FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Németország tűzifa piaca

A tűzifát általában az erdészeti hivatalok biztosítják ilyen halmokban. A fűrészelés és hasítás a vevő feladata.

Az előző évhez képest átlagosan jó 20%-kal lett drágább az állami erdészetektől származó tűzifa. A kereslet stabil, jelenti a HKI szövetség. A tűzifa köbméterenkénti ára jelenleg 65 és 90 euró között mozog köbméterenként a keményfa, például a bükk vagy a tölgy esetében.

Az állami erdészetek az erdei úton megjelölt tűzifa alapanyagot, úgynevezett “poltereket” osztanak ki az öngyűjtőnek (erdei út mellett). Az országos átlagár egy tömör köbméterért (polterekben) jelenleg 83 euró, minden harmadik megkérdezett erdészeti hivatal 90 eurót kér.

Stabil kereslet, kivétel: Berlin

Ez derül ki a német erdészeti irodák körében végzett felmérésből, amelyet márciusban a HKI Industrieverband Haus-, Heiz- und Küchentechnik e.V. (HKI Ház-, fűtés- és konyhatechnikai ipari szövetség) végzett. Az éves felmérést 2011 óta végzik, és országszerte 30 állami erdészetet kérdeztek meg telefonos interjúk keretében.

A felmérés másik eredménye: A tűzifa iránti kereslet az előző évivel megegyező szinten van, és szinte minden erdészeti hivatal képes kielégíteni a keresletet. Az egyetlen kivétel Berlin, ahol a kereslet olyan nagy, hogy az erdészeti hivatalok jelenleg nem adnak el tűzifát a végfogyasztóknak.

Figyeljen a mértékegységre

Mivel az erdei tűzifát tömör köbméterben és űrméterben is számlázzák, a mértékegységet is meg kell figyelni. Egy tömör köbméterben 1,4-szer annyi fa van, mint egy űrméterben, mivel nincsenek üregek. Ezzel szemben a tömör köbméter árát meg kell szorozni a 0,7-es szorzóval, hogy kiszámíthassuk az űrméter árát.

Röviden: Egy űrméter tűzifa átlagosan 58, de legfeljebb 63 euróba kerül Németországban. Ez azt jelenti, hogy a maximális ár 5 euróval magasabb űrméterenként, azaz 8,6 %-kal magasabb, mint az előző évben. Az alsó árhatár 45,50 euró űrméterenként. Az előző évhez képest (35 euró) jelentősen nagyobb mértékben, 10,50 euróval emelkedett. Ez jelentős, 30 %-os növekedést takar. Az átlagárhoz viszonyítva az áremelkedés űrméterenként 10 euró, azaz alig 21 %.

Csak száraz tűzifát használjon!

A közvetlenül az erdésznél vásárolt fát az erdőből kell kiszállítani, fűrészelni és hasogatni, majd szellős és száraz helyen tárolni. A törvény szerint a maradék nedvességtartalom nem haladhatja meg a 25 %-ot. Ahhoz azonban, hogy a fa különösen hatékonyan és alacsony kibocsátással égjen, a maradék nedvességtartalomnak 20 % alatt kell lennie. A fafajtól és a tárolási helytől függően néhány hónap és három év között változik az idő, amíg ez a maradék nedvességtartalom beáll.

A tűzifa nem építési faanyag

A HKI az ár mellett a minőségről is érdeklődik. Az eredmény: a tűzifa nem fűrészelhető fa. Erre sok erdészeti hivatal a honlapján is felhívja a figyelmet. A helyi tűzifa általában alacsony minőségű erdei maradvány vagy hulladékfa, és nem alkalmas fűrészüzemekben feldolgozásra, ezért nem használható fel az építő- és bútoriparban vagy építési faanyagként. Az előhasználatok és a viharkárok felszámolása során halmozódik fel.

A gyengébb minőségű vagy sérült törzseket és a koronafát regionálisan tűzifaként értékesítik. Ha ezt a fát az erdőben hagynák elkorhadni, akkor ugyanannyi szén-dioxidot szabadítana fel, mint a fűtés. Ezenfelül a bevételek az erdeinknek a monokultúrákról az ellenálló vegyes erdőkre, sürgősen szükséges átalakításába, valamint a viharok vagy kártevők által okozott, kivágott területek újraerdősítésébe folynak be.

Kályhakész tűzifa: Figyeljen a regionális eredetre!

Ha a kandallókész/kályhakész tűzifát részesíti előnyben, akkor azt a tüzelőanyag-üzletekben vagy a jól felszerelt barkácsáruházakban találja meg. Ezt a tűzifát fűrészelik, hasítják és szárítják a kályhára készen. További előnye: a kiskereskedő házhoz szállítja az árut, és tippeket is ad a tárolásra és a helyes fűtésre vonatkozóan.

A HKI azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy mindig győződjenek meg arról, hogy a tűzifa a régióból származik. A regionálisan kitermelt fa garantálja a rövid szállítási utakat. Jó jelzés erre a Bundesverband Brennholzhandel Brennholzproduktion “Kooperation Sauberes Holzfeuer” (Tiszta fa tüzelési együttműködés) minőségi védjegye – ez a tűzifa garantáltan regionális és fenntartható erdőgazdálkodásból származik.

Alternatíva: fa brikett

A préselt fűrészporból készült fa brikett a tűzifa alternatívája. Mivel ez szabványosított tüzelőanyag, a tárolás és a felhasználás tiszta és egyszerű, feltéve, hogy betartják a kályhagyártó használati utasításait. A gyártó ország vagy a gyártóhely megtalálható a címkén. További információk a www.ratgeber-ofen.de oldalon találhatók.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForstPraxis.de

Előző cikk

Digitális fakereskedelmi platform

Következő cikk

Faépítészet a Jövő Záloga



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések