött folyamatosan. Ez kötötte össze Kovásznát a Háromszéki-havasok egyik fakitermelő telepével, Kommandóval. A sikló a világon ma már rendkívül ritka gépezet.

Az ipartörténeti létesítményt 2020-ban vásárolta meg közösen a háromszéki önkormányzat és Kovászna város, hogy amint pályázati forrást találnak azt felújítják és turisztikai céllal hasznosítják.

forrás: Maszol.ro

Előző cikk

Woodapest - fővárosi faültetők

Következő cikk

Iskolában az erdő - Hajdú-BiharStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések