FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Magánerdészt kérdeztek a tűzifapiacról

Nagyot drágult egy hónap alatt a már eleve drága tűzifa és a fabrikett is. Miért nincs idén hatósági áras tűzifa? Begovácz Zoltán magánerdésszel beszélgetett Balogh Judit a Témában.

A magyarok csaknem fele hálózati, vagyis vezetékes gázzal fűt, míg második helyen szinte holtversenyben van a távfűtés, illetve a fával fűtés, utóbbi azonban az elmúlt egy évben jelentős mértékben drágult. Egyetlen hónap alatt tizenhárom százalékkal lett drágább a fabrikett, amit a legjobb fűtőértékű tüzelőként tartanak számon. Tavaly szeptemberhez képest ennek az ára csaknem duplájára nőtt, de a tűzifa ára is jelentős mértékben drágult, mázsánként háromezer forinttal fizetünk többet, mint tavaly. Az sem mindegy, milyen fát használunk. Nagy a különbség például a kemény vagy lágy fafajták fűtőértéke között. Bár a kemény fák drágábbak, sokkal jobb a fűtőértékük. A legjobb a csertölgyé, ez 3360 kilowattóra/köbméter. Ugyanakkor ennek a fafajtának sok időbe telik kályhakészre száradni. A gyertyán és a bükk, a tölgyek és az akác is jó választás lehet fűtőérték szempontjából. A puhább fajtákat érdemes kerülni, hiszen például a nyárfa, a kőris vagy a szil köbmétere harmadannyi fűtőértékkel rendelkezik, mint a legjobb tüzelők. 

Begovácz Zoltán magánerdész szerint bár a drágulás általános, régiónként azért eltérhet, mennyivel kell többet fizetnünk a fa köbméteréért. Alapvetően kevesebb fát halmoznak fel a cégek, ez is okozhatja a drágulást, valamint a tavalyi hatósági áras tűzifa rendszere sem segített a helyzeten.

„Abban a pillanatban, hogy azt mondta az állam, hogy hatósági áras lesz a tűzifa és hogy egyáltalán nem is lesz fosszilis energia, akkor egy csomóan elkezdtek készletet felhalmozni. Igazából véve ugye azt kell egy picit különválasztani, hogyha egy adott terméket az állam hatósági árassá nyilvánít, azt mindenhol mindenkinek ugyanannyiért kell adni, mint például a benzin. Valójában azonban nem volt hatósági áras a tűzifa, hiszen csak a régiókat, az összes tájegységi erdészet árait egységesítette. Minket, magánkereskedőket ugye nem kötelezett arra, hogy harmincháromezer forintért adjuk a tűzifát. Azonban ezzel egy olyan helyzetet teremtett, hogy mi is kénytelenek voltunk ilyen áron adni, vagy ezalatt, hogy értékesíteni tudjuk a saját magunk által felhalmozott készletet” – nyilatkozta Begovácz Zoltán, aki azt is elmondta, hogy rengeteg vállalkozó nem tudta ilyen körülmények között folytatni a kereskedést. 

A magánerdész szerint nagyjából húsz-harminc százalékos volt a bezárási arány. 

Begovácz Zoltán azt tanácsolja az embereknek, hogy mindenképp olyasvalakitől vegyenek tűzifát, akit ismernek, vagy akitől már vásárolt ismerős. Elsősorban azt ajánlja, erdei köbméterben vegyük a tűzifát, ugyanis a legális kereskedők többsége ezt az űrmértéket használja. Emellett nézzük meg a fának a minőségét, ne vegyünk például elegyfát, vagyis olyat, amibe puhafát kevernek. Ezzel ugyanis trükközhetnek a kereskedők, hiszen így magas áron, de kevésbé jó fűtőértékű fát is el tudnak adni. 

Begovácz Zoltán szerint a cser a tölgy és a bükk az a fafajta, ami a leginkább megéri ár-érték arányban, hiszen ezeknek a keményfáknak a legjobb a fűtőértéke. 

az interjú facebook videója: https://www.facebook.com/watch/?v=1489761971875245&t=516

forrás: szeged.hu / pénzcentrum

Előző cikk

EU: Irányelvek a természetközeli erdőgazdálkodáshoz

Következő cikk

Lovasrendőrök is felügyelik az erdőket



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések